Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveyspommi, joka kannattaa napata nyt kaupassa ostoskoriin – tunnetko jo eri lajikkeet?

0:30Tomaattien kalttaus eli kuoriminen: Näin teet sen todella helpostiKATSO MYÖS: Tomaattien kalttaus eli kuoriminen: Näin teet sen todella helposti.
Julkaistu 16.05.2023 06:33

Emmi Niiniaho

Perinteisellä pyöreällä tomaatilla on lukuisia makeampia tai suurempia lajitovereita, jotka saattavat sopia paremmin tietynlaisiin resepteihin.

Tomaatti on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista – eri muodoissa sitä syödään noin 10 kiloa vuodessa per henkilö, Kauppapuutarhaliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Tämän suosikkivihanneksen sesonki on parhaimmillaan juuri nyt, eli on loistava aika maistella erilaisia tomaattityyppejä ja nauttia niiden lukuisista terveyshyödyistä.

Tunnetko jo esimerkiksi san marzano- tai häränsydäntomaatit?

Lue myös: Teetkö tomaateille näin? Henri Alénilta palaa pinna, jos hän huomaa tämän yksityiskohdan ruoassaan: "Minulle pahin asia"

Tomaatti on terveyspommi

Tomaatti sisältää antioksidanttia nimeltä lykopeeni, joka antaa tomaatille myös sen punaisen värin.

Lykopeeni voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan. Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan – kuten oliiviöljyn – kanssa.

Lisäksi tomaatti sisältää runsaasti kaliumia ja A-vitamiinia sekä jonkin verran myös C- ja E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Lue myös: Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"

Erilaiset tomaattityypit eri makuihin ja ruokiin

Jos pitäydyt aina samanlaisissa tomaateissa, menetät paljon.

Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa kerrotaan, että klassisen pyöreä tomaatti on maukas ja hapokas, kun taas kirsikka- ja helmitomaatit ovat makeampia.

Tertuissa myytävissä tomaateissa on niin ikään vähemmän happoa ja korkeampi sokeripitoisuus.

tomaatteja

Muita myynnissä olevia tomaatteja ovat esimerkiksi pihvi-, san marzano-, luumu- ja cocktailtomaatit sekä perinnetomaatit kuten häränsydäntomaatit.

Makunsa ja kokonsa puolesta eri tomaattityypit sopivat hieman erilaisiin ruokiin.

Perinteinen pyöreä tomaatti toimii esimerkiksi salaateissa ja leivän päällä, mutta myös lämpimissä ruoissa ja kastikkeissa.

Pieniä kirsikkatomaatteja napsii mielellään ihan sellaisenaan ja ne toimivat loistavasti myös koristelussa ja salaateissa.

San Marzano -tomaatteja kannattaa puolestaan kokeilla pizzakastikkeessa ja pihvitomaatteja grillattuna.

Lue myös: Näin saat kaupan valmiista tomaattikastikkeesta paremman makuista

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Katso myös: Älä puolita kirsikkatomaatteja salaattiin! 

1:37Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkkiRaikkaan kesäinen salaatti kirsikkatomaateista – mukana vinkki, jonka avulla saat tomaateista huomattavasti enemmän makua irti.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Lisää aiheesta:

Tomaattitöppäys vaikuttaa makuun ratkaisevasti – nämä faktat sinun täytyy tietää suosikkikasviksestaHelmi-, luumu-, terttu- vai kirsikkatomaatti? Tässä suosikkitomaattien erotEthän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiesitkö tätä tomaateista? Näin niitä tulisi oikeasti säilyttää kotona – terveyshyötyjä piisaaTiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"Tiesitkö tätä tomaateista? Helppo tapa saada maistumaan paremmalta
KasviksetRuokaRuokaniksitTerveys ja hyvinvointiMakuja
Erilaiset tomaatit sopivat kokonsa ja makunsa puolesta erilaisiin ruokiin.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset
  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 3.9.07:44
    Ruoka

    Mitä eroa on lehtisalaatilla, friseesalaatilla ja jääsalaatilla?

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

  • 13.8.11:35
    Ruoka

    Kurkkupula iski Suomessa – tämän takia ulkomainen kurkku maistuu "oudolta"