Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sujahtiko sinunkin ostoskoriisi? Tämän leivän myynti kasvoi vuodessa hurjat 1,6 miljoonaa kiloa – korona aiheutti leipäbuumin suomalaiskodeissa

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat
Julkaistu 11.11.2020 08:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipä on maistunut suomalaisille myös korona-aikana. Kulutus on siirtynyt ravintoloista koteihin, jonne on ostettu aiempaa enemmän etenkin vaaleaa leipää. 

Videolla: Tiedätkö, miten Suomen suosituin leipä valmistetaan? Katso videolta. 

Maaliskuussa alkaneet koronarajoitukset näkyvät suomalaisten ruokailutottumuksissa ja kotimaisten elintarviketoimijoiden jakelukanavissa. Marraskuussa uutisoitiin, että suomalaiset ovat ostaneet ruokakaupasta kesällä ennätyksellisen paljon perunaa.

LUE MYÖS: Ostitko sinäkin? Yhden tuotteen myynti kasvoi kesällä ruokakaupoissa selvästi eniten: "On selvää, että koronatilanne näkyy myynnissä kautta linjan"

Tilastoista selviää, että myös leivän menekki vähittäiskaupoissa on kasvanut, kertoo Leipätiedotus ry. 

Leivän toimitukset suurkeittiöpuolelle romahtivat

Korona vaikutti myös leipomoalaan. Useiden suomalaisten siirryttyä keväällä etätöihin leipomotuotteiden toimitukset lounasravintoloihin ja kahviloihin romahtivat. Vähittäiskaupan puolella leivän menekki sen sijaan on noussut ja näin ollen leivän kokonaiskulutus on pysynyt tasaisena.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin mukaan suomalaisten leivän syönti on siirtynyt yhä enemmän ravintoloista kotikeittiöihin koronan muutettua monen arkea. Työpaikka- ja kouluruokailu on vaihtunut kotilounaiksi ja kahvila- ja ravintokäynnit vähentyneet merkittävästi. 

Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden myyntitilastointi kattaa noin 65 prosenttia suomalaisten leipomoiden toimituksista suurtalouskeittiöihin ja vähittäiskauppaan

 – Tilastoissamme on nähtävissä, että esimerkiksi tumman leivän toimitukset suurkeittiöpuolelle ovat romahtaneet kolmanneksella ja vaalean leivän neljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä tarkoittaa miljoonaa kiloa vähemmän tummaa ja 1,3 miljoona kiloa vähemmän vaaleaa leipää, summaa Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Leipää syödään nyt kotona: Vaalean leivän myynnit kasvaneet roimasti

Sen sijaan kuluttajien kaupasta ostaman leivän määrä on noussut kotiaterioinnin myötä. Ostetun leivän kasvumäärä vastaa suurkeittiöpuolella tapahtunutta muutosta. Etenkin vaaleaa ruokaleipää ostetaan nyt kaupasta ja sen myynti on kasvanut vuoden 2019 tasosta noin 1,6 miljoonaa kiloa. Tumman leivän myynnin kasvu on ollut vähittäiskaupassa tasaisempaa sen kasvaessa vajaalla puolella miljoonalla kilolla. Kuluttajien aiemmin ravintoloissa ja kahviloissa syödyt leipäannokset ovatkin vaihtuneet kaupasta ostettuun leipään.

Suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kiloa leipää. Tästä lähes puolet on täysjyväistä runsaskuituista ruisleipää ja vaaleasta leivästäkin lähes kaikki on runsaskuituista tai kuitupitoista kaura- tai sekaleipää. Suomalaiset saavatkin suurimman osan ruokavalion viljakuiduista leivästä.

– Koska täysjyväleipä on yksi parhaista suomalaisten viljakuidun lähteistä, on terveellisen viljakuidun saannin kannalta hyvä, että leivän kulutus on säilynyt tasaisena, pohdiskelee Virtanen.

LUE MYÖS: Tähän suomalaispizzeriaan on jatkuvat jonot – omistaja paljastaa parhaan pizzan salaisuuden: "Ehdottomasti tärkein osa"

Lisää aiheesta:

Onko legendaarinen ruisleipä katoamassa kauppojen hyllyiltä? SelvitimmeSyötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen""Harvinainen herkku" tekee paluun leipähyllyihin – yllättävä poisjäänti aiheutti palautevyöryn Päteekö sinuun? Näin monta leipäviipaletta keskivertosuomalainen syö nyt päivässä – koronan vaikutukset lätkäistiin pöytäänOstatko sinäkin? K-kaupoissa yksi selkeä leipähitti tällä hetkellä: "Nerokas innovaatio, mittava suosio"Näin paljon leipää suomalainen syö keskimäärin päivässä – katso, meneekö sinulla yhtä monta viipaletta
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • Eilen16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • ti11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"