Erilaisten ruokien, kuten esimerkiksi oliiviöljyjen väärentäminen on rikollisille tuottoisa bisnes. Ruokaväärennöksiin perehtynyt tietokirjailija kertoo, miten oliiviöljyjä väärennetään.
MTV Uutiset kertoi aiemmin ruokaväärennöksistä, jotka ovat maailmalla merkittävä bisnes. Tullin kansainvälisten asioiden päällikkö Jussi Hulkkonen kertoi ilmiön näkyvän myös Suomessa tietyissä tuotteissa.
Tietokirjailija ja kuluttajaekonomisti Mari Koistinen on perehtynyt ruokaväärennöksiin teoksessan Syötkö väärennettyä ruokaa? (Into, 2020). Teoksessa selviää, että elintarvikepetosten maailma on todella kirjava. Väärennöksien joukosta löytyy niin värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta kuin naudaksi väitettyä hevosenlihaa.
Koistinen kertoo MTV Uutisille kiinnostuneensa ruokaväärennöksistä aikoinaan työskennellessään hunajan ja mehiläisten parissa.
– Törmäsin siihen, miten paljon väärennetty elintarvike hunaja on. Kiinnostuin sitten aiheesta ja se hioutui lopulta kirjaideaksi. Pengoin laajemminkin, mitä kaikkia elintarvikepetoksiin ja ruokaväärennöksiin liittyy.
Lue myös: Tulli: Ruoan väärentäminen on yllättävän yleistä – näin ilmiö näkyy Suomessa
"Halutaan tehdä mahdollisimman halvalla ja myydä mahdollisimman kalliilla"
Ruokaväärennösten taustalla piilevät yleensä aina taloudelliset syyt. Esimerkiksi ruoan alkuperää tai raaka-ainekoostumusta väärentämällä säästetään kustannuksissa, jolloin väärentäjälle jää enemmän rahaa käteen. Elintarvikepetoksiin voivat liittyä myös esimerkiksi työntekijöiden liian alhaiset palkat.