Kuluttaja-lehdessä selvitettiin, ovatko monet tunnetut kasviksia koskevat uskomukset totta vai tarua. Ovatko pakastekasvikset tuorekasviksia huonompi valinta ja kannattaako kasviksia kuoria?
Videolla: Testaa hasselbackan perunat! Nekin voi valmistaa kuorineen päivineen.
Suurin osa suomalaisista tietää varmasti muistisäännön, jonka mukaan kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä, mikä tarkoittaa noin viittä tai kuutta kourallista. Kuluttajaliitto muistuttaa, että kerralla syötynä määrä voi näyttää aikamoiselta kasalta, mutta kun annokset jakaa päivän aterioille, niin määrä ei olekaan niin suuri. Osa syötävistä kasviksista voi olla raakaa ja osa kypsennettyä.
Kasviksiin ja niiden syöntiin liittyy kuitenkin monenlaisia erilaisia myyttejä. Kuluttaja-lehti päätti selvittää totuuden kymmenestä yleisimmästä uskomuksesta.
Ovatko pakastevihannekset huonompi valinta kuin tuoreet?
Ruokakauppojen pakastealtaissa on tarjolla runsaasti erilaisia kasvispakasteita. Valmiit vokkivihannekset tai keittojuurekset houkuttelevat, kun kotona ei tarvitse enää pilkkoa mitään. Mutta ovatko pakastekasvikset sitten ravitsemuksellisesti huonompi valinta kuin tuoreet? Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Kati Hanhineva sanoo Kuluttajalle, että tuoreiden ja teollisesti pakastettujen kasvisten välillä ei ole juurikaan eroa. Teollinen pakastaminen on erittäin tehokasta, ja sen ansiosta kasvikset säilyttävät ravitsevuutensa erittäin hyvin.
