Turussa tapahtuu nyt jotain ennennäkemätöntä – Michelin-tähtiä ropisee: "Olemme ihan liekeissä"

Turku isännöi kesäkuussa ensimmäistä kertaa Suomessa Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta 8:31 Turku isännöi kesäkuussa ensimmäistä kertaa Suomessa Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta
KATSO VIDEO: Kaskiksen palkittu pääsommelier Christina Haukka kertoo, miten Michelin-tähden saaminen vaikutti ravintolaan. Michelin-projektipäällikkö Heli Nieminen puolestaan ylistää ruokatapahtuman merkitystä Suomelle ja Turulle.

Pohjoismaiden kovimmat kokit sekä muut ruoka-alan ammattilaiset kokoontuvat nyt Turkuun seuraamaan vuoden 2023 Michelin-tähtien jakoa.

Maanantaina 12.6. Turussa tehdään historiaa, kun kaupunki isännöi kuuluisaa ruokatapahtumaa, Michelin-tähtien jakoa pohjoismaisten ravintoloiden osalta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomi isännöi tapahtumaa.

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan Turussa, tapahtumakeskus Logomossa maanantaina 12. kesäkuuta kello 18 alkaen. MTV Uutiset seuraa tapahtumaa paikan päällä.

– Olemme nyt ensimmäistä kertaa valinneet Suomen ja kauniin Turun kaupungin vuotuisen palkintoseremoniamme pitopaikaksi. Tämä on merkittävä tunnustus sekä paikalliselle että kansalliselle ruokakulttuurille ja -perinnölle, totesi Gwendal Poullennec, Michelin Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja tammikuussa Turun kaupungin tiedotteessa.

Michelin-gaala Turussa tuo arvokasta kansainvälistä näkyvyyttä

Turun kaupungilla Michelin-projektipäällikkönä työskentelevä Heli Nieminen kertoi lauantaina Huomenta Suomessa tapahtumalla olevan valtava merkitys pr-mielessä sekä Turulle että koko Suomelle. Tapahtuman myötä Suomi ja Turku saavat arvokasta kansainvälistä näkyvyyttä.

– Tietysti me toivomme, että tämä poikii myös juttuja suomalaisesta ruokakulttuurista, kauniista Turusta, saaristosta ja meidän alueen toimijoistamme.

Itse Michelin-gaalan ympärille on Turussa kehitelty valtavasti erilaista oheisohjelmaa, esimerkiksi kaksi viikkoa kestävät Turun ruokaviikot. Paikalliset yrittäjät ovat Niemisen mukaan lähteneet innolla mukaan Michelin-tähtihumuun ja tapahtuma on jo tuonut toivotun piristysruiskeen alueen ravintoloihin.

– Olemme kaikki Turussa ihan liekeissä siitä, että pääsemme tätä maailman tunnetuinta ruokatapahtumaa tuomaan ensimmäistä kertaa Suomeen ja sitten vielä Suomessa meille Turkuun, Nieminen iloitsee.

Ropiseeko Suomeen lisää Michelin-tähtiä?

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä kuusi Michelin-ravintolaa, joista viisi sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa. Helsingissä kaksi tähteä on ravintola Palacella ja yksi tähti Ololla, Demolla, Grönillä ja Finnjävel Salongilla. Turkulainen ravintola Kaskis sai viime vuonna yhden tähden ja nousi näin ollen ensimmäiseksi Helsingin ulkopuolella sijaitsevaksi Michelin-ravintolaksi Suomessa.

Entä uskooko Nieminen Turun ravintoloille ropisevan tänä vuonna lisää tähtiä?

– Turku on kokoaan suurempi ruokakaupunki ja meillä on todella laadukkaita paikkoja, jotka ansaitsisivat ehdottomasti paikkansa Michelin-oppaassa. Tietysti toivon aina tähtiä Turkuun ja koko Suomeen, koska se on tunnustus, joka tuo niin paljon julkisuutta ja herättää tunteita, Nieminen muotoilee.

Michelin-projektipäällikkö arvelee, että joillekin ravintoloille voisi kuitenkin olla luontevampaa saada esimerkiksi Bib Gourmand -maininta oppaaseen. Bib Gourmand on tunnustus, jonka Michelin-opas on myöntänyt vuodesta 1997 lähtien ravintoloille, jotka tarjoavat hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.

– Peukut pystyssä täällä ollaan ja maanantaita odotellaan jännityksellä!

Katso jutun yllä olevalta videolta, mitä Michelin-gaala merkitsee Suomelle ja Turulle. Haastateltavana myös ravintola Kaskiksen palkittu pääsommelier Christina Haukka, joka kertoo tähden saamisen vaikutuksista.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.