Paahtoleipä kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen arkeen. Tiedätkö sinä, milloin ensimmäiset paahtoleivät rantautuivat suomalaiskauppoihin ja mitä leivän paahtoasteen sanotaan kertovan ihmisestä?
Videolla: Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on
Leivänpaahtimessa paahdettu leipä on nykypäivänä todella tavallista ja arkista ruokaa, mutta jos mennään muutama vuosikymmen taaksepäin, tilanne oli toinen.
Ruokatiedon mukaan paahtoleipä on kuulunut suomalaisten aamuhetkiin jo yli 50 vuoden ajan. Suomen ensimmäisen paahtoleivän lanseerasi Fazer vuonna 1966. Siihen aikaan ruisleipää pidettiin kunnon ruokana eikä vaaleaa leipää pidetty oikein uskottavana. Koska leivänpaahtimia ei monellakaan vielä ollut, paahtoleipää neuvottiin paistamaan ritilän päällä hellan levyllä tai parilalla.
1960-luvun luksusruokaa – Suomen suosituinta paahtoleipää ei leivota Suomessa
Paahdettu paahtoleipä olikin Suomeen rantautuessaan harvojen herkkua ja miellettiin luksusruoaksi. Kun leivänpaahtimet sitten yleistyivät Suomessakin 1970-luvulla, myös paahtoleivän suosio lisääntyi. Silloin nosti päätään ensimmäisen kerran myös lämpimien voileipien eli lämppäreiden buumi. Paahtoleivästä valmistuivat, ja valmistuvat edelleen, myös suomalaisten rakastamat voileipäkakut.