Älä missään nimessä tuo tällaisia lihatuotteita ulkomailta Suomeen! Tullin haaviin jäi juuri 80 kilon satsi – kiitos nuuhkivien tullikoirien

Tullin ruokakoira tehovalvonta liha
Tullin ruokakoirat onnistuivat tehovalvonnassa erinomaisesti. Shutterstock/Tulli

Viranomaisten tehovalvonnassa löytyi kymmeniä kiloja määräystenvastaisia lihatuotteita.

Tulli ja Ruokavirasto toteuttivat syyskuussa 2022 yhteistyöprojektin, jossa seurattiin satamassa yksityishenkilöiden eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuontia Baltian maista. Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että valvonnassa painotettiin erityisesti lihan alkuperän tarkastuksia sekä afrikkalaisen sikaruton torjuntaa.

Lyhyellä aikavälillä viranomaiset onnistuivatkin havaitsemaan 80 kiloa lihatuotteita, jotka eivät täyttäneet sisämarkkinasiirtoja koskevia rajoituksia. Tulli otti haltuun tuotteet afrikkalaisen sikaruton (ASF) ehkäisemiseksi annettujen rajoitusten perusteella.

Tullin ruokakoirat onnistuivat sataprosenttisesti

Mukana tehovalvonnassa olivat myös Tullin ruokakoirat, jotka tunnistavat liha- ja maitotuotteet niiden kaikissa muodoissa. 

– Tehovalvonnan aikana tarkastimme 341 ajoneuvoa joista ruokakoiramme Rico ja Aino reagoivat yhteensä 87 ajoneuvoon. Ruokakoirien reagointikyky oli 100 prosenttia eli kaikissa Ricon ja Ainon ilmaisemissa ajoneuvossa oli eläinperäisiä elintarvikkeita, kertoo Tullin koiratoiminnan koordinaattori tulliylitarkastaja Marko Kiiski.

Näistä 16 ajoneuvosta löytyi tarkemmissa selvityksissä sellaisia eläinperäisiä elintarvikkeita, joita ei olisi saanut tuoda maahan. Tulosten perusteella ruokakoirat onnistuivatkin Kiiskin mukaan tehovalvonnassa erinomaisesti.

Maahantuonnin valvonta on tärkeää

Afrikkalaisen sikaruton ehkäisy on tärkeää, sillä se on suuri taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. Ruokaviraston ylitarkastaja Leena Oivasen mukaan virus voi levitä elintarvikkeiden, tavaroiden tai ihmisten mukana ja siksi sian ja villisian lihan, -lihavalmisteiden ja muiden sian- tai villisian lihaa sisältävien tuotteiden tuontia on rajoitettu useasta EU-maasta. 

– Eläintautien vaarasta johtuvat rajoitukset koskevat yhtäläisesti sekä kaupallista elintarvikkeiden kuljetusta ja kauppaa että yksityisten henkilöiden mukanaan kuljettamia ja omaan käyttöönsä hankkimia elintarvikkeita. Rajoitukset koskevat myös postitse maasta toiseen lähetettäviä tuotteita, Oivanen muistuttaa.

Älä tuo tällaisia lihatuotteita Suomeen

Viranomaisten mukaan omaan käyttöön on sallittua tuoda sisämarkkinoilta lihatuotteita, jos eläintautien esiintymistä koskevat rajoitukset eivät sitä estä. Niissä EU-maissa, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, on taudin esiintymisen perusteella asetettuja rajoitusvyöhykkeitä

Rajoitusvyöhykkeiltä saa tuoda vain sellaisia sian- tai villisianlihaa sisältäviä lihatuotteita, joiden pakkauksissa on EU:n soikea tunnistusmerkki. Jos sian- tai villisianlihatuotteessa ei ole tunnistusmerkkiä, tuojan on pystyttävä todistamaan kirjallisin dokumentein, että tuotteet ovat peräisin alueelta, josta lihan tuonti on sallittua. Lisätietoja rajoitusvyöhykeistä, lihan maahantuonnista sekä afrikkalaisesta sikarutosta löytyy Tullin sivuilta.

Tullin suositus on, että matkailijat välttäisivät kaikkien sian tai villisian lihaa sisältävien lihatuotteiden yksityistä tuliais- ja matkaevästuontia maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa, esimerkiksi Virosta.

Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja