Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö lohikeiton näin? Parhaan sopan salaisuus piilee tietyissä raaka-aineissa

10:12Kirjolohta vai lohta? Kotimainen kala kunniaanKATSO MYÖS VIDEO: Lohta vai kirjolohta? Kotimaisen kalan tilanne puhutti Huomenta Suomessa torstaina.
Julkaistu 02.11.2023 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nappaa vinkit täydelliseen kalakeittoon kirjolohipäivän kunniaksi.

Suomessa vietetään torstaina 2. marraskuuta Finnforelin julistamaa ensimmäistä kansallista kirjolohipäivää. Kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee.

Lue myös: Jyrki Sukula jyrähtää: Suomessa on "häpeällinen" kalaongelma

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin, miksi kotimainen kirjolohi on ulkomaista lohta parempi valinta ruokakaupassa, ja mitä eroa näillä kaloilla on.

Yksi parhaista kalaruoista on monen suomalaisen mielestä perinteinen lohikeitto. Tämän klassikon voi valmistaa tietysti myös kotimaisesta kirjolohesta.

Lue myös:

Ostatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämä

Parasta kirjolohikeittoa: Tässä tärkeimmät raaka-aineet

Kermainen lohikeitto on varma klassikko, jota rakastavat yleensä kaikki vauvasta vaariin. Hyvän lohikeiton salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa. 

Keittoon kannattaa valita oikeanlainen peruna, mieluiten yleisperuna tai kiinteä versio. Pottulajikkeista esimerkiksi annabelle sopii lohikeittoon mainiosti. Muista myös, että perunoita ei ole välttämätöntä edes kuoria. 

Vannoutunut soppafani keittelee tietysti itse kalaliemenkin kirjolohen perkeistä, mutta arkena voi hyvin oikaista käyttämällä kaupan valmista kalalientä, fondia tai liemikuutioita. 

Jos haluat keitosta astetta maukkaampaa, käytä kalana savustettua kirjolohta.

Herkullisimman lopputuloksen lohikeittoon saa, kun sen viimeistelee aidolla kuohukermalla. Käytä myös tuoreita yrttejä. Tuore tilli hakkaa kuivatun version mennen tullen.

Linnean vinkki astetta parempaan soppaan

lohikeitto Linnea VihonenLinnean lohikeittoa kannattaa testata!Tammi

Keittiömestari Linnea Vihosen Yhdessä pöydässä -keittokirjassa (Tammi 2022) esitellään muun muassa lohikeitto, jota kokki on itse kuvaillut "ihan killeriksi". Linnean mukaan täydellisen keiton salaisuus piilee karamellisoituneessa ruskistetussa voissa.

– Lohikeittoa, karamellisoitua voita ja sitruunaa? Okei, tää on killeri! Samalla, kun keitto kiehuu, pulputtaa vieressä ruskistuva voi ja sitruuna puristuu mehuksi. Nämä kaksi hurmuria kruunaavat valmiin keiton. Toimii! Linnea kuvaili lohikeittoaan Instagramissa.

Lohikeitto viimeistellään siis karamellisoituneella ruskistetulla voilla sekä sitruunamehulla, jotka tuovat klassikkoruokaan entistäkin paremman, suorastaan taivaallisen maun.

Nappaa ohje: Maailman paras lohikeitto – lisää keiton joukkoon Linnean salainen raaka-aine

Lue myös: Aleksi bongasi vantaalais-Lidlin lohifileistä yllättävän yksityiskohdan

Lisää aiheesta:

Maailman parasta lohikeittoa! Lisää sopan joukkoon Linnean salainen ainesosaNerokas ateria kalapuikoista ja vartissa valmistuva hittilohi – nyt on helppoa kalaruokaa!Tässä on paras tapa valmistaa kermainen kalakeitto Linnea lisää kermaisen lohikeiton joukkoon ainesosan, joka saa kalasopan maistumaan taivaalliseltaTeetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!Arkiruokahitti! Parhaan lohikeiton salaisuus – oikaise yhdessä kohtaa, ja lopputulos on jumalaisen hyvä
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?