Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"

10:18 Superruokaa suoraan takapihalta

Luonnonyrttiasiantuntija Annika Hannus Helsinki Wildfoodsilta vieraili Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa siitä, millaisia luonnonyrttejä Suomen luonnosta löytyy loppukeväästä.

Harva tulee ajatelleeksi, että luonnonyrtit ovat parhaimmillaan jo ennen aurinkoisia ja lämpimiä kelejä. Huhti- ja toukokuussa eletään aikaa, jolloin maasta nousee Suomessa valtava määrä luonnonyrttejä.

MUISTA! Koska Suomen luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä kasveja, kannattaa villiyrttiharrastuksen tueksi käydä ehdottomasti kurssi, jossa opetetaan tunnistamaan oikeat – ja etenkin ne väärät – lajikkeet ruoanlaittoon.

– Meillä on Suomessa ihan mielettömästi todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa! Hannus jatkaa viitaten nimenomaan luonnonyrtteihin.

Jos ulkomaiset superfoodeina ylistetyt raaka-aineet kuuluvat ruokavalioon, saattaakin olla syytä pohtia, löytyisikö tutuksi tulleille terveellisille herkuille suomalaisia vastineita.

– Meiltä Suomesta löytyy luonnosta ihan mielettömät ruokavarastot, jotka päihittävät monet ulkomaiset superfoodit, Hannus muistuttaa.

Ostatko ruokakaupasta salaattia turhaan

Asiantuntija suosittelee, että ruokakaupan vihannesosastolla kannattaa etenkin kevään kynnyksellä miettiä sitä, mitä kaupasta on syytä ostaa. Yllättäen omalta takapihalta tai lenkkipolun varresta voi löytyä korvaaja esimerkiksi salaatille.

– Ihan turhaan me ostamme kaupasta ruukkusalaatteja, jotka on kasvihuoneessa kasvatettu, Hannus jatkaa.

Maitohorsma

Loppukevään villiyrteistä Hannus suosittelee hyödyntämään muun muassa maitohorsmaa. Täysikasvuisena pinkit kukat kasvattava tuttu kasvi muistuttaa nuorena taimena maultaan parsaa. Maitohorsmassa on muun muassa C-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia.

– Sen voi paistaa voissa, lisätä vähän mausteita. Sen voi kiehauttaa nopeasti vähän niin kuin parsan. Nämä ovat tosi maukkaita, Hannus vinkkaa.

Vuohenputki

Monen puutarhurin kauhu, vuohenputki, sopii yllättäen vallan mainiosti ruokapöytään. Vähitellen puutarhoja valtaava rikkakasviksi nimetty vuohenputki muistuttaa maultaan hieman porkkanaa ja selleriä.

– Tällä voisi korvata vihersalaatit ja se sopii muun muassa fetan ja tomaatin kanssa, Hannus toteaa.

– Pienimmät versot ovat kaikkein maukkaimpia! Hannus vinkkaa

Nokkonen

Kolmas Hannuksen villiyrttisuosikki on nokkonen, joka on erityisen maukasta silloin, kun sen taimet ovat vielä pieniä. Kun pienen nokkosentaimen huuhtelee lämpimällä vedellä, muuttuu se myös vähemmän pisteleväksi.

– Teen itse paljon smoothieita tuoreista nokkosista, Hannus kertoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja