Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättää

Shutterstock
Julkaistu 07.12.2020 08:38

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset rakastavat leipää eri muodoissa. Listasimme leipäfanien iloksi muutamia mielenkiintoisia ja yllättäviäkin faktoja.

Videolta näet, miten leipä kannattaisi leikata.

Marraskuun lopussa julkaistiin K-ryhmän trendikatsaus vuodelle 2021. Ruokailmiöselvityksestä kävi ilmi, että myös leivän suosio on edelleen vankkaa. Leipätiedotus ry:n mukaan suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kiloa leipää henkeä kohden. Tästä lähes puolet on täysjyväistä runsaskuituista ruisleipää ja vaaleasta leivästäkin lähes kaikki on runsaskuituista tai kuitupitoista kaura- tai sekaleipää. 

K-ryhmässä on kuitenkin huomattu erityisesti yhden leipätuotteen kasvava suosio: ruisleivän ja erityisesti ohuempien ruisleipäviipaleiden menekki on nyt kovaa.

– Ohennettu ruisleipä on käsittämättömän nerokas innovaatio, ja sillä on mittava suosio, K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar kertoi aiemmin.

Mutta mitä kaikkea suosikkileipien taustalta paljastuukaan? Listasimme mielenkiintoisia ja yllättäviäkin faktoja leipään liittyen.

Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus, revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä.

Suomen suosituin leipä

Suomen suosituin leipä on jo vuosia ollut Vaasan Ruispalat. Klassikkoleipä sai potentiaalisen haastajan vuonna 2016, kun markkinoille tuli samaisen leivän ohuempi versio. Ohut Herkku -leivästä kasvoi nopeasti hittituote.

LUE LISÄÄ: "Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"

Paahtoleipä oli aluksi luksusruokaa

Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti ja käyvät edelleen kaupaksi.  Rapeaksi paahdettu vaalea leipä oli aluksi vain harvojen herkkua. Vuosikymmenten kuluessa luksusleima on laimennut ja paahtoleivästä on tullut osa arkea, nykyajan näkkileipää. Mutta tiedätkö, mikä on Suomen suosituin paahtoleipä?

LUE LISÄÄ: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta 

Kaksi hyvää mittaria leivän valinnassa

Leipätiedotus ry:n mukaan kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.

– Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Ruisleipä ei ole ainoa "hyvä leipä"

Viime vuosiin asti täysjyväisyys on tarkoittanut useimmiten ruisleipää, sillä täysjyvävehnästä tai -kaurasta ei ole osattu tehdä jauhoa, jolla olisi ollut tyydyttävät maku- ja leipomisominaisuudet. Mylly- ja leipomoteollisuuden innovaatioiden myötä kauppojen hyllyt notkuvat nyt toinen toistaan herkullisempia kaura- ja täysjyvävehnäleipiä.

– Täysjyväisten vehnä- ja kauraleipien maihinnousu tarkoittaa sitä, että on aika haudata mustavalkoinen ”vain tumma leipä on terveellistä” -ajattelutapa. Eri viljoilla on omat erityisominaisuutensa, mutta voidaan sanoa, että kaikki täysjyvävilja on terveydelle hyväksi, Leipätiedotus ry muistuttaa.

Pitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Fazerin mukaan leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen.

Leipälaatikossa ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda. Jos sinulla ei ole leipälaatikkoa, voit kokeilla säilyttää leipää paperipussissa.

LUE MYÖS: Ostatko sinäkin? K-kaupoissa yksi selkeä leipähitti tällä hetkellä: "Nerokas innovaatio, mittava suosio"

Lisää aiheesta:

Oletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaTiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedon
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • 14.9.09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen