Ronja Salmi tuskastui monelle tuttuun kokkausongelmaan – kehitti helpottavan listan: "Niillä arkemme pyörii"

Ronja Salmi tuskastui arkiruokaongelmaansa ja nyt hän esittelee kehutun arkiruokalistansa 8:26 Ronja Salmi tuskastui arkiruokaongelmaansa ja nyt hän esittelee kehutun arkiruokalistansa
Ronja Salmi keksi laatia kaikista omassa perheessään toimivista resepteistä valmiin arkiruokalistan kuudeksi viikoksi.

Ronja Salmen arkiruokailu pyörii kätevän listan avulla, jonka ansiosta kaupassa ei tarvitse enää pähkäillä, mitä laittaisi ruoaksi.

Kysymys, joka esitetään aika ajoin kaikissa kotitalouksissa, on taatusti "mitä tänään syötäisiin?".

Tuijotit ruoka-aineksia sitten kaupassa tai omassa keittiössä, välillä yksinkertaisesti lyö vain tyhjää, vaikka päivittäin sitä nyt jotain tulee syötyä.

Samaiseen ongelmaan tuskastui toimittaja Ronja Salmi, joka keksi laatia kaikista omassa perheessään toimivista resepteistä valmiin listan.

– Listasin kaikki ne ruoat, mitä osaan tehdä, mitkä syntyvät alle 45 minuutissa kotona. Jaoin ne sitten kuudelle viikolle ja niillä meidän arkemme nykyään pyörii, Salmi kertoo Viiden jälkeen -haastattelussa.

Katso koko Ronja Salmen haastattelu sekä se, miten arkiruokalista on auttanut Salmea lisäämään vegaanisia ruokia perheensä arkeen yllä olevalta videolta.

Monipuolista ja nopeaa arkiruokaa

Arkiruokailun haasteena ei siis suinkaan välttämättä ole se, etteikö osaisi tehdä ruokaa. Pitkän työpäivän jälkeen aivot saattavat turvautua vain yhä uudestaan ja uudestaan samoihin resepteihin ja saatat huomatakin syöneesi koko viikon pasta bolognesea.

– Olisi kiva, että viikossa tulisi syötyä erilaisia ruokia. Kun listasin kaikki [ruoat] ylös ja jaoin niitä vähän eri viikoille, siitä tulikin aika tasapainoinen kokonaisuus, Ronja Salmi kertoo.

Ronja Salmi kertoo lisäävänsä omaa arkiruokalistaansa pikkuhiljaa omalle Instagram-tililleen. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Salmi käyttää arkiruokalistaa nimenomaan arjen apuna, "selkärankana arjen keskellä", eikä orjallisena työkaluna, jota tulisi suorittaa.

Jos kokkailua ratkoo päivä kerrallaan, saattaa tehdä enemmän heräteostoksia ja aineksia jää helposti yli ja syntyy hävikkiä. Suunnitelmallisuus siis todellakin säästää rahaa sekä luontoa, kun on miettinyt jo jatkokäyttöä toisesta reseptistä ylijääville aineksille.

– Jos [ruokana] on ollut tex mex -tortillat, siitä voi seuraavana päivänä tehdä pannulla quesadillat, jotka paahtuivat oikein ihanasti, Salmi vinkkaa.

Inspiraatiota arkiruokiin voi hakea esimerkiksi Salmen arkiruokalistasta, mutta Salmi kehottaa jokaista tekemään oman listauksensa.

– Ei kannata meidän perheemme listaa suoraan lähteä kopioimaan, vaan miettiä, "mitä ruokia meidän perheessämme tehdään", Salmi vinkkaa.

Katso myös: Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47
Helppo arkiruoka kalapuikoista, muusista ja juustosta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!