Avec: Helsinkiläinen Michelin-ravintola sulkee ovensa – hyvästit Oralle: "On varmasti helppo ymmärtää, miksi valitsen nyt toisin"

Miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi? 3:03 Miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi?
KATSO MYÖS VIDEO: Sasu Laukkonen oli vuonna 2020 ymmällään Michelin-ravintolassaan: "Sushimyynti räjähti käsiin"

Keittiömestari Sasu Laukkonen laittaa pillit pussiin ja sulkee Michelin-ravintola Oran Helsingissä keväällä, kertoo ravintolamedia Avec.

Helsingin Huvilakadulla sijaitseva yhden Michelin-tähden ravintola lopettaa toimintansa huhtikuun lopussa. Ravintoloitsija ja keititömestari Sasu Laukkonen kertoo ravintolamedia Avecille prioriteettinsa muuttuneen ja kokki haluaa keskittyä nyt omaan terveyteensä sekä perheeseensä.

– Minulla on ollut reilu 12 vuotta ravintola, ja tyttäreni täyttää tänä vuonna 14 vuotta. Arvaa, kummanko luona olen viettänyt enemmistön illoista ja jokaisen viikonlopun. On varmasti helppo ymmärtää, miksi valitsen nyt toisin, Laukkonen toteaa Avecille.

Huippuravintolat lopettavat nyt yksi toisensa jälkeen. Kesällä 2022 uutisoitiin helsinkiläisen Michelin-ravintola Inarin sulkeutumisesta. Tammikuussa 2023 uutisoitiin puolestaan maailman parhaaksi valitun ravintola Noman lopettamisesta.

Lue myös: Maailman parhaaksi valittu ravintola sulkee ovensa: "Aloitamme uuden aikakauden"

Avecin mukaan Laukkonen ei aio jättäytyä kokonaan pois alalta, mutta keskittyy toisenlaisiin projekteihin. Kokki on mukana toukokuussa jälleen Fiskarsissa avautuvan Waldemar-pizzerian toiminnassa ja haaveilee lisäksi oman veitsihuoltoon keskittyneen yrityksen perustamisesta.

Ravintola-alalla monenlaisia haasteita

Ravintolatoiminnan pyörittäminen ei ole nykypäivänä helppoa ja tämä on osin vaikuttanut myös lopettamispäätökseen. 

Laukkonen kommentoi MTV Uutisille viime syksynä ravintola-alan henkilöstöpulaa. Oraan esimerkiksi jouduttiin etsimään salihenkilöä jopa yhdeksän kuukauden ajan, koska työntekijöitä ei edes huippuravintolaan riittänyt.

– Jokainen, joka saa nyt kohtuuhintaan hyvän työntekijän, niin se on aivan täysi lottovoitto, totesi Laukkonen.

Korona-aikana Sasu Laukkonen nousi ravintola Oran kanssa uutisotsikoihin, kun vaihtoi poikkeustilanteessa täysin Michelin-ravintolansa konseptia. Ravintola selvisi tuolloin vaikeista ajoista myymällä asiakkaille sushia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!