Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"

Mitä ovat villiyrtit, ja mihin niitä voi käyttää? MTV Uutiset Live metsäretkellä Marttaliiton kanssa! 8:11
Katso videolta, mitä ovat villiyrtit ja mihin kaikkeen niitä voi käyttää.

Suomen luonto on puhjennut jälleen loistoonsa ja tarjoaa vierailijoille erinomaisia villiyrttejä, joita voi hyödyntää vaikkapa keittiössä. MTV Uutiset Live pääsi vierailemaan Marttaliiton edustajan, Hanna Pikkaraisen, kanssa Espoon lähimetsässä. 

Miltä kuulostaisi voikukkasalaatti tai vuohenputkipesto? Harva ehkä tietää, että jokavuotiset “rikkaruohot” ovat varsin ravintorikkaita ja sellaisenaan sopivia käytettäväksi keittiössä. 

– Lähimetsä on kuin luonnon ruoka-aitta. Mihin tahansa katsomme, niin tässä ympärillä riittää syötävää, kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Marttaliitosta toteaa. 

Villiyrttien poimiminen maasta kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta Pikkarainen muistuttaa, ettei kuusenkerkkiä tai lehtipuiden lehtiä tule mennä repimään. 

– Shortseissa ja sandaaleissa ei kannata lähteä villiyrttejä poimimaan, sillä punkkeja liikkuu. Kotona kannattaa retken jälkeen tehdä vielä kunnon punkkisyyni, Pikkarainen huomauttaa. 

Mitä luonnosta voi sitten napsia? 

Pikkarainen nostaa koristaan monille tutun vuohenputki. Pikkarainen mainitsee vuohenputken olevan täydellinen lisä keitoissa ja muhennoksissa. Kasvin lehdet sisältävät muun muassa C-vitamiinia ja rautaa. 

– Villiyrteissä on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja. Nokkosessa esimerkiksi on jopa moninkertaisesti ravintoaineita verrattuna pinaattiin, jota käytetään niin pakasteena kuin tuorehyllyltä. 

Useat villiyrteistä voi sellaisenaan laittaa vaikka suoraan salaattikulhoon, mutta isot nokkoset Pikkarainen suosittelee keittämään vedessä ennen niiden käyttöä, koska ne keräävät nitraatteja. 

Pikkarainen pysähtyy polun varressa voikukan kohdalle ja irrottaa siitä lehden. Asumusten lähellä usein kukkiva kasvi sopii niin muhennoksiin kuin salaatteihin, mutta voikukannupun voi säilöä kapriksen tapaan.  

– Voikukan keltaisista terälehdistä voi valmistaa simaa tai siirappia, Pikkarainen paljastaa. 

Lähde: Yrttitarha

Lue myös:

    Uusimmat