Kasvissyönnillä on terveydelle monia etuja – mutta vain, jos ateriat koostetaan järkevästi, muistuttaa Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.
Ravitsemusterapeutin vastaanotolla haetaan usein neuvoja painonhallintaan tai erilaisten ruokavalioiden ja arjen yhteensovittamiseen. Yleistyvimpiin ilmiöihin lukeutuvat kasvisruokavalio ja etenkin punaisen lihan vähentäminen.
– Kasvisruokavalioon siirrytään monista syistä ja erilaisia ruokavalioita löytyy puhtaasta vegaanista sallivampaan kasvispainotteiseen syöjään. Jo lihansyönnin vähentäminen on terveydelle suotuisaa, huomauttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.
Terveellinen ruokavalio on kasvisvoittoinen monesta syystä: kasvikunnan tuotteet sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeitä rasvoja. Kasvisruokaa syövät myös kärsivät vähemmän sydän- ja verisuonisairauksista, suolistosyövistä, tyypin 2 diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja kohonneista veren rasva-arvoista.
Paneudu ruokavalioon ennen kuin toteutat
Terveyttä edistävän kasvisruokavalion kokoamiseen kannattaa kuitenkin paneutua hiukan, jotta kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saanti tulee turvattua.
– Kasvissyöjän lautaselta tulee löytyä muutakin kuin salaattia ja porkkanaraastetta! Kasvisruokavalion kulmakiviä ovat kasvisten lisäksi täysjyväviljat, palkokasvit, hyvät rasvat, pähkinät ja siemenet, Englund listaa.
Ehdottomuuden sijaan Englund kannustaa miettimään, mikä olisi toimivin vaihtoehto omaan arkeen. Tiukan vegaaniruokavalion noudattaminen sopii, jos se on itselle tärkeää. Jos lihan vähentämisen motivaationa taas on vahvan vakaumuksen sijaan terveys, joustavuus voi helpottaa arkea huomattavasti.
