Maksupäätteiden kysymys tipistä yleistynyt ravintoloissa – tippien maksu kuitenkin vähentynyt: "Koen sen outona"

Pitääkö ravintoloissa maksaa tippiä? Näin ravintoloiden tippikulttuuri on muuttunut 3:29
Pitääkö Suomessa maksaa tippiä? Katso videolta asiantuntijoiden vastaukset

Tippikulttuuri Suomessa on muuttunut korttimaksujen yleistyttyä. Aihe on herättänyt kovasti keskustelua Reddit-sivustolla sosiaalisessa mediassa.

Ravintoloissa tippiä on maksettu iät ja ajat hyvästä palvelusta. Tippiä pystyy käteisen lisäksi maksamaan tänä päivänä myös kortilla. Kortti- ja lähimaksujen yleistyttyä tippaaminen on kuitenkin vähentynyt.

Redditissä laajaa keskustelua on herättänyt maksupäätteen kysymys tipin annosta ennen varsinaisen laskun maksua.

Keskustelun aloittajan mukaan maksupäätteen kysymys tipistä on outo. Hän ennemmin maksaisi annoksestaan enemmän, jos tarkoituksena olisi nostaa tarjoilijoiden palkkaa.

– Koen sen outona, aloittaja kommentoi.

Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestön varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo maksupäätteen kysymyksen tipinmaksusta johtuvan vain kirjanpidollisista seikoista.

– Se on vain kysymys, eikä ole tarkoitus painostaa. Tippi on eroteltava muusta myynnistä, joten siksi sitä kysytään, Aittoniemi kertoo.

Tippien maksukäytäntöjä on monia erilaisia

Redditissä käydyissä keskusteluissa käy ilmi hyvinkin erilaisia käytäntöjä siitä, miten tippeinä saadut rahat käytetään ja kenelle ne menevät.

Joissakin ravintoloissa tipit saatetaan kerätä yhteen ja käyttää virkistyspäivään, osassa jaetaan kaikkien työntekijöiden kesken päivän päätteeksi.

KPF lakitoimiston mukaan ohjeistuksena tippi kuuluu työntekijälle itselleen, mutta työnantaja voi kuitenkin säädellä sitä, miten työntekijä toimii työajalla. Työnjohto-oikeuden perusteella työnantaja voi kieltää työntekijää ottamasta tippejä vastaan. Työnantaja voi myös velvoittaa työntekijän ilmoittamaan asiakkaalle, että hän voi jättää tippiä ainoastaan yritykselle, ei työntekijöille.

Maksupäätteiden kautta annettu tippi kuuluu lähtökohtaisesti työnantajalle. Jos työntekijä ja työnantaja ovat erikseen sopineet asiasta, tällöin työntekijä voi saada palvelurahaa työnantajan maksujärjestelmän kautta.

Tipit ovat työntekijälle veronalaista ansiotuloa, joista tarvitsee 1000 euroon asti ilmoittaa veroilmoituksella.

Vaikuttaako tippien maksu tarjoilijoiden palkkoihin?

Ravintola Storyssa tarjoilijana työskentelevän Henri Glandin mukaan tipeillä ei juurikaan ole isoa vaikutusta palkkaan.

– Kun on hyvä palkka, niin tipit eivät oikeastaan vaikuta palkkoihin suuresti, mutta onhan se kiva lisä, Gland kertoo.

Ihmiset kokevat maksupäätteiden kysymyksen tipin maksusta hyvin eri lailla.

– Kortilla maksaessa tipin antaminen olisi outoa, kun tarjoilijalle maksetaan ihan kunnon palkkaa, eräs kommentoi asiaa Redditissä.

– On se hyvä antaa tarjoilijalle muutakin kuin vain se peruspalkka, voisin maksaa niin kortilla kuin käteiselläkin, Milla Huotari kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat