Suomalaismiesten yleinen ruokavaliomoka: Tee näin ensi kerralla, kun valmistat jotain jauhelihasta – lupa oikaista myös pakastealtaan kautta

jauheliha liha
Shutterstock

Suomalaisten miesten pitäisi lisätä kasvisten käyttöä, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset. Helppo tapa on lisätä kasviksia tuttuihin liharuokiin.

Videolla: Testaa Kari "Kape" Aihisen "pikkasen parempi tamperelainen moussaka"

Paras lahja isälle on kasvisten käyttöön rohkaiseminen, toteavat Maa- ja kotitalousnaiset tiedotteessaan. Järjestö suosittelee kasvispitoista kattausta isänpäivään.

Liikaa proteiinia, liian vähän kasviksia

Suomalaisen ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehillä määrä jää kuitenkin vain 300 grammaan. Lisäksi 23 prosenttia miehistä saa liikaa proteiinia ravinnosta.

Kaisa Myllykangas Oulun Maa- ja kotitalousnaisista on näköalapaikalla miesten ruoanlaittotapojen suhteen. Hän vetää Hyvinvointia ruoasta -kursseja osana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Arjen sankarit -hanketta. Hankkeessa miehiä kannustetaan kasvisten käytön lisäämiseen ja muihin terveellisiin elintapoihin.

– Osa miehistä vieroksuu kasviksia. Monet kuitenkin pitävät kasviksista, mutta tarvitsevat kannustusta ja selkeitä ohjeita niiden monipuoliseen käyttöön, Myllykangas kertoo.

Kasvikset voi ostaa pakasteestakin

Myllykankaan kokemusten mukaan miehet perustelevat kasvisten vähäistä käyttöä sillä, että vihannekset ja hedelmät ovat kalliita, erityisesti talvella. Hän muistuttaa, että kasviksiin kuuluvat myös edulliset juurekset, joita on saatavilla monipuolisesti läpi talven.

Yksi haaste kasvisen käytön lisäämisessä on se, että miehet kokevat kasvispitoisen ruoan teon työlääksi.

– Erityisesti kasvisten pilkkomiseen kuluva aika koetaan hankalaksi. Pakastealtaasta löytyvät valmiit sekoitukset ovat näppäriä ja ravintoarvoiltaan kelpoja. Niitä voi hyvin käyttää, jos haluaa hieman oikaista.

Lisää kasviksia huomaamatta vaikka jauheliharuokien joukkoon

Myllykangas nostaa esille, että miehet ottavat yhä useammin osaa perheen ruokahuoltoon tai vastaavat siitä yksin. Vaikka itse pitäisi kasviksista, haasteita niiden käyttöön voi silti tulla.

Kasvisten vieroksuntaan Myllykangas vinkkaa, että kasvisraasteita ja -paloja kannattaa lisätä osaksi tuttua ruokaa. Näin kasvisten käyttö lisääntyy lähes huomaamatta.

– Jauhelihataikinaa on helppo keventää kasvisraasteella. Lihaisissa pataruoissa lihan määrää voi vähentää korvaamalla osan lihasta kasvispaloilla. Myös monia kalaruokia, joista miehet usein pitävät, voi uudistaa lisäämällä mukaan kasviksia.

Myllykangas on huomannut, että useat miehet myös pitävät marjoista ja kaipaavat vinkkejä niiden hyödyntämiseen.

– Ruokaryhmän jälkiruoaksi saatamme tehdä marjarahkaa, mustikkapiirakkaa tai erilaisia smoothieita, jotka ovat olleet miesten mieleen.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja