Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

Maitohorsman versoja voi käyttää parsan tapaan. Maitohorsma tunnetaan myös nimellä rentunruusu.
Maitohorsman versoja voi käyttää parsan tapaan. Maitohorsma tunnetaan myös nimellä rentunruusu.Shutterstock
Julkaistu 24.04.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parsakausi on parhaillaan käynnissä, mutta perinteisen tankoparsan lisäksi kannattaa kokeilla myös "köyhän miehen parsaa".

Vinkkasimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin parhaita parsareseptejämme. Varma kevätklassikko on tietysti parmesaanilla ja sitruunalla viimeistelty parsarisotto.

Parsaa voi syödä myös raakana

Nyt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry vinkkaa erilaisia käyttötapoja parsalle. Parsaa voi keittää, paistaa, grillata tai paahtaa uunissa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että parsaa voi syödä myös raakana.

– Nuorta vihreää parsaa voi nauttia myös kypsentämättömänä esimerkiksi salaatissa ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä höylättynä, vinkkaa kehityspäällikkö Marita Suontausta tiedotteessa.

Jos parsan päättää kypsentää, kannattaa varoa sen ylikypsentämistä. Parsa kannattaa jättää mieluummin raaemmaksi, jotta siinä on purutuntumaa ja makua. 

Suontausta muistuttaa, ettei vihreää parsaa välttämättä tarvitse kuoria. Valkoisen parsan varsi kuoritaan ennen käyttöä, sillä sen kuori on vihreää parsaa kuituisempi. 

– Kuoriminen käy näppärimmin terävällä kuorimaveitsellä ja parsa leikkuulaudalla maaten. Katkaise sekä vihreän että valkoisen parsan puumainen tyvi ennen käyttöä.

Lue myös: Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

Maitohorsma on "köyhän miehen parsa"

Kevät on myös erilaisten villiyrttien ja -vihannesten aikaa. Maukkaita villivihanneksia ovat esimerkiksi voikukka, nokkonen, maitohorsma, piharatamo, siankärsämö ja apilat.

Villivihanneksista kiinnostuneet käyttävät keväisissä ruoissa parsan sijaan maitohorsman nuoria, alle 10 sentin versoja ja silppuavat horsman lehtiä salaatteihin.  

Maitohorsmaa kutsutaankin "pohjolan parsaksi" tai "köyhän miehen parsaksi".

Marttojen mukaan maitohorsman versoja voi pilkkoa salaatteihin, munakkaisiin ja keittoihin tai kypsentää kokonaisina parsan tavoin. Maitohorsman versot ovat hieman parsaa kitkerämpiä.

Kaikkia villivihanneksia ja -yrttejä poimiessa on tärkeää lajitunnistus. Ethän poimi syötäväksi kasvia, jos et tunnista sitä 100 prosentin varmuudella. 

Lue myös: Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseen

Katso myös video: Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018

7:00Harri Syrjäsen gourmetkokkailuKatso Harri Syrjäsen parsavinkit!

Lähteet: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Martat

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinPitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseenLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Pitääkö parsa kuoria? Ruotsalaiskokilta tärkeä muistutusVihreän ja valkoisen parsan ero yllättää – paras tapa kevätherkun kypsentämiseen ja muut parsafaktatTäydelliset valmistustavat parsalle – ei kannatakaan keittää!
RuokaParsaKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:44
    Joulu

    Tähtitorttuja tehdään jo elokuussa – MTV selvitti, miten joulutuotteet oikeasti valmistetaan

  • Eilen17:32
    Ruokaniksit

    Tee minuutin kikka pakastekorvapuusteille – mielettömän hyvä lopputulos!

  • pe17:13
    Ruokaniksit

    Tiesitkö? Helppo kikka takaa mikropopcornien onnistumisen

  • pe12:02
    Makeat vohvelit

    Vohveli- ja lettutaikinaan kannattaa lisätä yksi tärkeä ainesosa

  • pe07:44
    Leivonta

    Juha on leiponut 1,5 miljoonaa korvapuustia – mikä on täydellisen pullan salaisuus?