Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nämä ovat maailman väärennetyimmät elintarvikkeet – löytyvät myös sinun kaapistasi!

8:20Näin syöt oikeinHuomenta Suomessa keskusteltiin yleisimmistä ruokaan liittyvistä uskomuksista.
Julkaistu 22.02.2019 07:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Muotivaatteet ovat tunnettuja väärennösten kohteita, mutta tiesitkö, että myös elintarvikkeita kopioidaan röyhkeästi?

Ruokahuijauksiin perehtynyt asiantuntija Rosalee Hellberg paljasti The Foodbeast Katchup podcastissa joukon tuttuja ruokia, jotka eivät välttämättä ole sitä miltä näyttävät. Tämä tieto voi saada sinut tutkimaan ostoskorisi sisällön entistä tarkemmin.

Pippuri

shutterstock_82229932Pippureita vai kuivattuja katajanmarjoja?Shutterstock

Hellbergin mukaan pippurilla on takanaan todella pitkä historia ruokaväärennösten kohteena. Jo Rooman ajoista lähtien on esiintynyt tapauksia, joissa tuttu mauste on paljastunut joksikin aivan muuksi. Valmistajat ovat yrittäneet saada tuotteisiin lisää painoa muun muassa lisäämällä kuivattuja katajanmarjoja pippurien joukkoon.

Hunaja

Real Food, Fake Food -kirjan mukaan hunaja on maailman kolmanneksi väärennetyin elintarvike. Tyypillistä on, että hunajan joukkoon sekoitetaan edullista sokeria, eli vaikka etiketti niin väittää, purkki ei välttämättä sisällä 100-prosenttiesti hunajaa.

Viini

viini viinipullo ravintola

– Viini tarjoaa mahdollisuuden lukuisiin erilaisiin huijauksiin. Yksi yleisimmistä tavoista on valmiiden viinien sekoittaminen. Otetaan yhden tyyppinen viini, toisen tyyppinen viini ja sekoitetaan ne yhteen, Hellberg kertoo.

Vaikka viiniin liittyvät petokset eivät vahingoita sinua, ne saattavat vahingoittaa lompakkoasi. Saatat maksaa premium-viinistä, vaikka pullostasi löytyy jotain aivan muuta.

Suklaa

Suklaaseen liittyvissä huijauksissa tyypillistä on, että edullinen suklaa on kääritty tunnettujen merkkisuklaiden kääreisiin. Sisältö ei siis vastaa lainkaan sitä, mitä ostaja olettaa. Tällaiset petokset ovat Hellbergin mukaan yleisiä ympäri maailmaa.

Oliivit

oliivit

Vuonna 2016 Italian poliisi takavarikoi 85 000 tonnia vihreitä oliiveja, joiden todettiin saaneen kauniin vihreän värinsä kuparisulfaattiliuoksesta. Eikä tämä suinkaan ole ainoa kerta, kun oliiviväärennöksiä on paljastunut.

Hellbergin mukaan kupari voi aiheuttaa syötynä joitain terveysongelmia, joten oliivin ystävien kannattaa pitää suosikkiherkkujaan silmällä.

Oliiviöljy

Hieno oliiviöljypullo ei välttämättä ole sitä mitä ulospäin näyttää, sillä tälle elintarvikkeelle tyypillistä on, että pullo sisältää edullisempaa tuotetta kuin etiketti antaa ymmärtää. Vuonna 2016 arvioitiin, että jopa 80 prosenttia markkinoilla myytävistä italialaisista oliiviöljyistä on väärennettyä.

LUE MYÖS: Ethän lisää oliiviöljyä kuumalle pannulle? Tyypillinen moka voi pilata maun ja tuhota terveelliset ainesosat

Sushi

sushi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa puolet myytävästä sushista ei ole sitä miltä näyttää.

Vuonna 2017 toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että jopa 47 prosenttia sushiravintoloiden kalapaloista saattaa Yhdysvalloissa olla jotain muuta kuin mitä ruokalistalla lukee. Yleisimmin huijattu kalalaji on punanapsija.

Lähde: Foodbeast

Lisää aiheesta:

Tämä ruoka on suurella todennäköisyydellä huijaus: "Todella väärennettyä"Ostamasi oliiviöljy voikin olla jotain ihan muuta, mitä etiketissä väitetään – näin oliiviöljyjä väärennetään: "Rikollisille kannattavaa toimintaa"Tätä et tiennyt kauppojen halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."Yhdysvaltalaistutkijoiden karu havainto: Puolet sushista on aivan jotain muuta kuin luullaanPossua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältääSyömäsi ruoka ei ehkä olekaan sitä, mitä luulet – 7 ruokaa, joilla sinua huijataan
MakujaRuokaMakuja
Aidon ja väärennetyn viinin eroja voi olla vaikea tunnistaa.Shutterstock

Oliivien värjääminen on valitettavan yleistä.
Shutterstock

Sushiin käytettävät kalat eivät aina ole aitoja.
imago/Rüdiger Wölk/ All Over Press

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 13.8.18:00
    Viiden jälkeen

    Kari Aihiselta yllättävä vinkki – tekisitkö itse näin pastallesi?

  • 11.6.16:26
    Politiikka

    MT:n tiedot: Vahvat viinit eivät tule ruokakauppoihin tämän hallituksen aikana

  • 31.5.09:44
    Olut

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 11.5.08:01
    Huomenta Suomi

    Helsingin paraatipaikalla on 50-vuotias torikahvila – hittituote hurmaa yksinkertaisuudellaan: "Kanelia, sokeria, voita"

  • 27.1.20:37
    Ruoka

    Ranska voitti Bocuse d’Orin – näin kävi Suomelle