Mainos

Jopa kuusinkertainen määrä D-vitamiinia! Tutkimukset osoittavat: Tällaiset kananmunat ovat kaikkein terveellisimpiä

Tutkimusten mukaan ulkokanan munat sisältävät huomattavasti enemmän D-vitamiinia tavallisiin kananmuniin verrattuna. 

Kypsän ja raa'an kananmunan erottaa toisistaan helpolla niksilla. Katso vinkki videolta. 

Ruokakaupan kananmunahyllyllä asioiminen voi saada monelle sormen suuhun; valitako luomu- vai ulkokananmunia, vai sittenkin lattiakanan tai virikehäkeissä tuotettuja munia?

Kun puhutaan ravintosisällöstä, lähempi tarkastelu paljastaa, että mitä onnellisempi kana sitä terveellisempiä kananmunia se tuottaa.

Enemmän hyviä rasvahappoja ja vitamiineja

Jos etsit mahdollisimman hyvää D-vitamiininlähdettä, saattaa olla ehkä parempi valita ulkokanan munia. Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että ulkona auringossa aikaansa viettäneiden kanojen munat voivat sisältää jopa kuusi kertaa enemmän D-vitamiinia tavallisiin, sisätiloissa pidettyjen kanojen muniin verrattuna.

Brittiläisen Reading Univeristyn tutkijoiden löydös on merkittävä, sillä lukuisat pohjoisessa elävät ihmiset kärsivät talvisin D-vitamiinin puutoksesta.

Ulkomaisissa tutkimuksissa myös luomukananmunien on todettu olevan tavallisia munia parempi vaihtoehto, kun puhutaan ravintosisällöstä. Luomumunien on todettu sisältävän tavallisia munia enemmän vitamiineja, hivenaineita ja omega-3-rasvahappoja.

Yhdysvaltalaisen Penn State Universityn tutkijoiden tekemät havainnot osoittavat, että luomumunat sisältävät jopa kolmen kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja tavallisiin häkkikanaloiden munin verrattuna.

Luomumunat sisälsivät tutkimuksen mukaan tavallisiin muniin verrattuna myös 40 prosenttia enemmän A-vitamiinia ja peräti kaksinkertaisen määrän E-vitamiinia.

Lähteet: Metro, NCBI, Dovemed

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja