Perunoiden kypsyminen kestää joskus piinaavan kauan, mutta miksi?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tammikuussa kotikokkeja piinaavasta erikoisesta herneilmiöstä: herneet eivät tunnu kypsyvän hernekeittoa valmistaessa.
Herneilmiö on herättänyt keskustelua esimerkiksi ruotsalaisissa sosiaalisen median ruoanlaittoryhmissä.
– Ihan sairasta. Liotin keltaisia herneitä 24 tuntia, keitin soppaa 3 tuntia ja silti joukossa on vielä hieman kovia herneitä, sosiaalisessa mediassa kommentoitiin Dagens Nyheterin mukaan.
Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja, Turun yliopiston professori Anu Hopia avasi MTV Uutisille ilmiön taustoja. Herneiden kypsymättömyydelle on Hopian mukaan olemassa montakin mahdollista syytä.
– Tosiaan tuo kasvisten toisinaan hämmästyttävän hidas pehmeneminen kypsymisen aikana ja kuumennuksen vaikutuksesta on kyllä tunnistettu ilmiö sekä herneissä että muissa kasviksissa. Toisinaan tuntuu, etteivät kasvikset kypsy, vaikka niitä keittäisi kuinka kauan, Hopia kommentoi MTV Uutisille.