Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

Pellinkiläinen makaronilaatikko 8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko

Onko sinulla jauhelihaa pakastimessa? Ole tarkkana, kun sulatat lihan, sillä vääränlainen sulatustapa voi pilata ruokasi, tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Videolla Kari Aihinen näyttää, miten jauheliha paistetaan oikein. 

Erityisesti nyt koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa moni suomalainenkin on hamstrannut pakastimensa täyteen erilaisia ruokia. Jo aiemmin keväällä uutisoitiin, että yksi ruokakauppojen suosituimmista elintarvikkeista on ollut jauheliha, joka on paikoitellen myös päässyt loppumaan markettien hyllyiltä.

Jauhelihatarjoukseen kannattaa toki tarttua ja lihaa voi aivan hyvin pakastaa, kunhan muistaa pari oleellista sääntöä. Jauheliha kannattaa ensinnäkin pakastaa tuoreena, eli sen ei tulisi olla ylittänyt pakastusvaiheessa viimeistä käyttöpäivää. Palvelutiskistä ostettu jauheliha tulisi käyttää ostopäivänä. 

HK:lta muistutetaan, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18 celciusastetta.

Älä sulata jauhelihaa lämpimässä vedessä tai huoneenlämmössä

Kun sitten aiot käyttää jauhelihan pakastimesta, on syytä muistaa oikea sulatustapa. Jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen. Jotkut laittavat jauhelihapakkauksen pakastimesta suoraan lämpimään vesihauteeseen sulamaan. Tässäkin on omat riskinsä, muistuttaa Tieteen Kuvalehti.

– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä muistutetaan.

Jauhelihan voi sulattaa vedessä, mutta veden tulisi olla kylmää. Jauheliha itse asiassa sulaa yllättävänkin nopeasti kulhossa, jossa on kylmää vettä. Pidä vain huoli siitä, että jauhelihan pakkaus on vesitiivis.

Jauhelihan voi myös sulattaa jääkaapissa. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin eikä kerran sulatettua lihaa saa pakastaa uudelleen. Myös mikron sulatusominaisuutta voi hyödyntää jauhelihan pikaiseen sulattamiseen. 

Lähteet: HK, Martat, Tieteen kuvalehti

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!