Ruokajuomaksi vain maitoa tai vettä – Kaliforniassa halutaan kieltää sokeriset juomat lasten ruokalistoilta

shutterstock_672217393
Shutterstock

Lasten aterioiden seurana ei pitäisi tulla diabetesta, liikalihavuutta ja sydän- ja verisuonisairauksia, kommentoivat lain puolustajat. Kalifornian lakialoitteesta uutisoivat FoxNews ja The Modesto Bee.

Katso yllä olevalta videolta, miten erikoiset ravintolaherkut maistuvat päiväkotilaisille!

Yhdysvaltojen Kaliforniassa yritetään taistella lasten ylipainoa ja muita sokerin käyttöön liittyviä sairauksia vastaan lakialoitteella, jonka mukaan ravintoloiden pitäisi tarjota oletuksena vain vettä tai tavallista maitoa ruokajuomaksi lasten annosten kanssa.

Lakialoite on saanut jo ensimmäisessä äänestyksessä vihreää valoa, mutta siitä äänestetään vielä kerran ennen kuin aloite päätyy Kalifornian kuvernöörin allekirjoitettavaksi.

Lakialoitteen mukaan ravintoloiden pitäisi tarjota ruokajuomaksi maitoa tai vettä, mutta asiakkaat voisivat itse pyytää halutessaan muita vaihtoehtoja, kuten limua ja mehua.

Toisista juomavaihtoehdoista voitaisiin mahdollisesti pyytää lisähintaa.

Vastustajien mukaan liikaa kontrollia

Lain puolustajien mukaan on tärkeää, että lapsille tarjotaan terveellisiä vaihtoehtoja. Kriitikot ovat kuitenkin sitä mieltä, että Kalifornian hallinnon ei pitäisi tehdä päätöksiä vanhempien puolesta.

Vastaavanlainen säädös on voimassa Yhdysvalloissa jo Baltimoressa, jossa lasten annosten seurana saa tarjota vain maitoa, 100-prosenttisia hedelmämehuja, vettä sekä maku- tai kivennäisvettä, mutta sokeriset ja makeutusaineita sisältävät juomat ovat kiellettyjä.

Jos ravintola ei noudata säädöstä, sitä voi odottaa 100 dollarin sakko.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!