Suomalaisten yleinen kahvivirhe yllätti tutkijatkin – tarjolla olisi simppeli ratkaisu: "Et ehkä tule ajatelleeksi"

4:34 Altian baarimestari Mikael Karttunen näyttää kuinka aito White Russian, eli suomalaisten rakastama valkovenäläinen valmistuu

Pauligin ja Luonnonvarakeskus Luken tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset kaatavat hurjia määriä kahvia viemäriin, ja syy on yksinkertainen. 

Videolla: Hävikkivinkki! Valmista ylijääneestä kahvista kahvilikööriä ja tee herkullisia drinkkejä. 

Luonnonvarakeskuksen tuoreen ruokahävikkitutkimuksen mukaan kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikki johtaa hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita. Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes 4 litraa taloutta kohden. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä.

Pauligin kahvikulutustutkimusten mukaan suomalaisista noin 88 prosenttia juo kahvia ja keskimääräinen päivittäinen kulutus on yli kolme kupillista. Noin 70 prosenttia suomalaisista juo aamukahvia. Luken ruokahävikkitutkimuksen mukaan aamukahvista syntyy eniten ruokahävikkiä, kun osa valmistetusta kahvista päätyy viemäriin

Luken yhteistyössä Pauligin kanssa vuoden 2019 lopulla tekemän tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin syy kahvihävikin syntymiseen on se, että sitä valmistetaan kerralla liikaa. Kahvihävikkiä syntyy varsinkin sellaisissa talouksissa, joissa kahvia juodaan paljon ja useasti, ei esimerkiksi vain viikonloppuisin tai arkisin. Maantieteellisesti tarkasteltuna kahvihävikkiä syntyy erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun taas Helsingissä ja Uudellamaalla hävikki on pienempää. 

Eniten hävikkiä kotitalouksissa syntyy kuumien juomien lisäksi kasviksista ja maitotaloustuotteista. Kaikkiaan suomalaiset heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 20 kiloa henkilöä kohden. 

Kahvin suuri osuus ruokahävikkikokonaisuudessa yllätti Luken tutkijat Hanna Hartikaisen ja Inkeri Riipin

– Tässä tutkimuksessa arvioimme ensimmäistä kertaa nestemäisen hävikin osuuden kotitalouksissa, joten vertailutietoa aiemmista määristä ei ole, Hartikainen ja Riipi kertovat tiedotteessa.

Älä mikrota kahvia, kaada ylimääräinen termosmukiin tai -kannuun

Kahvihävikkiä voi pienentää helposti, kun pitää mielessä muutaman neuvon. Paulig haastaakin nyt kaikki kahvinjuojat mukaan vähentämään hävikkiä.  

Kahvia kannattaa valmistaa kerralla vain sen verran kuin on juojia. Jos valmistat kerralla enemmän kahvia, kaada kahvi termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia. Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg  muistutti aiemmin, että kahvia ei kannata lämmittää uudelleen

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoi.

Kotonakin voi käyttää termosmukia. Siinä kahvi säilyy lämpimänä pidempään, eikä tarvitse uudelleenlämmitystä.

– Kun juot kahvia kotona, et ehkä tule ajatelleeksi, että voisit juoda sitä termosmukista tavallisen kahvimukin sijaan.

Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa kahvijääpaloiksi, jotka sopivat kuuman kahvijuoman viilentämiseen tai nautittavaksi sellaisenaan esimerkiksi maidon kanssa. Kahvia voi lisäksi käyttää useissa erilaisissa kastikkeissa, dipeissä ja leivonnassa.  

– Ole energiapihi! Älä valuta vettä hukkaan kahvia valmistaessasi ja keitä kerralla vain sen verran kahvia kuin juot. Kahvia ei kannata seisottaa päällä olevassa kahvinkeittimessä. Kahvinpurujen hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana! Olen kuullut, että käytettyjä kahvipuruja on hyödynnetty esimerkiksi kasvimaan lannoitteena, hiekoituksena ja kasvonaamioissakin, Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinenvinkkaa. 

Lähde: Paulig/Luke

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja