Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

8:14Pellinkiläinen makaronilaatikko
Julkaistu 21.05.2020 09:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko sinulla jauhelihaa pakastimessa? Ole tarkkana, kun sulatat lihan, sillä vääränlainen sulatustapa voi pilata ruokasi, tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Videolla Kari Aihinen näyttää, miten jauheliha paistetaan oikein. 

Erityisesti nyt koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa moni suomalainenkin on hamstrannut pakastimensa täyteen erilaisia ruokia. Jo aiemmin keväällä uutisoitiin, että yksi ruokakauppojen suosituimmista elintarvikkeista on ollut jauheliha, joka on paikoitellen myös päässyt loppumaan markettien hyllyiltä.

Jauhelihatarjoukseen kannattaa toki tarttua ja lihaa voi aivan hyvin pakastaa, kunhan muistaa pari oleellista sääntöä. Jauheliha kannattaa ensinnäkin pakastaa tuoreena, eli sen ei tulisi olla ylittänyt pakastusvaiheessa viimeistä käyttöpäivää. Palvelutiskistä ostettu jauheliha tulisi käyttää ostopäivänä. 

HK:lta muistutetaan, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18 celciusastetta.

Älä sulata jauhelihaa lämpimässä vedessä tai huoneenlämmössä

jauheliha jauhelihapaketti
Jauhelihan voi sulattaa nopeasti esimerkiksi kylmässä vedessä omassa tiiviissä paketissaan.MTV

Kun sitten aiot käyttää jauhelihan pakastimesta, on syytä muistaa oikea sulatustapa. Jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen. Jotkut laittavat jauhelihapakkauksen pakastimesta suoraan lämpimään vesihauteeseen sulamaan. Tässäkin on omat riskinsä, muistuttaa Tieteen Kuvalehti.

– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä muistutetaan.

Jauhelihan voi sulattaa vedessä, mutta veden tulisi olla kylmää. Jauheliha itse asiassa sulaa yllättävänkin nopeasti kulhossa, jossa on kylmää vettä. Pidä vain huoli siitä, että jauhelihan pakkaus on vesitiivis.

Jauhelihan voi myös sulattaa jääkaapissa. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin eikä kerran sulatettua lihaa saa pakastaa uudelleen. Myös mikron sulatusominaisuutta voi hyödyntää jauhelihan pikaiseen sulattamiseen. 

Lue myös: Oletko jo testannut Kari Aihisen makaronilaatikkoa? Yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksi

Lähteet: HK, Martat, Tieteen kuvalehti

Lisää aiheesta:

Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettäPakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokiaOnko pakastimessasi jauhelihaa? Jos haluat tehdä siitä ruokaa, toimi näinPakastatko jauhelihaa? Älä tee näitä mokia – vaarana jopa ruokamyrkytysTotuus jauhelihasta voi yllättää: Kauanko kaupasta ostettu liha oikeasti säilyy kotona? Totuus jauhelihasta saattaa yllättää: Kauanko kaupasta ostettu liha oikeasti säilyy kotona?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • pe17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen