Tämä hillo on nyt hitti! Helppo valmistaa oman pihan kuitupommista

luumuhillo_1_D8S2481-Edit
Luumuhillo on helppo tehdä ja säilöä valmiiksi vaikka joulutorttuja ajatellen. Hellapoliisi

Kasvaako pihallasi luumupuu tai saitko naapurilta kasan luumuja? Tee hedelmistä helposti hilloa.

Luumupuut tuottavat tänä syksynä monella suomalaispihalla tuttuun tapaan runsaasti satoa. Luumuja voi napostella sellaisenaan ja usein luumusadosta riittää jaettavaksi ystäville ja naapureillekin. Luumut sopivat kuitenkin erinomaisesti myös ruoanlaitton ja leivontaan.

Luumujen säilöminen: Testaa helppo luumuhillo 

Luumuista voi valmistaa helposti esimerkiksi hilloa. Luumuhillon ohje on noussut jälleen suosioon MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla.

Luumuhillon helpon ohjeen on Maikkarille tehnyt Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen

Luumun sesonki ajoittuu lajista ja viljelymaasta riippuen kesäkuusta jopa lokakuun loppuun saakka. Suomessa kasvatetun luumun sesonki on parhaimmillaan elo-syyskuussa. Kypsän luumun tunnistaa siitä, että se on pehmeä ja kiinteä. 

Lähde: WWF

– Luumuhillo valmistuu syksyn luumuista helposti! Luumuhillolla voit täyttää leivonnaiset, tarjota lettujen tai pannukakun seurana, nauttia juustojen kanssa tai herkutella vaikkapa paahdetun leivän kanssa. Voit myös säilöä hillon joulutorttuja varten, Kati vinkkaa.

Testaa luumuja tai luumuhilloa myös juustolautasella. Tuoreista luumuista voi valmistaa hillon lisäksi esimerkiksi piirakoita, torttuja, paistoksia ja marmeladia. Tuore luumu sopii myös liharuokien lisukkeeksi.

Luumu vai kriikuna? Hedelmien erot

Joku saattaa sekoittaa pihallaan kasvavan luumun myös kriikunaan. Kriikuna on luumun alalaji, joten hedelmissä on paljon samoja ominaisuuksia. Molemmat ovat vitamiini- ja kuitupitoisia ja kaikin puolin terveellistä syötävää.

Luumun ja kriikunan voi kuitenkin erottaa toisistaan sekä ulkonäkönsä että makunsa puolesta. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan luumut ovat muodoltaan joko pyöreitä tai soikeita, ja niiden koko ja väri voivat vaihdella paljonkin. Luumut voivat olla sinisiä, sinipunaisia, punaisia, keltaisia tai vihreitä lajikkeesta riippuen. Luumun kivi irtoaa yleensä melko helposti hedelmälihasta toisin kuin sen alalajilla kriikunalla.

Kriikunat ovat yleensä luumua pienempiä, niiden hedelmäliha on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kotiliesi muistuttaa, että kriikunan sisällä oleva kivi on pyöreä, kun taas luumun kivi on soikea ja teräväpäinen.

Kriikunat ovat happamampia syksyisin ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisten pakkasten yhteydessä. 

Lähteet: HML ry, Kotiliesi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.