Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pippa Laukka nimeää yllättävät perusruoat, jotka tuovat terveyttä talveen: "Viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa"

0:49Lämmin halloumisalaatti – testaa Katin helppo resepti!
Julkaistu 13.12.2020 14:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Terveellinen ruokavalio auttaa tuomaan vireyttä myös pimeän vuodenajan keskellä. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoi, mitä runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä ruokia ihmisten kannattaisi nauttia ylläpitääkseen jaksamistaan.

Videolla: Testaa koukuttava halloumisalaatti!

Moni perusruoka-aineeksi mielletty vihannes ja hedelmä sisältää enemmän vitamiineja kuin usein ajatellaankaan.

– Esimerkiksi keltaisessa paprikassa on viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, vaikka juuri appelsiinia monesti pidetään vitamiinirikkauden säihkyvimpänä keulakuvana. Myös punaisessa paprikassa ja persiljassa on moninkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, Pippa Laukka sanoo salaattibaariyritys Picadelin tiedotteessa.

Toinen aliarvostettu vitamiinipommi on peruna, joka sisältää C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa ekologisessa ja moneen ruokavalioon sopivassa muodossa. Niin ikään ympäristöystävällisiä sieniä kannattaisi hyödyntää ruoanlaitossa, sillä ne sisältävät runsaasti A- B- ja D-vitamiineja sekä kuituja, mutta vain vähän kaloreita.

Tunnetumpi arkinen vitamiinipommi on kananmuna, joka sisältää lähes kaikkia vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Vähemmän huomiota sen sijaan ovat saaneet mausteet.

– Monelle voi olla yllätys, että myös maustaminen voi edesauttaa vitamiinien saantia. Esimerkiksi mustapippurissa on muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä paprikajauheessa runsaasti A-vitamiinia, Laukka sanoo.

Lue myös: Meiran asiantuntija paljastaa, mistä tunnistaa "huijauspippurin" – tätä et tiennyt halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."

Talvella A-vitamiinia, sinkkiä ja D-vitamiinia

Talven kynnyksellä Laukka panostaisi erityisesti A-vitamiinin ja sinkin saantiin. A-vitamiinia tarvitaan näkökyvyn ylläpitämiseen ja sen puutos voi aiheuttaa hämäräsokeutta. Hivenaine sinkki puolestaan osallistuu lukuisiin aineenvaihduntareaktioihin sekä immuunipuolustuksen toimintaan.

Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kananmuna sekä porkkana, joka sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sinkkiä saa esimerkiksi leseistä, vehnänalkioista, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Pimeän vuodenajan aikaan on suositeltavaa huolehtia myös D-vitamiinin saannista. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kuha, siika, silakka, kananmuna, sienet sekä maitotuotteet. Talvisin on suositeltavaa käyttää lisäksi suun kautta otettavaa D-vitamiinilisää.

Muista folaatti

Laukan mukaan liian harva suomalainen pitää huolta B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin saannista. Folaatti vaikuttaa hermosolujen rakentumiseen ja sen puutos voi johtaa anemiaan.

Folaattia saa runsaasti muun muassa tuoreista vihanneksista, pavuista, kaalista ja pähkinöistä. Laukka kuitenkin varoittaa ravintoaineen olevan hyvin lämpöherkkä, minkä vuoksi ruoan keittäminen hävittää merkittävän osan sen sisältämästä folaatista.

Lue myös: Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!

Lue myös: Olo voi keventyä jo parissa viikossa – ruokavaliomuutos, jolla voi oikein toteutettuna olla merkittävä vaikutus

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Picadeli

Lisää aiheesta:

Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntijaVihreää lautaselle: Tiesitkö näistä pinaatin ja lehtikaalin terveyshyödyistä?Harvardin ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten kannattaa syödä hyvän aivoterveyden nimissäEthän sorru tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan haitallista terveydelleSorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelleHaluatko välttää flunssan? Syö näitä ruokia
RuokaVitamiinitRavitsemusTalviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan