Tuoteväärennökset houkuttelevat rikollisia – väärennösbisnes lähenee jo huumekaupan lukuja

Terrorijärjestöt tukevat toimintaansa tuotejäljennöksillä 1:51

Ennen puhuttiin "rantarolexeista", nykyään tuoteväärentäjille vain taivas on rajana. 

– Autonosista, ruokaan, saippuoihin, shampoisiin ja koruihin. Aivan kaikenlaista näkee. Luksustuotteet ovat edelleen se juttu, mutta valitettavasti aivan jokapäiväisiäkin tuotteita väärennetään, kertoo parikymmentä vuotta tuoteväärennöstapausten parissa työskennellyt, asianajaja Hanna-Maija Elo asianajotoimisto Evershedsiltä.

Tuoteväärennösbisnes on kasvanut valtaviin mittasuhteisiin. Arvion mukaan tuoteväärennökset lohkaisevat maailmankaupasta jo yli 460 miljardia dollaria. Volyymi on jo niin suurta, että tuoteväärennösbisnes lähenee kansainvälisen huumekaupan lukuja.

– Ollaan hyvin lähellä huumekaupan määrää. Tuotantokustannukset ovat pienet, joka tarkoittaa sitä, että katetuotto on suuri, riskit ovat minimaaliset ja rangaistukset ovat hyvin pieniä verrattuna huumekauppaan. Eli aika houkuttelevaa bisnestä, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen sanoo.

Kauttakulkuun voidaan paremmin puuttua

EU:n tavaramerkkiasetus muuttui maaliskuun loppupuolella ja muutoksen myötä Tullilla on nyt parempi mahdollisuus puuttua myös Suomen kautta kulkeviin tuoteväärennöksiin. Muutos on merkittävä, sillä aiemmin tullit eivät saaneet puuttua puhtaassa kauttakulussa oleviin väärennöstuotteisiin.

– Meidän sisämarkkinkauppa on hyvin pientä tuoteväärennösten maailmassa, mutta Suomi on perinteisesti ollut kauttakulkumaa tuoteväärennösten suhteen. Meillä on suuri itäinen naapurimaa, johon on perinteisesti mennyt aika paljon väärennystuotteita, Pakkanen sanoo.

Muutoksen myötä takavarikkomäärät ovat nousseet valtavasti. Viime vuonna Tullin haaviin jäi tuoteväärennöksiä puolen miljoonan euron edestä, kun nyt pelkästään alkuvuodesta vastaava luku on jo kolme miljoonaa euroa. 

Sähkölaitteissa tulipaloriski, vaatteista allergiaa

Tuoteväärennöksiin voi törmätä esimerkiksi lomakohteiden turistikaupoissa, mutta nettikaupan myötä väärennökset ovat kulkeutuneet yhä useampien ulottuville. Pahimmillaan väärennöstuotteet ovat huomattava turvallisuusriski.

– Tuotteet voivat olla valmistettu materiaaleista, jotka ovat kuluttajille haitallisia. Jopa kangastuotteet voivat sisältää väriaineita, jotka ovat myrkyllisiä tai allergiaa aiheuttavia. 

– Jos kyse on elektroniikasta, niin kuparin maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä aika korkealla. Väärennetyissä sähkölaitteissa säästetään kuparin määrässä ja se puolestaan aiheuttaa mahdollisia tulipaloriskejä. Sitten on myös väärennettyjä auton varaosia, jotka ovat aina todella vaarallisia, Pakkanen kuvailee.

Järjestäytynyttä rikollisuutta taustalla

Osa kuluttajista tunnistaa esimerkiksi edullisen merkkilaukun kopioksi, toiset luulevat ostavansa väärennöksen sijasta aidon tuotteen.

Halpatuotteen ostaja ei useinkaan mieti, kenen taskuun rahat voivat pahimmillaan päätyä.

– Europolin ja EU:n tavaramerkkiviraston yhteinen tutkimus viime syksyltä osoittaa sen, että järjestäytynyt rikollisuus on hyvin vahvasti mukana tässä bisneksessä. Ja myös monet terroristijärjestöt rahoittavat omaa toimintaansa esimerkiksi myymällä väärennettyjä savukkeita. Siinä kannattaa tarkasti miettiä, että kenen toimintaa haluaa rahoittaa, Riikka Pakkanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat