Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

7:10Ravintolakulttuurin muutokset – näin etiketti toimii erilaisissa ruokapaikoissaMillaista on tarjoilijan työ? Entä pitääkö Suomessa jättää tippiä? Vuoden Tarjoilija 2025 Katrina Laitinen kertoo.
Julkaistu 01.11.2025 17:43
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuoden Tarjoilija 2025 -tittelin pokannut Katrina Laitinen kertoo tarjoilijan työstä ja tyypillisistä asiakkaista. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut 2025 huipentuivat perjantaina 24.10. järjestetyn finaaliin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden Kokiksi 2025 kruunattiin Bistro Egossa työskentelevä Piero Silvani ja Vuoden Tarjoilijaksi 2025 BasBas -ravintoloiden Katrina Laitinen

Kaksikko vieraili voiton jälkeisenä viikonloppuna Huomenta Suomessa jakamassa vinkkejä niin ruoanlaittoon, tarjoiluun kuin esillepanoonkin liittyen. 

Lue myös: Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

Kolmannen polven ammattilainen

Katrina Laitinen työskentelee ravintola-alalla jo kolmannessa polvessa, ja hänellä on tarjoilijan työstä yli 20 vuoden kokemus.

– Ravintola-ala on minulle täysin sydämen asia. Osasyy, miksi osallistun kilpailuihin on se, että haluaisin nostaa meidän ammattikuntaamme ja tätä alaa näkyville.

Hyvän tarjoilijan tunnistaa Laitisen mukaan kyvystä kohdata asiakas aidosti. 

– Otat heidät lämpimästi vastaan kuin he tulisivat luoksesi kylään. Se on mielestäni tämän koko alan ja tarjoilun ydin.

Hyvä tarjoilija ei Laitisen mukaa tuputa ja myy kuin autokauppias, vaan tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja hienovaraisesti.

Lue myös: Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

Tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

Entä millaisia ovat tarjoilijan pitkän kokemuksen perusteella suomalaiset asiakkaat? 

– Mielestäni aika vaativia. Suomessa palvelutaso on todella hyvä, mutta suomalaiset asiakkaat varsinkin Suomessa asioidessaan osaavat olla hyvinkin vaativia.

Vaativuudella Laitinen tarkoittaa sitä, että asiakkaat kaipaavat ohjausta valintoihinsa enemmän kuin monissa muissa maissa.

– Meillä ravintola-ala ja viinikulttuuri on sen verran nuorta, että tavallaan me myös tarjoilijoina jonkin verran opastetaan siinä. 

Esimerkiksi Ranskassa ollaan jo niin tottuneita ravintolakävijöitä, että asiakkaat haluavat tehdä itse valintoja, eivätkä kaipaa tarjoilijan apua niin paljon.

Pitääkö Suomessa jättää tippiä? Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu.

Lisää aiheesta:

Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipidePitääkö ravintolassa jättää tippiä? Vuoden tarjoilija vastaaJoonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taitoJyrki Sukula kertoo, miksi ravintoloita menee Suomessa nurin – tämä saa ulkomailla asuvan kokin huokailemaan HelsingissäVuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija paljastavat: Tällaisia ravintolassa kävijöitä suomalaiset ovat
RavintolatRuokaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • to11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • ke12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide