Suomalainen syö toistakymmentä kiloa tomaatteja vuodessa. Kilomäärä saisi olla suurempikin, sillä tomaatti on varsinainen terveyspommi.
Ruotsalainen Expressen-lehti listasi hyödyllisiä ja mielenkiintoisia seikkoja koskien yhtä suomalaistenkin suosikkivihannesta - tomaattia.
1. Runsaasti terveysvaikutuksia
Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan. Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan – kuten oliiviöljyn – kanssa.
2. Säilytä huoneenlämmössä
Moni säilyttää tomaatteja käytännöllisesti, mutta virheellisesti, jääkaapissa. Kylmäsäilytys ei kannattaisi, sillä tomaatit viihtyvät parhaiten huoneenlämmössä, jossa ne myös säilyttävät makunsa sekä kiinteytensä pidempään.
3. Historiallinen vihannes
Tomaatin legenda on saanut alkunsa Keski-Amerikasta, jossa sitä luultiin aluksi myrkylliseksi. Epäilyksien hälvettyä, jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, tomaattia alettiin käyttämään ravintokasvina.
Eurooppaan tomaatti saapui Kolumbuksen retkien mukana 1400-luvun lopulla. Pohjolaan vihannes saapui 1600-luvulla, mutta jäi koko Euroopassa vaille ansaitsemaansa huomiota 1800-luvulle asti. Tuolloin tomaattia alettiin arvostaa syötävänä tuotteena.
Italialaiset nimesivät tomaatin kultaiseksi omenaksi (ital. ), ja ranskalaiset kuvittelivat sen parantavat seksielämää. Suomessa tomaatin viljely aloitettiin 1870-luvulla.
