Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Löytyykö pihaltasi tämä väheksytty herkku? Voi yllättää: "Maultaan omaa luokkaansa"

0:27Superhelppo välipala vain muutamasta raaka-aineesta! Kokeile tätä marjaherkkuaKATSO MYÖS VIDEO: Superhelppo välipala vain muutamasta raaka-aineesta! Kokeile tätä marjaherkkua
Julkaistu 25.08.2022 14:40

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monen suomalaisen pihalta löytyy runsasta satoa tuottava karviainen. Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee testaamaan rohkeasti tätä sesongin herkkua.

– Hieman väheksytty puutarhamarja voi yllättää: karviaista voi käyttää raparperin tavoin, vinkkaa Maa- ja kotitalousnaiset tiedotteessaan.

Karviainen on Suomessa hyvin yleinen, mutta se on valitettavasti jäänyt hieman muiden puutarhamarjojen varjoon. Karviaista kannattaisi kuitenkin rohkeasti kokeilla, sillä se sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin kokkauksiin. 

Lue myös: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"

Monikäyttöinen ja maukas säilöntämarja

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan karviainen tuotiin Suomeen jo 1600-luvulla, jolloin se levisi kotipuutarhoissa 1900-luvun alkuun asti. Sitten pensaisiin levisi valitettavasti härmä, ja ne hävisivät. Sittemmin Suomeen tuotiin kuitenkin uutta tervettä karviaiskantaa.

– Karviainen on monikäyttöinen, maukas ja mainio säilöntämarja, yhdistyksestä muistutetaan.

Satokausikalenterin mukaan karviainen on aikoinaan nimetty "pohjolan viinirypäleeksi", koska ne ovat mehukkaan maukkaita ja äärimmäisen monipuolisia marjoja.

Karviaispensas kestää hyvin kuivuutta, ei kaipaa paljoakaan hoitoa, mutta tuottaa silti säännöllisesti hyvän sadon. Maa- ja kotitalousnaiset kertovat kolmesta eri karvialislajikkeesta, joiden marjat ovat keltaisia, vihreitä tai punaisia.

–Jokaisessa on omanlaisensa maku. Keltainen karviainen on maultaan makein ja miedoin. Sen kuori on ohuin ja se kypsyy ensimmäisenä jo elokuun alkupuolella. Vihreä ja punainen karviainen ovat maultaan happamampia ja niillä on paksumpi kuori. Ne kypsyvät viikon pari myöhemmin kuin keltaiset.

"Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa"

shutterstock_1771338080

Karviaisissa saattavat häiritä ainoastaan pensaassa olevat terävät piikit sekä marjojen paksu kuori. Maa- ja kotitalousnaisten Etelä-savon ruoka-asiantuntija Katja Rissanen suosittelee käyttämään marjojen keräämiseen puutarhahanskoja tai poimuria.

– Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa. Marjojen perkaamisessa sakset ovat oiva apu.

Karviaiset sopivat niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin. Testaa esimerkiksi karviaismarjachutneyta grilliruokien lisukkeeksi. Marjat voi pakastaa kokonaisina tai keittämättä soseutettuna. Testaa karviaisista myös mehua, hilloa, piirakan täytettä tai vispipuuroa. 

Nappaa helpot ohjeet:

Karviais-vadelmavispipuuro

Karviaischutney

Karviaispiiras marenkipeitteellä

Lue myös: Halvalla terveellistä ruokaa! Valmisruokahyllystä löytyy todella edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Lue myös: Tiedätkö, miltä Fazerin suosikkikarkki todellisuudessa maistuu? Vastaus yllättää taatusti

Lähteet: Maa- ja kotitalousnaiset, Satokausikalenteri

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makeaMustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi marjoista on terveellisempi?Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi on terveellisempää?"Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenNeljä kasvista, joita ruokavaikuttaja toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän: ”Superterveellistä”Joko hyödynnät takapihalla kasvavaa ilmaista herkkua? Marja, joka sopii lähes kaikkeen
Makuja
Karviaisia on sekä keltaisia, vihreitä että punaisia.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?