Pippa Laukka nimeää yllättävät perusruoat, jotka tuovat terveyttä talveen: "Viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa"
Terveellinen ruokavalio auttaa tuomaan vireyttä myös pimeän vuodenajan keskellä. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoi, mitä runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä ruokia ihmisten kannattaisi nauttia ylläpitääkseen jaksamistaan.
Videolla: Testaa koukuttava halloumisalaatti!
Moni perusruoka-aineeksi mielletty vihannes ja hedelmä sisältää enemmän vitamiineja kuin usein ajatellaankaan.
– Esimerkiksi keltaisessa paprikassa on viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, vaikka juuri appelsiinia monesti pidetään vitamiinirikkauden säihkyvimpänä keulakuvana. Myös punaisessa paprikassa ja persiljassa on moninkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, Pippa Laukka sanoo salaattibaariyritys Picadelin tiedotteessa.
Toinen aliarvostettu vitamiinipommi on peruna, joka sisältää C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa ekologisessa ja moneen ruokavalioon sopivassa muodossa. Niin ikään ympäristöystävällisiä sieniä kannattaisi hyödyntää ruoanlaitossa, sillä ne sisältävät runsaasti A- B- ja D-vitamiineja sekä kuituja, mutta vain vähän kaloreita.
Tunnetumpi arkinen vitamiinipommi on kananmuna, joka sisältää lähes kaikkia vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Vähemmän huomiota sen sijaan ovat saaneet mausteet.
– Monelle voi olla yllätys, että myös maustaminen voi edesauttaa vitamiinien saantia. Esimerkiksi mustapippurissa on muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä paprikajauheessa runsaasti A-vitamiinia, Laukka sanoo.
Talvella A-vitamiinia, sinkkiä ja D-vitamiinia
Talven kynnyksellä Laukka panostaisi erityisesti A-vitamiinin ja sinkin saantiin. A-vitamiinia tarvitaan näkökyvyn ylläpitämiseen ja sen puutos voi aiheuttaa hämäräsokeutta. Hivenaine sinkki puolestaan osallistuu lukuisiin aineenvaihduntareaktioihin sekä immuunipuolustuksen toimintaan.
Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kananmuna sekä porkkana, joka sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sinkkiä saa esimerkiksi leseistä, vehnänalkioista, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.
Pimeän vuodenajan aikaan on suositeltavaa huolehtia myös D-vitamiinin saannista. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kuha, siika, silakka, kananmuna, sienet sekä maitotuotteet. Talvisin on suositeltavaa käyttää lisäksi suun kautta otettavaa D-vitamiinilisää.
Muista folaatti
Laukan mukaan liian harva suomalainen pitää huolta B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin saannista. Folaatti vaikuttaa hermosolujen rakentumiseen ja sen puutos voi johtaa anemiaan.
Folaattia saa runsaasti muun muassa tuoreista vihanneksista, pavuista, kaalista ja pähkinöistä. Laukka kuitenkin varoittaa ravintoaineen olevan hyvin lämpöherkkä, minkä vuoksi ruoan keittäminen hävittää merkittävän osan sen sisältämästä folaatista.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Picadeli
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa