7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?

tomaatteja
Kuvituskuva. Shutterstock

Suomalainen syö toistakymmentä kiloa tomaatteja vuodessa. Kilomäärä saisi olla suurempikin, sillä tomaatti on varsinainen terveyspommi.

Ruotsalainen Expressen-lehti listasi hyödyllisiä ja mielenkiintoisia seikkoja koskien yhtä suomalaistenkin suosikkivihannesta - tomaattia.

1. Runsaasti terveysvaikutuksia

Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan. Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan – kuten oliiviöljyn – kanssa.

2. Säilytä huoneenlämmössä

Moni säilyttää tomaatteja käytännöllisesti, mutta virheellisesti, jääkaapissa. Kylmäsäilytys ei kannattaisi, sillä tomaatit viihtyvät parhaiten huoneenlämmössä, jossa ne myös säilyttävät makunsa sekä kiinteytensä pidempään.

3. Historiallinen vihannes

Tomaatin legenda on saanut alkunsa Keski-Amerikasta, jossa sitä luultiin aluksi myrkylliseksi. Epäilyksien hälvettyä, jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, tomaattia alettiin käyttämään ravintokasvina.

Eurooppaan tomaatti saapui Kolumbuksen retkien mukana 1400-luvun lopulla. Pohjolaan vihannes saapui 1600-luvulla, mutta jäi koko Euroopassa vaille ansaitsemaansa huomiota 1800-luvulle asti. Tuolloin tomaattia alettiin arvostaa syötävänä tuotteena.

Italialaiset nimesivät tomaatin kultaiseksi omenaksi (ital. pomi d’oro), ja ranskalaiset kuvittelivat sen parantavat seksielämää. Suomessa tomaatin viljely aloitettiin 1870-luvulla.

4. Kypsyy kaverin kanssa

Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä raaoille tomaateille, joiden kypsymistä et jaksaisi odottaa? Esimerkiksi banaanien tuottama etyleeni saa niiden lähelle sijoitetut vihannekset sekä hedelmät kypsymään nopeammin. Lisää siis niitä hedelmäasetelmaasi kaunistamaan tomaatteja, jotta pääset nauttimaan niistä mahdollisimman nopeasti.

5. Niukkakalorinen herkku

Tomaateissa on vain 18 kilokaloria sataa grammaa kohden. Energian sijaan tomaatit sisältävät C-vitamiinia, foolihappoa sekä erilaisia kivennäisaineita. Voit siis popsia näitä 95-prosenttisesti vettä olevia vihanneksia mielin määrin, ja ylittää hyvällä omallatunnolla suomalaisten keskivertokulutuksen, joka on kymmenisen kiloa vuodessa.

6. Voi kasvaa jättimäiseksi

Tomaattien koko vaihtelee peukalonpään kokoisista kirsikkatomaateista jättimäisiin pihvitomaatteihin. Maailman suurin tomaatti on painanut 3,52 kiloa. Punaisen jättiläisen oli kasvattanut amerikkalainen Gordon Graham Oklahoman Edmontonissa. Puutarhuri pääsi supervihanneksensa kanssa Guinnessin ennätystenkirjaan vuonna 1987.

7. Helppo kasvattaa itse

Kotipuutarhurin ura on helppo aloittaa tomaattien kasvattamisesta. Ostettuasi tomaatinsiemeniä istutat ne vain hyvään multaan, kastelet ja odotat. Siemenen kasvettua taimeksi sitä tulee kastella säännöllisesti – muttei liikaa – ja huolehtia, ettei se altistu alle kymmenen tai yli 27 asteen lämpötiloille.

 ***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!