Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena ja torstaisin?

Hernekeitto kuuluu laskiaiseen. Syötkö sinä hernarin höysteillä vai ilman?
Hernekeitto kuuluu laskiaiseen. Syötkö sinä hernarin höysteillä vai ilman?MTV
Julkaistu 19.02.2023 07:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hernekeitto kuuluu perinteisesti laskiaisen ruokapöytään, mutta mistä perinne oikein juontaa juurensa?

Ennen kuin on aika herkutella laskiaispullilla, täytyy vatsa tietysti täyttää proteiinipitoisella hernekeitolla. Monet valmistavat perinteisen sopan itse herneitä yön yli liottamalla, toiset haluavat oikaista kaupan valmisversiolla.

Katso myös video: Halpa vs. kallis: Laskiaispullien makutesti yllätti – pullissa suuret makuerot. Juttu jatkuu videon alla.

7:24Testissä kaupan mansikkahillolla täytetyt laskiaispullat – pullien suuret makuerot yllättivät raadin: ”Tässä ei ainakaan ole kermaa säästelty”Katso, mikä laskiaispulla voitti makutestin.

Purkkihernari on alkuvuoden hittiruoka

Suomen suosituinta purkkihernekeittoa, Jalostajan hernekeittoa myydään alkuvuoden aikana perinteisesti yli kaksi miljoonaa purkillista. Suomalaisille tuttua säilykehernekeittoa on valmistettu jo vuodesta 1952.

Sesonkia varten hernekeittotehtaalla tehdään pidempää työviikkoa neljän kuukauden ajan marraskuun alusta helmikuun loppuun. Hernekeitto valmistetaan herneistä, vedestä sekä porsaanlihasta.

Hernekeitto ei myöskään sisällä säilöntäaineita, sillä tuote pakataan ilmatiiviisti peltitölkkeihin ja lämpökäsitellään painekattilassa parin tunnin ajan. Jalostajan mukaan ilmatiiviin tölkin sisältö on syömäkelpoista jopa vuosikymmenenkin päästä. Aromit eivät kuitenkaan säily tuoreena näin pitkään.

Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena tai torstaisin?

Normaalisti hernekeitto yhdistetään aina torstaipäivän ruokailuun. Mistä tämä perinne oikein juontaa juurensa? 

Perjantai oli Suomessakin ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä, jonka takia torstaisin piti syödä mahdollisimman ravitsevaa ja täyttävää ruokaa. Hernekeitto oli siihen sopiva vaihtoehto.

– Katolinen usko paastoineen hylättiin meillä päin 600 vuotta sitten, mutta hernaritorstai jäi. Myös laskiaisena hernekeittoa syötiin samasta syystä: laskiainen aloitti pääsiäistä edeltäneen pitkän paaston, Jalostajalta kerrotaan.

Myöhemmin torstai hernekeittopäivänä vakiintui armeijankin käyttöön, mikä on osaltaan pitänyt perinnettä yllä.

Hernekeittotorstain syntyyn liittyy myös muita teorioita: Kustaa Vaasan väitetään määränneen 1500-luvulla kansalaisille hernekeittopäivän.

Jos haluat valmistaa perinteistä hernekeittoa itse, kokeile esimerkiksi tätä Hellapoliisin hernekeittoa

Lähteet: Jalostaja, Kirjastot.fi

Lisää aiheesta:

Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikallaKaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosaKakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syyÄlä pese paistinpannua heti käytön jälkeenHelppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä
RuokaLaskiainenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat