Kokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"

Kokki koristelee ruokaa
Master Chef Australian voittaja Adam Liaw kumosi Twitterissä ruokamyyttejä. Kuvituskuva Shutterstock

Australian Master Chef -voittaja Adam Liaw kumosi Twitterissä kokkausmyyttejä ja kertoi, mistä ruoanvalmistustavoista kannattaa luopua. Asiasta uutisoi news.com.au.

Australialaiskokki Adam Liawilla oli luppoaikaa, joten hän käytti sen hyödykseen kumoamalla kokkausmyyttejä Twitterissä.

– Voitte vapaasti olla eri mieltä, nämä ovat vain minun mielipiteitäni. Mutta tiedostakaa, että olen silti oikeassa, Liaw kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue alta, mitä kokkausvinkkejä Liaw antoi.

Älä käytä kokkaukseen samaa viiniä kuin kaadat lasiisi

Ensimmäinen Liawin kumoama myytti oli, että ruokaan on käytettävä hyvää viiniä, jos resepti niin vaatii. Hänen mukaansa tämä ei ole vain tarpeetonta, vaan myös viinin hukkaa.

– Sen jälkeen kun olet keittänyt viinin lihan ja kasvisten kanssa, et todennäköisesti tunnista, mitä viiniä ruoassa on käytetty. Puhumattakaan siitä, että tietäisit oliko se ‘’hyvää’’, mies kirjoittaa.

Tarttumattomia teflonpannuja ei kannata käyttää kaikkeen kokkailuun

Non-stick -ominaisuus pannuissa tarkoittaa, että pinnoitteen tulisi olla tarttumaton. Liawin mukaan tarttumattomia pannuja ei kannata käyttää jokaisen ruoan kokkaamiseen.

Hänen mukaansa teflonpannuja voi käyttää pehmeiden ruokien, kuten kananmunien ja pannukakkujen, valmistamiseen, mutta ei juuri muuhun.

– Tällaisten pannujen pinnoilla öljy ja vesi voivat muuttua helmimäiseksi, jolloin lämpö jakaantuu epätasaisesti, Liaw kirjoittaa.

Marinadit ovat ajanhukkaa

Liawin mukaan kaiken muun paitsi ohueksi viipaloidun lihan marinoiminen on turhaa.

– Marinadit eivät läpäise lihaa, jolloin maukkaat ainesosat jäävät lihan ulkopuolelle. Marinadi paitsi käristää lihan myös estää sen pintaa kypsymästä kunnolla.

Suolaliemessä liottaminen ei välttämättä kannata

Suolaliemessä liottaminen on tapa lisätä makua ja mehevyyttä tiettyihin raaka-aineisiin, erityisesti vähärasvaisiin lihoihin. Tämä tapa ei ole täyttä ajanhukkaa, mutta lihan laittaminen suolaveteen voi laimentaa sen makuja.

Suolaveden sijaan kannattaa käyttää kuivasuolausta tai kuivamausteseoksia, jotta liha säilyttää mehevyytensä.

– Kuivasuolaus toimii, koska suola estää lihaskuitujen supistumista. Liha kutistuu vähemmän ruoanlaiton aikana, jolloin vähemmän kosteutta puristuu ulos. Tuloksena on mehukkaampi ja maukkaampi liha, Liaw kirjoittaa.

Suolallinen vai suolaton voi?

Etenkin leivonnassa voi törmätä reseptiin, joka vaatii suolatonta voita. Liawin mukaan tästä ei tarvitse välittää.

– Leivonnaiset maistuvat usein paremmilta suolallisen voin kanssa. Ajatus siitä, että makeita ruokia ei tulisi maustaa suolalla, on 30 vuotta vanha, mies sanoo.

Munakoisoa ei tarvitse ''itkettää'' ennen kypsennystä

Munakoiso on helppo ja monikäyttöinen vihannes. Voi kuitenkin olla rasittavaa suolata se, antaa suolan vaikuttaa ja lopuksi vielä pestä vihannes: kaikki ennen kypsennystä.

Liawin mukaan tapa perustuu harhaluuloon, ja sen voi heittää suosiolla syrjään.

– Munakoisot eivät ole olleet kitkeriä 50 vuoteen. Kokeilkaa syödä raakaa munakoisoa, se maistuu raa’alta omenalta.

Munakoisosta ei siis tarvitse "itkettää" kitkeryyttä pois. 

Twitter riehaantui Liawin vinkeistä

Fanit innostuivat vastaamaan miehen twiitteihin. He kertoivat oppineensa hetkessä paljon ruoanlaitosta.

– Kiitos! Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana, eräs fani kirjoitti.

– Lisää vinkkejä, kiitos. Nämä vinkit ovat helppoja muistaa ja muuttivat elämäni. Kiitos! toinen hehkutti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lähde: news.com.au

***

Videolla esitellään 12 nopeaa keittiöniksiä.

12 nopeaa keittiöniksiä 2:58

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.