Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistä

1:57Näin teet hasselbackan perunat
Julkaistu 09.06.2021 09:10

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuluttaja-lehdessä selvitettiin, ovatko monet tunnetut kasviksia koskevat uskomukset totta vai tarua. Ovatko pakastekasvikset tuorekasviksia huonompi valinta ja kannattaako kasviksia kuoria?

Videolla: Testaa hasselbackan perunat! Nekin voi valmistaa kuorineen päivineen.

Suurin osa suomalaisista tietää varmasti muistisäännön, jonka mukaan kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä, mikä tarkoittaa noin viittä tai kuutta kourallista. Kuluttajaliitto muistuttaa, että kerralla syötynä määrä voi näyttää aikamoiselta kasalta, mutta kun annokset jakaa päivän aterioille, niin määrä ei olekaan niin suuri. Osa syötävistä kasviksista voi olla raakaa ja osa kypsennettyä.

Kasviksiin ja niiden syöntiin liittyy kuitenkin monenlaisia erilaisia myyttejä. Kuluttaja-lehti päätti selvittää totuuden kymmenestä yleisimmästä uskomuksesta.

Ovatko pakastevihannekset huonompi valinta kuin tuoreet?

Ruokakauppojen pakastealtaissa on tarjolla runsaasti erilaisia kasvispakasteita. Valmiit vokkivihannekset tai keittojuurekset houkuttelevat, kun kotona ei tarvitse enää pilkkoa mitään. Mutta ovatko pakastekasvikset sitten ravitsemuksellisesti huonompi valinta kuin tuoreet? Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Kati Hanhineva sanoo Kuluttajalle, että tuoreiden ja teollisesti pakastettujen kasvisten välillä ei ole juurikaan eroa. Teollinen pakastaminen on erittäin tehokasta, ja sen ansiosta kasvikset säilyttävät ravitsevuutensa erittäin hyvin.

Myös THL:n Susanna Raulio kannustaa pakastekasvisten käyttöön.

–  Ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, että ostaa valmiiksi pilkottuja vihanneksia, Raulio sanoo Kuluttajalle.

Kuluttajassa muistutetaan, että itse pakastetut kasvikset ovat kuitenkin eri asia, eivätkä ne säilytä ravitsevuuttaan yhtä hyvin kuin teollisesti pakastetut.

Kannattaako kasviksia kuoria? Ei ainakaan kotimaista perunaa, porkkanaa, kurkkua tai omenaa

shutterstock_1495690103Asiantuntija pitää kurkun kuorimista järjettömänä.Shutterstock

Entäpä sitten kasvisten kuoriminen? Kuluttajan haastattelemien asiantuntijoiden mukaan monen kotimaisen kasviksen voisi jättää huoletta kuorimatta.

Varhaisperunoiden lisäksi myös talviperunat voi popsia kuorineen, kunhan pesee ja harjaa potut ennen keittämistä. Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn

Jos kasvis on syötävissä kuorineen, sitä ei kannata kuoria. Esimerkiksi kotimainen peruna, porkkana ja omena kuoritaan aivan turhaan. Kuluttaja muistuttaa, että perunoiden kuoret sisältävät paljon hyödyllisiä kuituja.

Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Kati Hanhineva muistuttaa, että kuorissa on myös makua ja ne tuovat rakennetta esimerkiksi uunissa paahdettuihin lohkoperunoihin.

Monelle kotimaiselle kasvikselle riittäisi siis pelkkä huolellinen pesu kuorimisen sijaan. Hanhineva pitää esimerkiksi kurkun kuorimista järjettömänä.

– Kuori on kurkun ainoa osa, jossa käytännössä on mitään ravinteita.

Lue myös: Sikke Sumarilta loistava ja rahaa säästävä perunavinkki, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi: "Parempia kuin ranskalaiset"

Lähteet: Kuluttaja, Kuluttajaliitto

Lisää aiheesta:

Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?Helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon – varo kuitenkin yleistä kuitumokaa!Näitä edullisia ruokatuotteita kannattaa nyt ostaa kaupasta: "Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat ihan ykköskaartiin"Kannattaako perunoita oikeasti kuoria? Näin sanovat asiantuntijat pottujen popsimisesta kuorineen päivineenAsiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"
PerunaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä