Kannattaisiko kahvia hamstrata nyt tarjouksesta kotiin? Jauhetun suodatinkahvin ja kahvipapujen oleelliset erot

shutterstock_1938212017
Kumpi tulee oikeasti kalliimmaksi, valmiiksi jauhettu vai papukahvi? Shutterstock

Kahvi sen kuin kallistuu. Kannattaisiko kahvia nyt hamstrata tarjouksista ja missä muodossa, jauhettuna suodatinkahvina vai papuina? 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina kahvin maailmanmarkkinahinnan hurjasta noususta, joka heijastuu myös kuluttajien kukkaroon. Tavallinen suodatinkahvipaketti maksaa tällä hetkellä jo yli kuusi euroa. Kova prostentuaalinen hinnankorotus on näkynyt viimeisen vuoden aikana erityisesti suodatinkahvissa.

Miksi papukahvi on kalliimpaa?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen omien havaintojen perusteella kahvipapujen kilohinta ei ole noussut yhtä jyrkästi. Kahvipavuilla on kuitenkin ollut jo valmiiksi lähtökohtaisesti suodatinkahvia kovempi kilohinta.

Yle selvitti vuonna 2015, miksi papukahvi on jauhettua kahvia kalliimpaa. Tuolloin Pauligin markkinointijohtaja Karri Kauppila totesi, että papukahvit ovat edelleen erikoiskahveja Suomen markkinoilla. Jauhettua kahvia tuotetaan moninkertaiset määrät papukahviin verrattuna, jolloin sen tuotantokustannukset ovat myös pienempiä. Myös erilaiset pakkaustekniikat vaikuttavat hinnoitteluun: jauhetun kahvin vakuumipakkaus on edullisempi kuin pussitetun ja aromiventtiilillä varustetun papukahvin.

Kumpi tulee lopulta halvemmaksi, suodatinkahvi vai kahvipavut?

Papukahvia kuitenkin usein käytetään eri tavalla kuin perinteistä suodatinkahvia. Papuja saatetaan esimerkiksi lisätä kotona kahvikoneeseen, joka valmistaa kahvia kupillisen kerrallaan. Tällöin raaka-ainetta ei mene hukkaan.

Luonnonvarakeskus ja Paulig selvittivät vuonna 2020 kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikin johtavan hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita. Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes 4 litraa taloutta kohden. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä.

Suodatinkahvia saatetaan sen sijaan keittää pannullinen, jolloin riskinä on, että osa juomasta menee hävikkiin. Se, onko taloudellisesti järkevämpää ostaa papukahvia vai valmiiksi jauhettua kahvia riippuu siis omista käyttötavoista ja tottumuksista. Jos kotona on käytössä kahvimylly tai kahvia jauhava kahvikone, voivat pavut olla myös kahvin tuoreuden kannalta parempi valinta. 

Joihinkin kahvikoneisiin voi lisätä myös valmiiksi jauhettua kahvia, jolloin raaka-ainetta ei niin ikään mene hukkaan.


Katso video: Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? Artikkeli jatkuu videon alla.

6:16
Onko peruskahvi parempaa kuin maailman kallein kahvi? Testasimme.

Kahvin säilyvyys

Kaikki kahvi kannattaa ostaa ja käyttää aina mahdollisimman tuoreena. Sekä jauhettu kahvi että kahvipavut menettävät aromejaan pitkässä säilytyksessä. Kahvi kärsii erityisesti, jos sitä säilytetään väärin, esimerkiksi hapelle ja valolle altistettuna.  Myös kahvin tyyppi, enimmäkseen sen lajike ja paahtoaste voivat vaikuttaa kahvin säilyvyyteen. 

Fakta kuitenkin on, että kokonaiset pavut säilyvät jauhettu kahvia pidempään tuoreena. Jauhettu kahvi altistuu herkemmin hapelle, jolloin se menettää aromejaan. Kahvipaahtimot suosittelevat, että paahdetuista kahvipavuista jauhettaisiin ja valmistettaisiin kahvijuomaa kahden viikon kuluessa. Jos papuja säilytetään oikein ne säilyvät hyvänä pari kuukauttakin.

– Jauhettu kahvi alkaa menettää makuaan heti jauhamisen jälkeen. Kun kahvi jauhetaan, se menettää makuaan jopa 16 kertaa nopeammin kuin kokonainen kahvipapu, muistuttaa kahviasiantuntija ja barista Max Gualtieri Insider-sivustolla. 

Kahvipavut kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan, jotta ne ovat suojassa valolta ja hapettumisella.

 – Monet kahvipussit on suunniteltu yksisuuntaisella venttiilillä, joka sallii hiilidioksidin poistumisen ja estää hapen pääsyn sisään, Jätä kahvisi suljettuna pussiin, kunnes olet valmis juomaan sen, Gualtieri neuvoo.

Pussin avaamisen jälkeen voit myös säilyttää papuja puhtaassa, ilmatiiviissä ja läpinäkymättömässä rasiassa. 

Kannattaako kahvia hamstrata tarjouksesta?

Kun kahvin hinta huitelee pilvissä, moni varmasti miettii kahvin ostamista tarjouskampanjoista. Kannattaako kahvia hamstrata kotiin kerralla isompi määrä?

Pauligin mukaan kahvia voi myös pakastaa, joten periaatteessa isomman määrän ostaminen ja pakastaminen voi olla kannattavaa. Toki pakastaminen vie myös energiaa, eikä sähköäkään voi tällä hetkellä edulliseksi kutsua. 

 – Pakastettuna ilmatiiviissä pussissa tai rasiassa, kahvipavut säilyvät pakastimessa todella pitkään. Joten papupussien hamstraaminen tarjousten sattuessa kohdalle on täysin ok, Pauligin sivuilla kerrotaan.

Huoneenlämpöön kahvia ei kannata varastoida pitkäksi aikaa.

Myös suodatinkahvia voi pakastaa. Pauligilta muistutetaan, että pakastetun kahvin tulee olla huolellisesti ja ilmatiiviisti pakattu.

– Kun otat kahvin pakastimesta, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paketin avaamista. Muuten lämpimän huoneilman ja jäisen kahvin kohtaaminen saavat aikaan sen, että kosteus tiivistyy, ja kahvi menee pilalle. Tämän vuoksi pakastettua kahvia ei saa pakastaa uudelleen.

Lähteet: Paulig, Insider, Yle

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja