Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Neljä kasvista, joita ruokavaikuttaja toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän: ”Superterveellistä”

7:51Parsapizza BiancoPoimi videolta herkullisen parsapizzan resepti.
Julkaistu 12.01.2019 08:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jos Satokausikalenterin perustaja saisi nimetä vain neljä vihannesta, joita hän toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän, ne olisivat nämä. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia suomalaismiehistä ja 22 prosenttia suomalaisnaisista syö kasviksia suositellun 500 grammaa päivässä. Tämä on asia, johon toivotaan pikaista muutosta. 

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula listasi ylös neljä kasvista, joita hän toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän.

1) Juuripersilja

juurespersiljaShutterstock

Ulkonäöltään palsternakkaa muistuttavaa juuripersiljaa käytetään ruoanlaitossa juuresten tapaan. Makunsa puolesta se on erinomainen liemikasvis, joka soveltuu niin keittoihin, patoihin, paistoksiin tai raasteeksi.

Juuripersiljan väitetään muiden yrttien lailla piristävän aineenvaihduntaa ja parantavan vastustuskykyä. Juuresten tavoin se sisältää runsaasti tärkeitä mineraaleja.

2) Luumu

shutterstock_1137365024

– Hedelmäkategoriasta sanon luumut, jotta niitä voitaisiin kasvattaa enemmän ja ne saataisiin myös suomalaiseen tuotantoon, Karjula toteaa.

Luumujen sisältämät ravintokuidut tehostavat suoliston toimintaa ja auttavat pitämään ummetuksen loitolla. Luumut sisältävät myös verenpainetta alentavaa kaliumia ja aivotoiminnan kannalta tärkeitä antioksidantteja. Luumut sopivat hillojen ja jälkiruokien lisäksi myös monipuolisesti myös ruoanlaittoon. Luumuja voit lisätä niin salaatteihin, pataruokiin kuin leipätaikinaan.

3) Variksenmarja

variksenmarja

Elokuun alusta ensilumiin saakka sesongissa oleva variksenmarja on todellista superruokaa. C-vitamiinia se sisältää jopa kaksi kertaa enemmän kuin mustikka, puolukka ja karpalo. Miedon makuista variksenmarjaa kannattaa Karjulan mukaan käyttää monipuolisesti niin hillojen kuin mehujenkin valmistukseen.  

– Variksenmarja on maailmalla todella suosittua ja se on superterveellistä. Lisäämällä esimerkiksi puolukkamehun joukkoon hieman variksenmarjaa, voidaan mehuun saada helposti vau-elementti, Karjula kertoo.

4) Fenkoli

Fenkoli maistuu hyvältä ja rauhoittaa vatsaa!

Fenkoli on yksi niistä kasviksista, jonka monipuolisuuden Karjula toivoo suomalaisten löytävän.

– Fenkoli koetaan haastavana vihanneksena, mutta jos sitä alettaisiin käytettäisiin enemmän, sen mahdollisuudet huomattaisiin paremmin.

Lakritsinen fenkoli sopii erinomaisesti mitä erilaisimpiin ruokiin aina lisukkeista, salaatteihin ja pataruokiin. Kalaruokien kumppanina fenkolin maku on omimmillaan.  

Lisää aiheesta:

Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteen5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!Ruoat, joita ei missään nimessä kannata ostaa kaupasta talvella – sorrutko?
VihanneksetHedelmätMarjatMakuja
Shutterstock

Kaisa Siren / All Over Press Finland

Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli

  • 4.5.20:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten – tässä syyt