Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpaketin kyljestä: "On aika haudata mustavalkoinen 'vain tumma leipä on terveellistä' -ajattelutapa"

Patonkeja kaupassa. Kuvituskuva.
Patonkeja kaupassa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 06.02.2020 08:25

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko väliä, mitä viljaa ja millaista leipää syöt? Leipätiedotus ry muistuttaa, mikä on se kaikista oleellisin asia, kun valitset leipää kaupan hyllyltä.

Leipätiedotus ry:n mukaan kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.

– Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Ruisleipä ei ole ainoa hyvä leipä

Viime vuosiin asti täysjyväisyys on tarkoittanut useimmiten ruisleipää, sillä täysjyvävehnästä tai -kaurasta ei ole osattu tehdä jauhoa, jolla olisi ollut tyydyttävät maku- ja leipomisominaisuudet. Mylly- ja leipomoteollisuuden innovaatioiden myötä kauppojen hyllyt notkuvat nyt toinen toistaan herkullisempia kaura- ja täysjyvävehnäleipiä.

–Täysjyväisten vehnä- ja kauraleipien maihinnousu tarkoittaa sitä, että on aika haudata mustavalkoinen ”vain tumma leipä on terveellistä” -ajattelutapa. Eri viljoilla on omat erityisominaisuutensa, mutta voidaan sanoa, että kaikki täysjyvävilja on terveydelle hyväks, Leipätiedotus ry muistuttaa.

Atkinsin ja muiden vähähiilihydraattisten dieettien synnyinmaassa Yhdysvalloissa vaaleakin leipä on ollut perinteisesti suomalaista vehnäleipää puhdistetumpaa ja siten ravitsemuksellisesti köyhempää. Vähän kuitua sisältävän ydinvehnäjauhosta leivotun leivän voi jättää terveyden kannalta pois, mutta täysjyväistä ei kannata, yhdistys muistuttaa.

Yksi asia kannattaa aina leipäpaketista lukea tarkkaan, ja e on leivän kuitupitoisuus. Tuote on runsaskuituinen, jos siinä on kuitua yli 6 grammaa sadassa grammassa, ja kuitupitoinen, jos kuitua on vähintään 3 grammaa sadassa grammassa. Myös täysjyväpitoisuus ilmoitetaan paketissa.

– Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti.

Lue myös: Oletko jo testannut hittidieettiä? Laihdut todennäköisesti pysyvästi, eikä tarvitse jättää edes hiilihydraatteja ruokavaliosta

Lue myös: Haluatko laihtua, mutta et luopua hiilihydraateista? Asiantuntija paljastaa 10 hiilariruokaa, joita saat syödä hyvällä omallatunnolla

Lähde: Leipätiedotus ry

***

6:24Leipää juuresta

Lisää aiheesta:

Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipääTiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpussin kyljestä: "Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedonTiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä