Kiista limujen terveellisyydestä yltyy: Kannattaako valita light- vai sokeriversio?

shutterstock_257672224
Shutterstock

Asiantuntijat ympäri maailmaa ovat eri mieltä siitä, kannattaisiko limut juoda makeutusaineilla vai sokerilla makeutettuina.

Loppuvuodesta uutisoimme tutkimuksesta, jonka mukaan makeutusaineet voivat olla laihduttajalle jopa haitallisempaa kuin sokeri. International Journal of Obesity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan makeutusaineiden käyttö muun muassa lisäsi ruokahalua, vaikka makeutusaineita käyttävien aikuisten oletettiin laihtuvan.

– Energia, joka säästettiin vaihtamalla sokeri makeutusaineisiin, kompensoitiin myöhemmin, joten lopulta päivän energiasaanti pysyi täysin samana, tohtori Siew Ling Tey kommentoi tuolloin Daily Mail -lehdelle.

Uusimpien väitteiden mukaan sokerittomat limut voivat auttaa suojautumaan tietyiltä sairauksilta kuten tyypin 2 diabetekselta. Vuonna 2013 Imperial College London teki tutkimuksen, josta saatiin kuitenkin täysin vastakohtaisia tuloksia: Tutkimuksen mukaan jo yhden sokerittoman limun juominen päivässä voi kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen jopa 22 prosentilla.

Virvoitusjuomayhtiöt rahoittavat tutkimuksia?

Asiantuntijat ovat nyt ottaneet vahvasti esille sen, että he uskovat, että virvoitusjuomayhtiöt pyrkivät rahoittamaan juomia koskevia tutkimuksia, jotta heidän tuotteistaan saataisiin positiivisia uutisia tutkimusten muodossa. Moni on tästä huolissaan.

– Valmistajat ovat saattaneet vaikuttaa yleiseen käsitykseen siitä, että koska light-juomat eivät sisällä sokeria, niiden on oltava terveellisempiä ja auttaa painonpudotuksessa, jos niillä korvataan sokeria sisältävät juomat. Emme ole kuitenkaan löytäneet minkäänlaista vankkaa näyttöä tästä, Imperial College Londonin professori Cristopher Millet toteaa.

Ravitsemusterapeuttina ja Oxfordin yliopiston professorina toimivan Susan Jebb huomauttaa, että myöskään siitä ei ole saatu vankkaa näyttöä, että sokeripitoisten juomien korvaaminen sokerittomilla versioilla saisi aikaan vahinkoa.

– Jos ihmiset haluavat pudottaa painoaan, on hanavesi ehdottomasti paras juomavalinta sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta, mutta moni ihminen, joka on tottunut juomaan sokeripitoisia juomia, ei pysty muuttamaan rutiinejaan. Keinotekoisesti makeutetut juomat ovat kuitenkin askel oikeaan suuntaan, kun tavoitteena on syödä vähemmän kilokaloreita, Jebb toteaa.

***Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja