Onko Suomessa tippikulttuuria ja kuinka paljon tippiä ravintoloissa pitäisi jättää?
Videolla: Pitääkö ravintolassa jättää tippiä? Outi Rekola ja Aku Vikström keskustelivat aiheesta jo vuonna 2019 MTV:n Huomenta Suomessa.
Tipin jättäminen ravintolassa on yleistä ja usein jopa suotavaa monissa maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ravintolatarjoilijoiden kokonaispalkka saattaa muodostua suurilta osin asiakkaiden jättämistä tipeistä. Mutta mikä tilanne on tänä päivänä Suomessa, pitäisikö ravintolassa jättää tippiä ja kuinka paljon?
Tipillä kiitetään hyvästä palvelusta tai ravintolakokemuksesta
Ravintola-alalla yli 20 vuotta uraa tehnyt, nyt Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ravintolaliikkeenjohdon lehtorina työskentelevä Outi Rekola on perehtynyt aiheeseen eri näkökulmista. Vaikka Rekola ei itse enää ole ravintolassa töissä, hän kuulee jatkuvasti alalla työskentelevien opiskelijoiden kokemuksia aiheeseen liittyen.
Jonkinlainen tippauskulttuuri Suomessa on ollut olemassa, ja on Rekolan mukaan edelleen.
–Tippiä kyllä annetaan. Sitä pidetään luontevana huomionosoituksena ja kiitoksena onnistuneesta suorituksesta. Asiakas haluaa esimerkiksi palkita elämyksestä tai palvelukokemuksesta. Tämä korostuu erityisesti niin sanotuissa paremman tason paikoissa, tai sellaisissa ravintoloissa, joissa ollaan pitkän menun ajan.
Rekolan mukaan osa asiakkaista on myös niin sanottuja ”perustippajia”, jotka lähtökohtaisesti jättävät aina muutaman euron tippiä.