Kirjolohipäivänä muistutetaan, miksi kotimaista kalaa kannattaa syödä.
Suomessa vietetään torstaina 2. marraskuuta Finnforelin julistamaa ensimmäistä kansallista kirjolohipäivää. Kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee.
Kotimainen kirjolohi on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla. Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa kasvatetun kirjolohen ostamista olisi syytä välttää.
Kirjolohipäivän puuhamiehenä häärää muun muassa kokki Jyrki Sukula, joka työskentelee myös kalanviljely- ja jalostusyrittäjänä.
Lue myös: Ostatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämä
"80 prosenttia kaikesta kalasta on tuontikalaa"
Sukula vieraili torstaina Huomenta Suomessa avaamassa kirjolohipäivän taustoja. Sukulan mukaan kirjolohipäivän tavoitteena on nostaa kotimainen kala kunniaan ja saada sen kulutus kasvuun.
