Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hedelmä, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin – makea kuitupommi!

Persimon on mainio makupari juustojen kanssa.
Persimon on mainio makupari juustojen kanssa.Shutterstock
Julkaistu 07.11.2024 07:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko sesongissa oleva hedelmä persimon jo sinulle tuttu?

Moni on varmasti jo bongannut kaupan hevi-osastolla pirteän oranssin palleron, persimonin. Tämä loka-joulukuussa sesongissa oleva hedelmä tunnetaan myös nimillä sharon ja kaki. Hedelmän nimi riiippuu siitä, mistä se tulee: persimoneja viljellään Espanjassa, sharoneja Israelissa ja kakihedelmää Aasiassa. 

Persimonia voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Se sopii niin lämpimiin ruokiin, salaatteihin kuin jälkiruokiinkin.

Terveyshyötyjäkin persimonilla on: hedelmässä on muun muassa A-vitamiinia ja karotenoideja sekä C-vitamiinia. Persimon on yllättäen myös kuitupommi, sillä sata grammaa hedelmää sisältää jopa 6 grammaa kuitua. 

Persimon kaki sharon
Pirteän oranssit persimonit.Shutterstock

Näin tunnistat kypsän persimonin

Satokausikalenterin mukaan persimonin oranssikeltainen kuori muuttuu kypsyessään punaiseksi ja hedelmäliha pehmeäksi,

– Kypsän hedelmän kuoressa on usein ruskeita pilkkuja. Persimonit sisältävät sekä tanniinia että parkkihappoa, mutta ovat kypsänä erittäin makeita ja herkullisia, Satokausikalenterin sivuilla kerrotaan.

Kypsä persimon on pehmeä ja sen hedelmäliha on muuttunut osittain hyytelömäiseksi. Kuoressa tai hedelmälihassa voi olla ruskeita pilkkuja. 

Jos pidät siis hieman hapokkaammasta hedelmästä, on hyvä idea syödä persimon aavistuksen raaempana.

Nopeuta kypsymistä, popsi kuorineen

Satokausikalenterin mukaan raakana kaupasta ostettu persimon kypsyy yleensä kotona huoneenlämmössä 2–7 vuorokaudessa. Kaikki eivät kypsy samanaikaisesti, vaan hedelmiä käytetään sitä mukaan kun ne kypsyvät. 

– Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla persimonit samaan muovipussiin omenan tai päärynän kanssa.

Persimonia ei tarvitse kuoria, eli voit syödä pestyn hedelmän kuorineen. Jos kuitenkin teet persimonista sosetta tai hilloa, on viisasta jättää kuoret pois. Pehmeän persimonin saa kuorittua pienellä veitsellä.

Miten persimonia käytetään?

Persimonit soveltuvat keittiössä moneen. Ne voi toki popsia sellaisenaan, mutta hedelmää voi hyödyntää jopa lämpimissä ruoissakin.

Klassinen tapa on yhdistää persimonia ja juustoa. Makea persimon on loistava makupari esimerkiksi sinihomejuustolle. Kokeile esimerkiksi juustoista persimonsalaattia tai persimonpastaa. Hedelmä sopii myös ihan perinteiselle juustolautaselle. 

Persimonista voi tehdä helposti myös hilloa- Viipaleina hedelmän voi karamellisoida ja paistaa ja nauttia sitten vaikka jäätelön tai jogurtin seassa.

Katso myös: Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan – lopputulos yllätti

2:07Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan – lopputulos yllättiJeren testissä sitruunakikka.

Lähteet: Satokausikalenteri, Valio, Yhteishyvä

Lisää aiheesta:

Ruokakaupoista löytyy nyt odotettu vitamiinipommi: "Varsinainen somehitti"Älyttömän hyvä terveyspommi kannattaa nyt napata ostoskoriin – syötkö sinäkin?K-ryhmä listasi neljä erikoistuotetta, joista et välttämättä ole kuullutkaan: "Tulevaisuudessa kesän uudet perunat ja silli voidaankin tarjoilla osterinlehden kera"Vuoden 2019 kuumimmat ruokatrendit – eksoottisia hedelmiä ja hampaidenjälkiä ruoassa5 nerokasta tapaa käyttää persimoneja – oletko jo kokeillut?Tee smoothiesta todellinen terveyspommi! Kokeile eksoottisia vaihtoehtoja
HedelmätRuokakauppaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 25.9.14:01
    Ruoka

    Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?

  • 16.9.17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 13.9.17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"