Ulkomaisia marjoja myytiin suomalaisina – näin viranomaiset pystyvät paljastamaan marjahuijauksen

Viranomaiset suorittivat kesällä tehovalvontaa. Kuvan mansikoista puuttui kokonaan alkuperämerkintä. Shutterstock/Ruokavirasto

Elintarvikevalvonnassa on vuosittain noussut esille epäilyjä marjojen alkuperän väärentämisestä, kertoo Ruokavirasto.

Ruokavirasto, Tulli ja kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset suorittivat yhdessä tehovalvontaa tuoreiden marjojen maahantuontiin ja myyntiin liittyen kesällä 2022. Ruokaviraston mukaan Suomeen tuotavien tuoreiden marjojen alkuperämerkinnät ovat pääsääntöisesti vaatimustenmukaisia, mutta vuosittain nousee kuitenkin esiin myös epäilyjä alkuperän väärentämisestä. 

Näin tehovalvontaa tehtiin

Viranomaiset keräsivät tehostetusti tietoa satamaan saapuvista marjaeristä tehovalvontajakson aikana. Tulli teki tarkastuksia satamassa ja analysoi sekä toimitti havaintoja marjaeristä kuntien elintarvikevalvontaviranomaisille. Nämä valvontaviranomaiset puolestaan tekivät tarkastuksia marjojen myyntipaikoilla omilla valvonta-alueillaan.

Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteinen elintarvikepetosprojekti on osa harmaan talouden torjuntastrategiaa. Vuoden 2023 alkupuolella päättyvän yhteisprojektin ensisijaisena tarkoituksena on elintarvikepetosten tunnistaminen, torjunta ja paljastaminen maan rajat ylittävässä tavaraliikenteessä.

–Tehovalvonnan yhteydessä havaitsimme myös muita kuin marjoihin liittyviä elintarvikkeiden maahantuontitapauksia, jotka eivät täyttäneet lainsäädännön vaatimuksia. Kuljetukset saatiin tehokkaasti ja nopeasti koko valvontaketjun seurantaan ja tarkastukseen sekä tarvittaessa estettyä niiden pääsy markkinoille, sanoo Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio tiedotteessa.

Ruokavirasto puolestaan koordinoi kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa tarkastuksia ja näytteenottoa kunnissa. Tarkastuksissa valvottiin muun muassa alkuperämaan ilmoittamista. 

"Ulkomaista alkuperää olevia marjoja todellakin myytiin suomalaisina"

Jos marjojen alkuperän oikeellisuutta epäiltiin, marjaerän alkuperän varmistamiseen käytettiin tarvittaessa marjojen isotooppitutkimusta Ruokaviraston laboratoriossa. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan tehdä päätelmiä marjojen maantieteellisestä kasvupaikasta. 

– Muutamissa kuntien tekemissä tarkastuksissa havaittiin, että ulkomaista alkuperää olevia marjoja todellakin myytiin suomalaisina. Muuttaessaan marjojen alkuperää ja myydessään ulkomaisia marjoja suomalaisena toimija syyllistyy esimerkiksi markkinointirikokseen tai terveysrikokseen, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Satu Virtaranta tiedotteesa ja muistuttaa vielä:

– Myymällä markkinahinnaltaan halvempia ulkomaisia marjoja kotimaisina toimija saa myös merkittävää taloudellista hyötyä verrattuna oikein toimiviin kilpaileviin toimijoihin.

Viranomaisyhteistyönä toteutettu tehovalvonta oli kaikkien tahojen mukaan onnistunut pilotti. Se osoitti, että nopealla tiedonvaihdolla pystytään torjumaan elintarvikepetoksia.

Katso myös video: Näin valmistat paahdettua mustikka-fetadippiä

Näin valmistat paahdettua mustikka-fetadippiä 1:51
Mustikat ja feta sopivat hämmentävällä tavalla yhteen.


Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat