Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta

0:31 Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Paahtoleipä kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen arkeen. Tiedätkö sinä, milloin ensimmäiset paahtoleivät rantautuivat suomalaiskauppoihin ja mitä leivän paahtoasteen sanotaan kertovan ihmisestä?

Videolla: Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Leivänpaahtimessa paahdettu leipä on nykypäivänä todella tavallista ja arkista ruokaa, mutta jos mennään muutama vuosikymmen taaksepäin, tilanne oli toinen.

Ruokatiedon mukaan paahtoleipä on kuulunut suomalaisten aamuhetkiin jo yli 50 vuoden ajan. Suomen ensimmäisen paahtoleivän lanseerasi Fazer vuonna 1966. Siihen aikaan ruisleipää pidettiin kunnon ruokana eikä vaaleaa leipää pidetty oikein uskottavana. Koska leivänpaahtimia ei monellakaan vielä ollut, paahtoleipää neuvottiin paistamaan ritilän päällä hellan levyllä tai parilalla.

1960-luvun luksusruokaa – Suomen suosituinta paahtoleipää ei leivota Suomessa

Paahdettu paahtoleipä olikin Suomeen rantautuessaan harvojen herkkua ja miellettiin luksusruoaksi.  Kun leivänpaahtimet sitten yleistyivät Suomessakin 1970-luvulla, myös paahtoleivän suosio lisääntyi. Silloin nosti päätään ensimmäisen kerran myös lämpimien voileipien eli lämppäreiden buumi. Paahtoleivästä valmistuivat, ja valmistuvat edelleen, myös suomalaisten rakastamat voileipäkakut.

Nykypäivänä paahtoleipien valikoima on moninkertaistunut ja saatavilla on eri viljoista valmistettua ja eri kokoluokan paahtoleipää. Terveysbuumin myötä yhä useampi ostaa paahtoleipänsä kuitupitoisempana täysjyväversiona.

Tällä hetkellä Suomen markkinoiden suosituin paahtoleipäbrändi on Vaasan Isopaahto, johon kuuluu muun muassa vehnä- ja grahampaahtoleipiä. Moni ei ole ehkä edes huomannut, että tuotesarjan leivät leivotaan Suomen sijaan Virossa. Vaasanilla on leipomotoimintaa Suomen lisäksi myös muissa Baltian maissa. Suomen suosituin ruisleipä, Vaasan ruispalat leivotaan Suomessa. 

Muita suosittuja paahtoleipävalmistajia ovat muun muassa Fazer, Fazerin omistuksessa oleva Oululainen ja Pågen.

Paahtoleivän paahtoaste paljastaa jotain persoonallisuudesta?

Kuulutko sinä niihin ihmisiin, jotka levittävät voin paahtoleivälle viimeistä nurkkaa myöden? Olet ehkä perfektionisti. Jos puolestaan leikkaat paahtoleivästä reunat pois, olet luonteeltasi ihminen, joka kestää huonosti vastoinkäymisiä. Tällaisiin analyyseihin päätyi Lancashiren yliopiston psykologian lehtori, tohtori Sandi Mann vuonna 2014.

Mutta tiesitkö, että myös paahtoleivän paahtoaste voi psykologien mukaan kertoa jotain luonteestasi? Tämän vuonna 2016 hitiksi nousseen kuvatestit kerrottiin paljastavan yllättäviä seikkoja ihmisen persoonasta. Valitse ensin eniten miellyttävä leipä ja katso sitten tulokset.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Eri paahtoasteiden persoonallisuustulkinnat voi käydä lukemassa vuonna 2017 julkaistusta artikkelista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja