Tunnetko erilaiset nuudelit? Ramen, udon, soba ja muut – hittituotteiden erot
5:54KATSO MYÖS: Testissä kananmakuiset pikanuudelit – selkeä makuvoittaja löytyi testissä syntisen herkullisen liemensä ansiosta.
Julkaistu 18.02.2024 17:33
Emmi Niiniaho
Eri aineksista valmistetuilla nuudeleilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Katso, mikä nuudeli sopii parhaiten keittoon, mikä salaattiin ja mikä wokkiin.
Aasian eri ruokakulttuureissa nuudeleilla on suuri rooli.
Suomessakin tarjonta on vuosien saatossa laajentunut kaikkien tuntemista pikanuudeleista monipuolisempaan suuntaan. Jos omasta lähiruokakaupasta ei löydy erikoisimpia nuudelityyppejä, kannattaa vierailla aasialaisiin ruokiin erikoistuneissa ruokakaupoissa.
Osa nuudeleista pitää keittää, osa liottaa. Osa menettää rakenteensa viilennettäessä, osa lilluessaan liian kauan keitossa. Kypsennys- ja käyttötavan valinnassa kannattaakin olla silmä tarkkana.
Riisitärkkelyksestä valmistettavia riisinuudeleita löytyy kaiken pituisina ja levyisinä ja lähes kaikista Aasian ruokakulttuureista, kirjoittaa Spruce Eats.
Riisinuudeleissa on kiinteä ja kimmoisa rakenne, ja ne imevät hyvin itseensä kastikkeiden ja liemien maut.
Riisinuudeleita ei tarvitse keittää, vaan ne liotetaan kypsäksi kuumassa vedessä.Shutterstock
Riisinuudeleita käytetään esimerkiksi thaimaalaisessa klassikkoannoksessa pad thai, vietnamilaisissa kesärullissa ja pho-keitossa sekä salaateissa, keitoissa ja wokeissa.
Lasi- eli sellofaaninuudelit
Lasinuudelit, toiselta nimeltään sellofaaninuudelit, ovat pitkiä, hyytelömäisiä nuudeleita, joita käytetään Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa monenlaisissa ruoissa keitoista wokkeihin ja hot potiin, kertoo Spruce Eats.
Vaikka nuudeleita kutsutaankin lasinuudeleiksi, suurin osa niistä ei ole varsinaisesti läpinäkyviä vaan ennemminkin himmeän valkoisia tai ruskeita, riippuen siitä, mitä tärkkelystä niiden valmistamiseen on käytetty.
Useimmiten lasinuudelien valmistuksessa käytetään joko mungopavuista, perunoista, bataateista tai tapiokasta valmistettua tärkkelystä.
Lasinuudelit kypsennetään liottamalla niitä kuumassa vedessä.Shutterstock
Lasinuudelit on helppo sekoittaa ulkonäkönsä puolesta vermisellinuudeleihin, mutta vermiselli valmistetaan riisijauhoista eikä niissä ole samankaltaista läpinäkyvyyttä kuin lasinuudeleissa.
Lasinuudeleita käytetään keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan kylminä salaatissa. Yksi lasinuudeleiden parhaimmista puolista onkin se, että niitä voi syödä lämpiminä ja kylminä.
Toisin kuin vehnänuudelit, lasinuudeleista ei tule tahmaisia kun ne jäähtyvät. Tämän takia ne toimivat mainiosti esimerkiksi vietnamilaisten kesärullien täytteenä.
Ramen-nuudelit tai ainakin niiden pikaversio ovat taatusti tuttuja kaikille.
Ramen-nuudelien kiharan muodon aiheuttaa suolainen kivennäisvesi kansui, jolla nuudelit käsitellään, Spruce Eats kertoo.
Näitä nuudeleita tarjoillaan yleensä maukkaassa liemessä, kuten ramen-keitossa.Shutterstock
Koska ramen-nuudelit ovat suhteellisen ohuita, ne pehmenevät helposti lilluessaan pidempään liemessä, joten on tärkeää, ettei niitä kypsennä liikaa.
Soba-nuudelit
Japanilaiset soba-nuudelit valmistetaan tattarijauhoista ja niitä voidaan tarjoilla joko lämpimänä tai kylmänä. Yleensä nuudeleissa on myös rakenteen vuoksi hieman vehnäjauhoa.
Nuudelien kanssa tarjottava kastike on japaniksi tsuyu.Shutterstock
Nuudeleissa on pähkinäinen maku ja sakea rakenne ja sitä käytetään salaateissa, keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan viilennettynä soijapohjaisen dippikastikkeen kanssa, kirjoittaa Spruce Eats.
Soba-nuudeleita tarjotaan usein myös tempuran lisukkeena.
Udon on paksu japanilainen nuudelityyppi, joka valmistetaan tyypillisesti vehnäjauhoista.
Udon-nuudeleita wokissa.Shutterstock
Udonia käytetään usein keitoissa tai simppelin liemen kanssa. Viilennettynä sitä tarjoillaan soba-nuudelien tavoin dippikastikkeen tai kylmän liemen kanssa, mutta sitä käytetään myös salaateissa, kirjoittaa Spruce Eats.
Myös udon-nuudeleiden kanssa tarjoillaan usein tempuraa tai uppopaistettua tofua ja ravunpyrstöjä.
Shirataki-nuudelit
Japanilaiset shirataki-nuudelit valmistetaan aasialaisesta konjac-juuresta valmistetuista jauhoista. Niissä on hyytelömäinen rakenne ja vain vähän makua itsessään, mutta toisaalta ne imevät itseensä hyvin muiden ainesten maun, kirjoittaa Spruce Eats.
Nuudeleita voi käyttää myös kylminä esimerkiksi salaatissa.Shutterstock
Shirataki-nuudelit sopivat hyvin keittoihin ja lämpimien liemien kanssa tarjottavaksi, sillä toisin kuin esimerkiksi ramen-nuudelit, shirataki-nuudelit eivät muuttu mössöksi.
Ohuet japanilaiset somen-nuudelit sekoitetaan usein soba-nuudeleihin, kirjoittaa Spruce Eats.
Kumpaakin tarjoillaan kylmänä ja syödään dippikastikkeen kanssa, mutta lopulta ne ovat melko erilaisia.
Somen-nuudeleita syödään myös hyvin mielenkiintoisella tavalla: suoraan bamburännistä. Nagashi somen -tavalla syötynä nuudelit lähetetään kulkemaan kylmässä virtaavassa vedessä bambuputkea pitkin ja syöjä saa poimia ohi kiitäviä nuudeleita syömäpuikoilla.Shutterstock
Somen-nuudelit valmistetaan täysin vehnäjauhoista ja ne sisältävät myös hieman kasviöljyä.
Kylmänä somen-nuudelit sopivat lisäksi salaatteihin ja lämpimänä taas keittoihin ja wokkeihin.