Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko jo maistanut? Hämmentävästä ranskalaisherkusta tuli yhtäkkiä hitti – testasimme oudon yhdistelmän

Retiisiä, voita ja suolaa – tämä yksinkertainen alkupala on suosittu varsinkin Ranskassa.
Retiisiä, voita ja suolaa – tämä yksinkertainen alkupala on suosittu varsinkin Ranskassa.MTV Uutiset
Julkaistu 04.06.2022 09:43

Emmi Niiniaho

TikTok on jälleen nostanut pinnalle kansallisherkun, joka saattaa ensinäkemältä vaikuttaa liian oudolta toimiakseen.

Klassisen ranskalainen tapa tarjoilla retiisejä on noussut TikTokin avulla pinnalle muuallakin maailmassa. Retiisit eivät välttämättä kuulu jokaisen viikottaiselle ostoslistalle, mutta tätä simppeliä "herkkua" kannattaa kokeilla jo puhtaasti mielenkiinnosta.

Tämä helppo alkupala nimittäin sisältää vain kolmea raaka-ainetta: retiisiä, voita sekä suolaa.

Yhdistelmä saattaa kuulostaa hyvin hämmentävältä – mutta siinä on oma logiikkansa! Rapea retiisi ja pehmeän täyteläinen voi kruunattuna ripauksella suolaa nimittäin täydentävät toisiaan.

Jos et vieläkään vakuuttunut, makuyhdistelmää voi lähestyä hieman helpomminkin leivän täytteiden kautta.

Lue myös: Oletko maistanut? Klassikkodrinkistä povataan kesän hittijuomaa – sisältää mielipiteet jakavan koristeen

Hankala kuvailla

Buzzfeed-sivusto jututti erästä Tiktok-käyttäjää, joka muun muassa on jakanut retiisiohjeen tilillään. The Mediterranean Dish -tiliä ylläpitävä Suzy Karadshesh kertoo törmänneensä reseptiin Pariisissa. Karadsheshin mukaan voi-retiisit ovat hyvin suosittu alku-, tai välipala juuri keväällä ja kesällä. Ranskassa annos tarjoillaan niin, että lautasella on kimppu tuoreita retiisejä, erikseen kipollinen pehmeää voita sekä hiutalemaista suolaa.

Helpompi retiisejä on kuitenkin pistellä suuhunsa, jos asettelee ne lautasella Karadsheshin tapaan valmiiksi voideltuina.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Käytännössä työvaiheet ovat hyvin yksinkertaiset:

  1. Ota riittävä määrä voita huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Pese retiisit huolella.
  3. Leikkaa retiiseistä kanta pois ja sen jälkeen puolita ne.
  4. Leikkaa pyöreältä puolelta pienen pieni suikale pois, jotta retiisit pysyvät paremmin pystyssä lautasella.
  5. Ripottele isommalle leikkuupinnalle ripaus suolaa.
  6. Levitä reipas nokare voita leikkuupinnalle ja päälle vielä hieman suolaa.

retiisiMakuja-testissä voin päälle ripoteltiin yrttisuolaa sekä sitruuna-sormisuolaa.MTV Uutiset

Kovin kauniiltahan voinokareella koristellut retiisinpuolikkaat eivät näytä, mutta tässä maku ja helppous ovat pääosassa. Ja millainen se maku sitten on? 

Sitä on oikeastaan hankala kuvailla, rakenteeltaan retiisi ja voi täydentävät toisiaan täydellisesti, mutta pääasiassa makoisa alkupala maistuu kuitenkin lähinnä voilta. Ehkäpä, jos lautaselleen saisi torilta ekstratuoreita retiisejä, maut olisivat paremmin tasapainossa? 

Jos reilu nokare voita ei kuulosta ihan omalta jutultasi, makuparia voi kokeilla myös leivän päällä! Voitele leipä ja lado sen päälle ohueksi pilkottua retiisiä ja ripottele päälle suolaa. Tämä versio upposi paremmin myös Makuja-toimitukselle.

Lue myös: Perunoista todella meheviä ja maukkaita helpolla kikalla – testasimme ylistetyn valmistustavan

Lue myös: Nerokasta! Oletko koskaan hoksannut hyödyntää kalapuikkoja näin?

Katso myös: Testasimme neljä suosittua TikTok-niksiä – näin ne toimivat keittiössä

2:44Testasimme 4 suosittua TikTok-niksiä – näin ne toimivat keittiössäMullistavien niksien avulla mandariinien ja tomaattien paloittelu ei ole ikinä ollut helpompaa!

Lisää aiheesta:

Todelliset himohitit: Näihin resepteihin ja ruokanikseihin rakastuimme tänä vuonnaMeneekö jo liian pitkälle? Leikkelelaudoista alkanut villitys on saanut hämmentävän muodonSuomalaisesta hittiruoasta kehitettiin hämmentävä versio – testasimme ohjeen: "Tekee kaikesta vähän kuin mustikkapiirakkaa!"Tätä moni ei ole tajunnut kananmunalle tehdä! Testasimme somessa villitsevän ohjeen: "Jatkoon!"Nämä viraalihiteiksi ampaisseet reseptit TikTok tarjoili meille vuonna 2021 – joko olet testannut kaikkia?Kolme näppärää niksiä, jotka todella nopeuttavat ruoanlaittoa: "Miksi pilkkoa sipulia veitsellä, jos se menee lihamurekkeeseen?"
RuokaRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 08:09
    Kasvikset

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • Eilen16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

  • Eilen12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä

  • Eilen06:29
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää