Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"

Master Chef Australian voittaja Adam Liaw kumosi Twitterissä ruokamyyttejä. Kuvituskuva
Master Chef Australian voittaja Adam Liaw kumosi Twitterissä ruokamyyttejä. KuvituskuvaShutterstock
Julkaistu 03.03.2020 20:00

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Australian Master Chef -voittaja Adam Liaw kumosi Twitterissä kokkausmyyttejä ja kertoi, mistä ruoanvalmistustavoista kannattaa luopua. Asiasta uutisoi news.com.au.

Australialaiskokki Adam Liawilla oli luppoaikaa, joten hän käytti sen hyödykseen kumoamalla kokkausmyyttejä Twitterissä.

– Voitte vapaasti olla eri mieltä, nämä ovat vain minun mielipiteitäni. Mutta tiedostakaa, että olen silti oikeassa, Liaw kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue alta, mitä kokkausvinkkejä Liaw antoi.

Älä käytä kokkaukseen samaa viiniä kuin kaadat lasiisi

Ensimmäinen Liawin kumoama myytti oli, että ruokaan on käytettävä hyvää viiniä, jos resepti niin vaatii. Hänen mukaansa tämä ei ole vain tarpeetonta, vaan myös viinin hukkaa.

– Sen jälkeen kun olet keittänyt viinin lihan ja kasvisten kanssa, et todennäköisesti tunnista, mitä viiniä ruoassa on käytetty. Puhumattakaan siitä, että tietäisit oliko se ‘’hyvää’’, mies kirjoittaa.

Tarttumattomia teflonpannuja ei kannata käyttää kaikkeen kokkailuun

Non-stick -ominaisuus pannuissa tarkoittaa, että pinnoitteen tulisi olla tarttumaton. Liawin mukaan tarttumattomia pannuja ei kannata käyttää jokaisen ruoan kokkaamiseen.

Hänen mukaansa teflonpannuja voi käyttää pehmeiden ruokien, kuten kananmunien ja pannukakkujen, valmistamiseen, mutta ei juuri muuhun.

– Tällaisten pannujen pinnoilla öljy ja vesi voivat muuttua helmimäiseksi, jolloin lämpö jakaantuu epätasaisesti, Liaw kirjoittaa.

Marinadit ovat ajanhukkaa

Liawin mukaan kaiken muun paitsi ohueksi viipaloidun lihan marinoiminen on turhaa.

– Marinadit eivät läpäise lihaa, jolloin maukkaat ainesosat jäävät lihan ulkopuolelle. Marinadi paitsi käristää lihan myös estää sen pintaa kypsymästä kunnolla.

MarinadiKokki Adam Liawin mukaan marinadia kannattaa käyttää vain ohueksi viipaloituihin lihoihin. KuvituskuvaShutterstock

Suolaliemessä liottaminen ei välttämättä kannata

Suolaliemessä liottaminen on tapa lisätä makua ja mehevyyttä tiettyihin raaka-aineisiin, erityisesti vähärasvaisiin lihoihin. Tämä tapa ei ole täyttä ajanhukkaa, mutta lihan laittaminen suolaveteen voi laimentaa sen makuja.

Suolaveden sijaan kannattaa käyttää kuivasuolausta tai kuivamausteseoksia, jotta liha säilyttää mehevyytensä.

– Kuivasuolaus toimii, koska suola estää lihaskuitujen supistumista. Liha kutistuu vähemmän ruoanlaiton aikana, jolloin vähemmän kosteutta puristuu ulos. Tuloksena on mehukkaampi ja maukkaampi liha, Liaw kirjoittaa.

Suolallinen vai suolaton voi?

Etenkin leivonnassa voi törmätä reseptiin, joka vaatii suolatonta voita. Liawin mukaan tästä ei tarvitse välittää.

– Leivonnaiset maistuvat usein paremmilta suolallisen voin kanssa. Ajatus siitä, että makeita ruokia ei tulisi maustaa suolalla, on 30 vuotta vanha, mies sanoo.

Munakoisoa ei tarvitse ''itkettää'' ennen kypsennystä

Munakoiso on helppo ja monikäyttöinen vihannes. Voi kuitenkin olla rasittavaa suolata se, antaa suolan vaikuttaa ja lopuksi vielä pestä vihannes: kaikki ennen kypsennystä.

Liawin mukaan tapa perustuu harhaluuloon, ja sen voi heittää suosiolla syrjään.

– Munakoisot eivät ole olleet kitkeriä 50 vuoteen. Kokeilkaa syödä raakaa munakoisoa, se maistuu raa’alta omenalta.

Munakoisosta ei siis tarvitse "itkettää" kitkeryyttä pois. 

Twitter riehaantui Liawin vinkeistä

Fanit innostuivat vastaamaan miehen twiitteihin. He kertoivat oppineensa hetkessä paljon ruoanlaitosta.

– Kiitos! Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana, eräs fani kirjoitti.

– Lisää vinkkejä, kiitos. Nämä vinkit ovat helppoja muistaa ja muuttivat elämäni. Kiitos! toinen hehkutti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

LUE MYÖS: Gordon Ramsay tyrmää laadukkaaksi mielletyn raaka-aineen – myös toinen kokki mollaa: "Jos näet sitä ravintolan ruokalistalla, juokse ulos"

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähde: news.com.au

***

Videolla esitellään 12 nopeaa keittiöniksiä.

2:5812 nopeaa keittiöniksiä

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Yllättävä niksi mehevän kanan valmistamiseen – "Se sulaa suussasi"Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatÄlä ikinä tee näin jauhelihalle! Emilyn jauhelihavinkki hirvittää kokkeja ja ruoka-asiantuntijoita: "Ehdoton ei"Yksi yllättävä ainesosa tekee lihasta huomattavasti parempaa – kokki ei ollut uskoa, kunnes testasi itse: "Se on totta"Kokit paljastavat, mitä raaka-aineita he eivät suostu käyttämään – mukana monelle tuttuja tuotteita
RuokaRuoanlaittoRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan