Terveellinen ruokavalio auttaa tuomaan vireyttä myös pimeän vuodenajan keskellä. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoi, mitä runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä ruokia ihmisten kannattaisi nauttia ylläpitääkseen jaksamistaan.
Videolla: Testaa koukuttava halloumisalaatti!
Moni perusruoka-aineeksi mielletty vihannes ja hedelmä sisältää enemmän vitamiineja kuin usein ajatellaankaan.
– Esimerkiksi keltaisessa paprikassa on viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, vaikka juuri appelsiinia monesti pidetään vitamiinirikkauden säihkyvimpänä keulakuvana. Myös punaisessa paprikassa ja persiljassa on moninkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, Pippa Laukka sanoo salaattibaariyritys Picadelin tiedotteessa.
Toinen aliarvostettu vitamiinipommi on peruna, joka sisältää C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa ekologisessa ja moneen ruokavalioon sopivassa muodossa. Niin ikään ympäristöystävällisiä sieniä kannattaisi hyödyntää ruoanlaitossa, sillä ne sisältävät runsaasti A- B- ja D-vitamiineja sekä kuituja, mutta vain vähän kaloreita.
Tunnetumpi arkinen vitamiinipommi on kananmuna, joka sisältää lähes kaikkia vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Vähemmän huomiota sen sijaan ovat saaneet mausteet.