Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olo voi keventyä jo parissa viikossa – ruokavaliomuutos, jolla voi oikein toteutettuna olla merkittävä vaikutus

Kasvisruokavalio voi vaikuttaa positiivisesti terveyteen.
Kasvisruokavalio voi vaikuttaa positiivisesti terveyteen. Shutterstock
Julkaistu 31.01.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kasvissyönnillä on terveydelle monia etuja – mutta vain, jos ateriat koostetaan järkevästi, muistuttaa Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund. 

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla haetaan usein neuvoja painonhallintaan tai erilaisten ruokavalioiden ja arjen yhteensovittamiseen. Yleistyvimpiin ilmiöihin lukeutuvat kasvisruokavalio ja etenkin punaisen lihan vähentäminen. 

– Kasvisruokavalioon siirrytään monista syistä ja erilaisia ruokavalioita löytyy puhtaasta vegaanista sallivampaan kasvispainotteiseen syöjään. Jo lihansyönnin vähentäminen on terveydelle suotuisaa, huomauttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

Terveellinen ruokavalio on kasvisvoittoinen monesta syystä: kasvikunnan tuotteet sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeitä rasvoja. Kasvisruokaa syövät myös kärsivät vähemmän sydän- ja verisuonisairauksista, suolistosyövistä, tyypin 2 diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja kohonneista veren rasva-arvoista. 

Paneudu ruokavalioon ennen kuin toteutat

Terveyttä edistävän kasvisruokavalion kokoamiseen kannattaa kuitenkin paneutua hiukan, jotta kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saanti tulee turvattua.

– Kasvissyöjän lautaselta tulee löytyä muutakin kuin salaattia ja porkkanaraastetta! Kasvisruokavalion kulmakiviä ovat kasvisten lisäksi täysjyväviljat, palkokasvit, hyvät rasvat, pähkinät ja siemenet, Englund listaa.

Ehdottomuuden sijaan Englund kannustaa miettimään, mikä olisi toimivin vaihtoehto omaan arkeen. Tiukan vegaaniruokavalion noudattaminen sopii, jos se on itselle tärkeää. Jos lihan vähentämisen motivaationa taas on vahvan vakaumuksen sijaan terveys, joustavuus voi helpottaa arkea huomattavasti.


– Omien valintojen mukaan ruokavaliota voi täydentää esimerkiksi hapanmaitotuotteilla, kalalla ja kananmunalla, jolloin monipuolisen syömisen turvaaminen helpottuu huomattavasti.

Kiireen keskellä voi käydä myös niin, että kunnollisten aterioiden puutteessa syöminen menee epäterveelliseksi naposteluksi. Yleinen aloittelijan virhe on, että ateriat jäävät liian vähäkalorisiksi.

– Kasvisruoka energiasisällöltään kevyempää kuin sekaruoka, vaikka pureskeltavaa on paljon ja ruoka täyttää hyvin vatsaa. Joka aterialle tuleekin sisällyttää kunnolla leipää, täysjyväpastaa tai riisiä sekä palkokasvituotteita. Lisäenergiaa saa lorauttamalla sekaan reilusti öljyä. Jos näläntunne vaivaa, kannattaa panostaa myös välipaloihin. Pelkkä hedelmä ei riitä, vaan välipalakin saa olla pienen aterian kaltainen – hedelmän kaveriksi voi lisätä vaikka kasvipohjaista rahkaa, mysliä ja pähkinöitä.

Kuinka ateria kootaan oikein?

Kasvisruokavalioon siirtyessä pelkkä lihan jättäminen lautaselta pois ei riitä, vaan se täytyy myös korvata jollakin. Jokaisen aterian tulisi sisältää kasviksia, hyvän proteiininlähteen kuten palkokasveja, täysjyväviljoja sekä hyvää rasvaa. Saman päivän aikana tulisi saada sekä täysjyväviljoja että palkokasveja, sillä molemmista puuttuu elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Yhdessä ne kuitenkin täydentävät toisiaan.

Muista myös jodi ja tärkeät vitamiinit! Jodia saadaan etenkin maitotuotteista, kananmunasta, kalasta ja jodioidusta pöytäsuolasta. Runsas suolankäyttö ei ole suositeltavaa, joten lisälähteet ovat tarpeen. Ratkaisu voi löytyä jodioiduista kaurajuomista ja -jogurteista. D-vitamiinia ja B12-vitamiinia lisätään riittävän saannin turvaamiseksi nykyään moniin tuotteisiin. Jos kuitenkin suosii luomutuotteita, on vitamiinit otettava ravintolisinä, sillä luomutuotteisiin ei lisätä mitään ravintoaineita.

Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut ja linssit sekä erilaiset kasviproteiinivalmisteet, kuten härkäpapu- ja kauravalmisteet ja herne- ja sieniproteiinivalmisteet. Kaupoista löytyy nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla lihansyöntiä voi vähentää asteittain, itselle sopivia vaihtoehtoja testaillen.

Kasvissyöjän kannattaa huolehtia useiden tärkeiden ravintoaineiden saannistaan. Punainen liha on keskeinen raudanlähde, joten siitä luopuminen tulee huomioida muussa syömisessä. Täysjyväviljat ja palkokasvit paikkaavat vajetta, mutta koska kasvikunnan tuotteiden sisältämä ei-hemirauta imeytyy lihan sisältämää hemirautaa huonommin, tulee niitä nauttia suhteessa reilummin. Tarvittaessa otetaan rautalisää.

Olo voi keventyä jo parissa viikossa

Se, jääkö omasta ruokavaliosta uupumaan jotain tärkeää ainetta, selviää yleensä vain ajan kanssa, ravitsemusterapeutti muistuttaa. 

Lihan korvaaminen ja kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen vaatii asiaan paneutumista, mutta vaivannäkö myös palkitaan. Raskaiden liharuokien jääminen pois voi keventää oloa jo parissa viikossa, ja mitattavia tuloksiakin voidaan nähdä jo varhain.

– Sydän- ja verisuoniterveydessä muutos voi näkyä jo muutaman kuukauden kuluessa parantuneina kolesteroliarvoina. Myös foolihapon pitoisuus veressä voi nousta suhteellisen lyhyessä ajassa, puhumattakaan lukuisista pitkän aikavälin ennaltaehkäisevistä terveysvaikutuksista, Englund kannustaa.

Lue myös: Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat

Lähde: Terveystalo

***

7:33Härkismoussaka

Lisää aiheesta:

Väsyttääkö? Syy voi piillä ruokavaliossasiTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenParhaimmillaan proteiinidieetti laihduttaa ilman nälkää, pahimmillaan johtaa sairauksiin – tiedä tämä hehkutetusta ruokavaliostaKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatSuomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossaPaljonko on riittävästi? Proteiiniin ja lihastenkasvatukseen liittyy yleinen harhaluulo
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu