Pauligin ja Luonnonvarakeskus Luken tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset kaatavat hurjia määriä kahvia viemäriin, ja syy on yksinkertainen.
Videolla: Hävikkivinkki! Valmista ylijääneestä kahvista kahvilikööriä ja tee herkullisia drinkkejä.
Luonnonvarakeskuksen tuoreen ruokahävikkitutkimuksen mukaan kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikki johtaa hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita. Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes 4 litraa taloutta kohden. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä.
Pauligin kahvikulutustutkimusten mukaan suomalaisista noin 88 prosenttia juo kahvia ja keskimääräinen päivittäinen kulutus on yli kolme kupillista. Noin 70 prosenttia suomalaisista juo aamukahvia. Luken ruokahävikkitutkimuksen mukaan aamukahvista syntyy eniten ruokahävikkiä, kun osa valmistetusta kahvista päätyy viemäriin
Luken yhteistyössä Pauligin kanssa vuoden 2019 lopulla tekemän tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin syy kahvihävikin syntymiseen on se, että sitä valmistetaan kerralla liikaa. Kahvihävikkiä syntyy varsinkin sellaisissa talouksissa, joissa kahvia juodaan paljon ja useasti, ei esimerkiksi vain viikonloppuisin tai arkisin. Maantieteellisesti tarkasteltuna kahvihävikkiä syntyy erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun taas Helsingissä ja Uudellamaalla hävikki on pienempää.
Eniten hävikkiä kotitalouksissa syntyy kuumien juomien lisäksi kasviksista ja maitotaloustuotteista. Kaikkiaan suomalaiset heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 20 kiloa henkilöä kohden.