Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena ja torstaisin?
Hernekeitto kuuluu perinteisesti laskiaisen ruokapöytään, mutta mistä perinne oikein juontaa juurensa?
Ennen kuin on aika herkutella laskiaispullilla, täytyy vatsa tietysti täyttää proteiinipitoisella hernekeitolla. Monet valmistavat perinteisen sopan itse herneitä yön yli liottamalla, toiset haluavat oikaista kaupan valmisversiolla.
Katso myös video: Halpa vs. kallis: Laskiaispullien makutesti yllätti – pullissa suuret makuerot. Juttu jatkuu videon alla.
Purkkihernari on alkuvuoden hittiruoka
Suomen suosituinta purkkihernekeittoa, Jalostajan hernekeittoa myydään alkuvuoden aikana perinteisesti yli kaksi miljoonaa purkillista. Suomalaisille tuttua säilykehernekeittoa on valmistettu jo vuodesta 1952.
Sesonkia varten hernekeittotehtaalla tehdään pidempää työviikkoa neljän kuukauden ajan marraskuun alusta helmikuun loppuun. Hernekeitto valmistetaan herneistä, vedestä sekä porsaanlihasta.
Hernekeitto ei myöskään sisällä säilöntäaineita, sillä tuote pakataan ilmatiiviisti peltitölkkeihin ja lämpökäsitellään painekattilassa parin tunnin ajan. Jalostajan mukaan ilmatiiviin tölkin sisältö on syömäkelpoista jopa vuosikymmenenkin päästä. Aromit eivät kuitenkaan säily tuoreena näin pitkään.
Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena tai torstaisin?
Normaalisti hernekeitto yhdistetään aina torstaipäivän ruokailuun. Mistä tämä perinne oikein juontaa juurensa?
Perjantai oli Suomessakin ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä, jonka takia torstaisin piti syödä mahdollisimman ravitsevaa ja täyttävää ruokaa. Hernekeitto oli siihen sopiva vaihtoehto.
– Katolinen usko paastoineen hylättiin meillä päin 600 vuotta sitten, mutta hernaritorstai jäi. Myös laskiaisena hernekeittoa syötiin samasta syystä: laskiainen aloitti pääsiäistä edeltäneen pitkän paaston, Jalostajalta kerrotaan.
Myöhemmin torstai hernekeittopäivänä vakiintui armeijankin käyttöön, mikä on osaltaan pitänyt perinnettä yllä.
Hernekeittotorstain syntyyn liittyy myös muita teorioita: Kustaa Vaasan väitetään määränneen 1500-luvulla kansalaisille hernekeittopäivän.
Jos haluat valmistaa perinteistä hernekeittoa itse, kokeile esimerkiksi tätä Hellapoliisin hernekeittoa
Lähteet: Jalostaja, Kirjastot.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa