Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jyrki Sukula jyrähtää: Suomessa on "häpeällinen" kalaongelma

10:12Kirjolohta vai lohta? Kotimainen kala kunniaanKATSO VIDEO: Kokki Jyrki Sukula ja Suomen kalankasvattajaliiton toiminnanjohtaja Janne Sankelo puhuvat kotimaisen kalan puolesta.
Julkaistu 02.11.2023 10:29

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kirjolohipäivänä muistutetaan, miksi kotimaista kalaa kannattaa syödä. 

Suomessa vietetään torstaina 2. marraskuuta Finnforelin julistamaa ensimmäistä kansallista kirjolohipäivää. Kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee.

Kotimainen kirjolohi on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla. Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa kasvatetun kirjolohen ostamista olisi syytä välttää.

Kirjolohipäivän puuhamiehenä häärää muun muassa kokki Jyrki Sukula, joka työskentelee myös kalanviljely- ja jalostusyrittäjänä.

Lue myös: Ostatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämä

"80 prosenttia kaikesta kalasta on tuontikalaa"

Sukula vieraili torstaina Huomenta Suomessa avaamassa kirjolohipäivän taustoja. Sukulan mukaan kirjolohipäivän tavoitteena on nostaa kotimainen kala kunniaan ja saada sen kulutus kasvuun. 

– On häpeä, että tällaisessa maassa, missä on puhtaat vedet, ilma ja maaperä, niin 80 prosenttia kaikesta kalasta on tuontikalaa. Siinä meidän täytyy ryhdistäytyä kalan tuottajina, -jalostajina ja tietysti myös valistaa kuluttajia, miten laadukasta kotimainen kala on. 

kalenteri_printable_1Kuvassa pyydetyn kotimaisen kalan sesongit.Pro Kala ry

Suomessa syödään Norjan lohta yhtä paljon kuin kaikkea kotimaista kalaa yhteensä.

Sukulan mukaan kirjolohipäiväksi valikoitu marraskuun toinen päivä presidentti Urho Kekkosen vuoksi. Vuoteen 1965 asti kirjolohi tunnettiin Suomessa sateenkaarirautuna tai forellina. Kekkonenpäätti kuitenkin vaihtaa nimen kirjoloheksi, sillä nimi sopi hänen mielestään paremmin arvokalalle. Kun kirjolohipäivää vietetään 2. marraskuuta, nimen muuttamisesta tulee kuluneeksi tasan 58 vuotta.

Lue myös: Aleksi bongasi vantaalais-Lidlin lohifileistä yllättävän yksityiskohdan 

Kirjolohta ei tuoteta tarpeeksi

Sukulan mukaan villikala ei tule riittämään kaikille, ja siksi tarvitaan myös kalan kasvatusta. Suomen kalankasvattajaliiton toiminnanjohtaja Janne Sankelo muistutti Huomenta Suomessa, että suomalaisilla on kyllä halukkuutta ostaa kotimaista kalaa. 

– Suomalainen kala menee hyvin kaupaksi ja tutkimusten mukana suomalaiset haluavat kättää enemmän kotimaista kalaa. Ongelma on se, että yritykset eivät kykene tuottamaan riittävästi kirjolohta markkinoille. Tämän taustalla ovat moninaiset haasteet. Yksi niistä on lupapolitiikka.

Millaisia ongelmia kalantuotantoon liittyy Suomessa? Entä miten tehdään Jyrki Sukulan mielestä parasta kirjolohikeittoa? Katso Huomenta Suomen haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Eivätkö suomalaiset todella osaa? Kalatiskiltä ostetaan eniten tuontilohta, vaikka parempikin vaihtoehto olisi tarjolla: Nämä kannattaisi napata ostoskoriin

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäOstatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämäTiedätkö sinä totuuden? Suomalaisilla on aivan väärä käsitys siitä, mitä lohta he syövät: "Mielikuvaharha"Tiesitkö tätä kirjolohesta? Yleinen harhaluulo, johon moni suomalainen sortuu: "Virheellinen käsitys elää edelleen"S-ryhmä teki sen taas – nyt halpuutetaan uusi tuoteryhmä: "Suomu nousuun!"
KalaHuomenta SuomiJyrki SukulaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?