Hanna, 27, jätti alkoholin pari vuotta sitten: "Vaati yhden tosi pahan henkisen krapulan"

Alkoholittomia juovat joutuvat yhä selittämään valintojaan 8:47
Miksi Hanna päätti jättää alkoholin ja miten hän neuvoisi muita, jotka harkitsevat alkoholinkäytön lopettamista? Katso Hanna Tikanderin haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Alkoholittomuus on kasvava trendi, mutta silti moni alkoholittoman juoman alkoholillisen sijaan nappaava joutuu edelleen perustelemaan valintaansa, selviää Sinebrychoffin tuoreesta asennetutkimuksesta. 27-vuotias Hanna Tikander luopui alkoholista kokonaan muutama vuosi sitten. Hanna avasi päätöksensä taustoja MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina.

Vaikka alkoholittomasta elämäntyylistä on tullut aiempaa yleisempää, joutuu moni alkoholista kieltäytyvä silti edelleen kohtaamaan ennakkoluuloja. Sinebrychoffin tuoreessa asennetutkimuksessa selvitettiin, mitä alkoholittoman vaihtoehdon valitsemisesta seuraa sosiaalisissa tilanteissa, joissa nautitaan myös alkoholia.

Tutkimuksessa selvisi, että suomalainen joutuu yhä selittelemään alkoholittoman oluen juomista ja puolet keksii jopa tekosyitä. Jopa yli 40 prosenttia vastaajista, joilla on vähintään kerran kuussa sosiaalisia tilanteita, on kokenut vähintään silloin tällöin sosiaalista painetta juodessaan alkoholittomia tilanteessa, jossa muut juovat alkoholia. 

Osa valitsee alkoholittoman juoman silloin tällöin alhoholillisen sijaan, toisille alkoholittomuus on elämäntapa. Selvin päin -podcastistaan tunnettu yrittäjä Hanna Tikander, 27, luopui alkoholista täysin muutama vuosi sitten. Hanna kertoi valinnastaan ja sen seurauksista tiistaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Humalaa rakastavasta bilettäjästä absolutiksi

Hanna kertoo olleensa aiemmin humalaa rakastava bilettäjä. Kun hän sitten päätti jättää alkoholin, tuli ystäväpiiriltä tietysti aluksi paljon kysymyksiä asiaan liittyen. 

– Tein alussa jo päätöksen, että hyvin rohkeasti puhun tästä aiheesta sen takia, että en joutuisi niihin hankaliin tilanteisiin, missä joutuisin vastaamaan kysymyksiin, että olenko antibioottikuurilla. Olen kuitenkin kokenut positiivisiksi ne kysymykset kohdallani. Olen kokenut, että ne ovat lähteneet siitä, että ihminen on ollut kiinnostunut päätöksestäni, Hanna kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hanna Tikander tunnetaan muun muassa Mimmit sijoittaa -mediasta sekä Selvin päin -podcastistaan. Jos kuva ei näy katso se täältä

Hanna kertoo tehneensä päätöksen lopettaa alkoholinkäyttö vuoden 2018 syksyllä. Sitä ennen hän oli hyvin vahvasti rakentanut itselleen bilettäjän ja skumppaa rakastavan nuoren naisen identiteetin. Hannan elämä perustui hyvin paljon juhlimiseen. Jossain vaiheessa Hanna huomasi voivansa huonosti. Hän ei kuitenkaan ollut antanut sille ajatukselle mahdollisuutta, että huonon olon lähde voisi olla alkoholi. 

– Kunnes aloin sitten tarkkailemaan, että millaisia tunnetiloja se mussa herättää. Huomasin et se oikeasti tuhoaa mut. Mieleni ei kestänyt sitä ja mielenterveys kärsi. Koko mun elämänlaatu oli tosi surkea – ehkä se ulospäin saattoi näyttää hyvältä, mutta henkinen hyvinvointini oli hyvin huonossa jamassa.

"Se vaati yhden tosi pahan henkisen krapulan yhtenä kauniina syyspäivänä"

Hanna kertoo käyneensä lähes puolen vuoden ajan sisäistä kamppailua, koska oma identiteetti oli niin vahvasti kiinni juhlimisessa ja alkoholinkäytössä.

– Oli aika pelottavaa ajatella, että entä jos mä luopuisin alkoholin käytöstä. Se ei ole ollut helppo prosessi, ei ole vieläkään joka päivä helppo olla ilman alkoholia, mutta koen, että se on parantanut todella paljon elämänlaatuani.

Lopullinen päätös alkoholin jättämisestä syntyi erään bileillan jälkeisenä päivänä.

– Se vaati yhden tosi pahan henkisen krapulan yhtenä kauniina syyspäivänä, kun olisin halunnut lähteä urheilemaan ja mun olo oli ihan jäätävä. Silloin tunsin tosi vahvasti kropassani sellaisen tunteen, että mun on päästettävä tästä irti – mä en voi enää käyttää alkoholia.

Ikävöikö Hanna humalan tuomaa euforiaa? Millaisia vinkkejä Hanna antaisi muille, jotka harkitsevat alkoholista luopumista? Katso videolta Hannan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat