Neljä kasvista, joita ruokavaikuttaja toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän: ”Superterveellistä”

Parsapizza Bianco 7:51 Parsapizza Bianco
Poimi videolta herkullisen parsapizzan resepti.

Jos Satokausikalenterin perustaja saisi nimetä vain neljä vihannesta, joita hän toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän, ne olisivat nämä. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia suomalaismiehistä ja 22 prosenttia suomalaisnaisista syö kasviksia suositellun 500 grammaa päivässä. Tämä on asia, johon toivotaan pikaista muutosta

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula listasi ylös neljä kasvista, joita hän toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän.

1) Juuripersilja

Ulkonäöltään palsternakkaa muistuttavaa juuripersiljaa käytetään ruoanlaitossa juuresten tapaan. Makunsa puolesta se on erinomainen liemikasvis, joka soveltuu niin keittoihin, patoihin, paistoksiin tai raasteeksi.

Juuripersiljan väitetään muiden yrttien lailla piristävän aineenvaihduntaa ja parantavan vastustuskykyä. Juuresten tavoin se sisältää runsaasti tärkeitä mineraaleja.

2) Luumu

– Hedelmäkategoriasta sanon luumut, jotta niitä voitaisiin kasvattaa enemmän ja ne saataisiin myös suomalaiseen tuotantoon, Karjula toteaa.

Luumujen sisältämät ravintokuidut tehostavat suoliston toimintaa ja auttavat pitämään ummetuksen loitolla. Luumut sisältävät myös verenpainetta alentavaa kaliumia ja aivotoiminnan kannalta tärkeitä antioksidantteja. Luumut sopivat hillojen ja jälkiruokien lisäksi myös monipuolisesti myös ruoanlaittoon. Luumuja voit lisätä niin salaatteihin, pataruokiin kuin leipätaikinaan.

3) Variksenmarja

Elokuun alusta ensilumiin saakka sesongissa oleva variksenmarja on todellista superruokaa. C-vitamiinia se sisältää jopa kaksi kertaa enemmän kuin mustikka, puolukka ja karpalo. Miedon makuista variksenmarjaa kannattaa Karjulan mukaan käyttää monipuolisesti niin hillojen kuin mehujenkin valmistukseen.  

– Variksenmarja on maailmalla todella suosittua ja se on superterveellistä. Lisäämällä esimerkiksi puolukkamehun joukkoon hieman variksenmarjaa, voidaan mehuun saada helposti vau-elementti, Karjula kertoo.

4) Fenkoli

Fenkoli on yksi niistä kasviksista, jonka monipuolisuuden Karjula toivoo suomalaisten löytävän.

– Fenkoli koetaan haastavana vihanneksena, mutta jos sitä alettaisiin käytettäisiin enemmän, sen mahdollisuudet huomattaisiin paremmin.

Lakritsinen fenkoli sopii erinomaisesti mitä erilaisimpiin ruokiin aina lisukkeista, salaatteihin ja pataruokiin. Kalaruokien kumppanina fenkolin maku on omimmillaan.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!