Meiran asiantuntija paljastaa, mistä tunnistaa "huijauspippurin" – tätä et tiennyt halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."

Näin saat ruoat säilymään kauemmin

Kertooko maustepurkin hinta mitään tuotteesta? Onko väliä, ostaako mausteen halpisversiona vai kalliimmalla hinnalla? Mausteasiantuntija kertoo, mitä hinta voi tuotteesta paljastaa.

Videolla vinkit ruoan säilyvyyden pidentämiseen!

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivuston uudessa juttusarjassa asiantuntijat kertovat vastaukset suomalaisia askarruttaviin maustekysymyksiin. Ensimmäiseksi selvitettiin, mitä kannattaa tutkia purkista, jos ostaa kaupasta mausteseoksia

Nyt selvitetään, miten mausteen hinta näkyy sen laadussa, vai näkyykö mitenkään.

Mitä hinta kertoo mausteesta?

Onko sillä todellisuudessa mitään väliä, ostaako maustehyllyn halvimman version tuotteesta, vai sijoittaako maustepurkkiin hieman enemmän pennosiaan? Meiran hankintäpäällikkö Aija Pohjanen muistuttaa, että hinta kertoo yleensä mausteen alkuperästä, tuoreudesta, laadusta ja aitoudesta.

– Halvalla ja kalliilla tuotteella on hyvin suuri ero, joka on myös helposti kenen tahansa maistettavissa. Esimerkkisi halvempi kokonainen pippuri voi olla niin sanottua loppuun käytettyä pippuria, jolloin pippurista on ensin uutettu pois kaikki öljyt teollisuuskäyttöön. Tämän seurauksena pippuri näyttää edelleen pippurilta, mutta se ei maistu enää miltään. Tuore kokonainen pippuri on luonnollisesti kalliimpaa, mutta samalla myös hyvin aromaattista, Pohjanen selventää.

Markkinoilla on myös mausteväärennöksiä

Suomalaiselle kuluttajalle ei ehkä ensimmäiseksi tulisi mieleen, että halpa hinta voi korreloida myös tuotteen aitouteen. Mausteasiantuntija Pohjasen mukaan myös mausteiden joukosta voi paljastua väärennöksiä.

– Ikävä kyllä väärennetyt mausteet ovat alkaneet yleistymään markkinoilla, mikä luonnollisesti heikentää tuotteen ominaisuuksia ja makua. Aito, tuore mauste puolestaan on hyvin aromaattinen. 

Mitä tuoreempaa mauste on, sitä kalliimpaa se yleensä myös on. Tuore mauste on luonnollisesti aromaattisempaa ja kalliimpaa, kun taas muutaman vuoden vanhat mausteet ovat merkittävästi halvempia, mutta samalla myös mauttomampia. Myös mausteen alkuperä vaikuttaa hintaan.

–  Vietnamilainen kaneli on halvempaa verrattuna indonesialaiseen kaneliin. Ceylon-kaneli puolestaan on monta kertaa kalliimpaa kuin vietnamilainen kaneli. Kaikki kolme ovat toki kanelia nimeltään, mutta eroavat makuprofiililtaan toisistaan jonkin verran. Samoin kumariinin määrä näistä kaneleista on erilainen, vietnamilaisen kanelin sisältäessä eniten kumariinia ja ceyloninkanelin vähiten. 

Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli, huomattavasti pienempiä määriä on muun muassa mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa. Ruokaviraston mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja