Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi perunat eivät kypsy?

1:13Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksiKATSO MYÖS VIDEO: Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi.
Julkaistu 13.02.2024 06:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perunoiden kypsyminen kestää joskus piinaavan kauan, mutta miksi? 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tammikuussa kotikokkeja piinaavasta erikoisesta herneilmiöstä: herneet eivät tunnu kypsyvän hernekeittoa valmistaessa.

Herneilmiö on herättänyt keskustelua esimerkiksi ruotsalaisissa sosiaalisen median ruoanlaittoryhmissä. 

– Ihan sairasta. Liotin keltaisia herneitä 24 tuntia, keitin soppaa 3 tuntia ja silti joukossa on vielä hieman kovia herneitä, sosiaalisessa mediassa kommentoitiin Dagens Nyheterin mukaan.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja, Turun yliopiston professori Anu Hopia avasi MTV Uutisille ilmiön taustoja. Herneiden kypsymättömyydelle on Hopian mukaan olemassa montakin mahdollista syytä. 

– Tosiaan tuo kasvisten toisinaan hämmästyttävän hidas pehmeneminen kypsymisen aikana ja kuumennuksen vaikutuksesta on kyllä tunnistettu ilmiö sekä herneissä että muissa kasviksissa. Toisinaan tuntuu, etteivät kasvikset kypsy, vaikka niitä keittäisi kuinka kauan, Hopia kommentoi MTV Uutisille.

Lue myös: Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"

Miksi perunat eivät aina tunnu kypsyvän?

Ilmiö ei toden totta rajoitu pelkkiin herneisiin, vaan hidasta kypsymistä voi esiintyä myös esimerkiksi tutuissa juureksissa. Muun muassa perunoiden keittäminen tuntuu kestävän joskus piinaavan pitkään. 

– Kasvisten kypsymisessä täytyy pehmetä sekä kasvisolujen sisällä oleva tärkkelys että solukkojen seinämät. Tärkkelysjyvät pehmenevät kyllä helposti, kunhan lämpötila vain nousee riittävän korkeaksi, noin 60–70-asteiseksi. Sen sijaan soluseinämät saattavat tietyissä olosuhteissa muuttua jopa täysin liukenemattomiksi korkeissakin lämpötiloissa.

Hopian mukaan kasviksia ei tulisi keittää esimerkiksi happamissa olosuhteissa, koska silloin kasvisolujen seinämien hemiselluloosa ei liukene kuumassakaan. Myös kasvisolujen seinämien toinen rakennusaine, pektiini, temppuilee kypsennyksessä joskus yllätyksellisesti. 

– Pektiini muuttuu veteen liukenemattomaan muotoon esimerkiksi, jos keitinvedessä on runsaasti kalsiumia. Näin saattaa tapahtua kovassa vedessä tai maidossa keitettäessä. 

Lue myös: Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena ja torstaisin?

Kasvuolosuhteet voivat jättää potun kovaksi

Myös kasvuolosuhteet voivat vaikuttaa perunan kypsymiseen. Sateisen ja viileän kesän jäljiltä jotkut perunalajikkeet voivat jäädä vähätärkkelyksellisiksi, jolloin lopputuloksena on normaalia kovempi peruna. Tällöin potun keittämisessä kypsäksi voi myös kestää kauemmin. 

Luonnonvarakeskuksen tutkija Anne Rahkonen on aiemmin kommentoinut aihetta Ilta-Sanomille. Rahkosen mukaan kovien perunoiden ilmiö piinaa suurtalouskeittiöitä erityisesti syksyisin.

Tutkijan mukaan suurtalouskeittiöissä kuitenkin tiedetään, että tähän aikaan syksystä tietyt lajikkeet kypsyvät huonosti.

– Sanotaan, että joulukuussa ja viimeistään vuodenvaihteessa näiden lajikkeiden solukkorakenne ikään kuin murenee ja peruna pehmenee tarpeeksi, Rahkonen totesi vuonna 2019 Ilta-Sanomille. 

Lue myös: Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataMiksi perunalle tehdään näin? Tutkimusprofessori Anu Hopia kauhistui ruokakaupassa: "Vaikuttaa tuhansien suomalaisten haluun käyttää perunaa ruoanlaitossa"Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"Loistava tuote vai uusavuttomuuden huippu? Lidlin mikrossa kypsennettävät perunat puhuttavat suomalaisia: ”Kas kun ei vielä perunat pureskella suuhun valmiiksi"
PerunaRuokaIlmiötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä