Nainen, juotko virvoitusjuomia? Ei kannattaisi: Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi aiheuttaa vakavan terveysriskin

1:19 Hartwallin tehtaalla pullotetaan muun muassa kivennäisvettä
Videolta pääset seuraamaan kivennäisveden valmistusta.

Sokeripitoisten juomien, kuten virvoitusjuomien ja mehujen, kulutus on tuoreessa tutkimuksessa todettu lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä etenkin naisilla. Myös keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttimisella on omat riskinsä. 

Päivittäin yli kaksi annosta sokerisia juomia nauttineilla naisilla ennenaikaisen kuoleman riskin todettiin olevan yli 63 prosenttia korkeampi kuin niillä, jotka nauttivat kyseisiä juomia harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Miehillä vastaava luku oli 29 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan sydän- ja verisuonitautien sekä syövän todettiin olevan pääasiallisia syitä ennenaikaisen kuolemanriskin kasvuun. Sokeripitoisten juomien kulutuksen havaittiin lisäävän sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa ennenaikaista kuolemanriskiä 31 prosentilla. Syövän kohdalla vastaava luku oli 18 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Circulation-sivustolla.

Keinotekoisesti makeutetuissa juomissa omat riskinsä

Tutkijat analysoivat myös keinotekoisesti makeutettujen juomien vaikutusta terveydelle. Tulokset ovat huolestuttavia etenkin naisten kohdalla. 

Yhden sokeripitoisen juoman korvaaminen keinotekoisesti makeutetulla juomalla todettiin vähentävän ennenaikaisen kuoleman riskiä, mutta neljän tai useamman keinotekoisesti makeutetun juoman juomisen taas todettiin lisäävän sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa ennenaikaista kuolemanriskiä etenkin naisten kohdalla. Samaa vaikutusta ei havaittu miehillä.

Samankaltaisiin tuloksiin päästiin myös viime kuussa julkaistussa tutkimuksessa, jossa kahden tai useamman keinotekoisesti makeutetun juoman päivittäisen nauttimisen todettiin lisäävän aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja ennenaikaisen kuolemanriskiä naisilla jopa yli 50 prosentilla.

Lähteet: CNN

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja