Teetkö lohikeiton näin? Parhaan sopan salaisuus piilee tietyissä raaka-aineissa

Kirjolohta vai lohta? Kotimainen kala kunniaan 10:12 Kirjolohta vai lohta? Kotimainen kala kunniaan
KATSO MYÖS VIDEO: Lohta vai kirjolohta? Kotimaisen kalan tilanne puhutti Huomenta Suomessa torstaina.

Nappaa vinkit täydelliseen kalakeittoon kirjolohipäivän kunniaksi.

Suomessa vietetään torstaina 2. marraskuuta Finnforelin julistamaa ensimmäistä kansallista kirjolohipäivää. Kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee.

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin, miksi kotimainen kirjolohi on ulkomaista lohta parempi valinta ruokakaupassa, ja mitä eroa näillä kaloilla on.

Yksi parhaista kalaruoista on monen suomalaisen mielestä perinteinen lohikeitto. Tämän klassikon voi valmistaa tietysti myös kotimaisesta kirjolohesta.

Parasta kirjolohikeittoa: Tässä tärkeimmät raaka-aineet

Kermainen lohikeitto on varma klassikko, jota rakastavat yleensä kaikki vauvasta vaariin. Hyvän lohikeiton salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa. 

Keittoon kannattaa valita oikeanlainen peruna, mieluiten yleisperuna tai kiinteä versio. Pottulajikkeista esimerkiksi annabelle sopii lohikeittoon mainiosti. Muista myös, että perunoita ei ole välttämätöntä edes kuoria

Vannoutunut soppafani keittelee tietysti itse kalaliemenkin kirjolohen perkeistä, mutta arkena voi hyvin oikaista käyttämällä kaupan valmista kalalientä, fondia tai liemikuutioita. 

Jos haluat keitosta astetta maukkaampaa, käytä kalana savustettua kirjolohta.

Herkullisimman lopputuloksen lohikeittoon saa, kun sen viimeistelee aidolla kuohukermalla. Käytä myös tuoreita yrttejä. Tuore tilli hakkaa kuivatun version mennen tullen.

Linnean vinkki astetta parempaan soppaan

Keittiömestari Linnea Vihosen Yhdessä pöydässä -keittokirjassa (Tammi 2022) esitellään muun muassa lohikeitto, jota kokki on itse kuvaillut "ihan killeriksi". Linnean mukaan täydellisen keiton salaisuus piilee karamellisoituneessa ruskistetussa voissa.

– Lohikeittoa, karamellisoitua voita ja sitruunaa? Okei, tää on killeri! Samalla, kun keitto kiehuu, pulputtaa vieressä ruskistuva voi ja sitruuna puristuu mehuksi. Nämä kaksi hurmuria kruunaavat valmiin keiton. Toimii! Linnea kuvaili lohikeittoaan Instagramissa.

Lohikeitto viimeistellään siis karamellisoituneella ruskistetulla voilla sekä sitruunamehulla, jotka tuovat klassikkoruokaan entistäkin paremman, suorastaan taivaallisen maun.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat