Moni ei tule ajatelleeksi tätä syödessään riisiä – kotimainen vaihtoehto olisi useasta syystä parempi valinta

riisi keittäminen
Riisin sijaan kannattaa joskus valita kotimaista raaka-ainetta kattilaan. Shutterstock

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat tiedotteessaan, että joskus lautaselle kannattaa valita ulkomaisen riisin sijaan esimerkiksi kotimaista kauraa tai ohraa. 

Ruoan hinta ja omavaraisuus ovat viime aikoina puhuttaneet maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Asiantuntija-arvioiden mukaan ruoan hintaan on tänä vuonna luvassa roima korotus.

Vaihda riisi välillä kauraan tai ohraan

Suomalaisen ruoan arvostus on noussut entistä korkeammalle maailmanpolitiikan vuoksi, todetaan Maa- ja kotitalousnaisten tiedotteessa. Yhdistys muistuttaa, että tuontiviljojen sijaan olisi hyvä suosioa välillä kotimaista ja vaihtaa esimerkiksi riisi kotimaiseen kauraan tai ohraan.

Moni ei ole tullut ehkä ajatelleeksi, että esimerkiksi kuitupitoisella kotimaisella kauralla on neljä kertaa pienempi hiilijalanjälki kuin riisillä. Kaura sopii myös monelle allergikolle ja keliaakikolle. 

– Riisin viljely aiheuttaa maaperän eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista ja siihen tarvitaan paljon vettä. Kaura käyttää vettä ja ravinteita erittäin tehokkaasti, eikä aiheuta ravinteiden huuhtoutumista. Lisäksi riisin kuljetus, joskus jopa maailman toiselta puolelta, aiheuttaa kuljetuspäästöjä, Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat tiedotteessaan.

Kauralla runsaasti terveysvaikutuksia

Yhdistyksestä muistutetaan myös kauran lukuisista terveysvaikutuksista. Tunnetuin näistä on kauran myönteinen vaikutus kolesterolin hallintaan. Kaura sisältää myös runsaasti liukenematonta sekä liukoista ravintokuitua. Kauran sisältämä liukoinen kuitu auttaa myös verensokerin säätelyssä. 

Kaurassa on enemmän proteiinia, rautaa ja rasvaa kuin muissa kotimaisissa viljoissa. Suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa. Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa. Lisäksi kaurassa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, sinkkiä ja rautaa, E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

– Kuitupitoinen ruoka lisää myös kylläisyyden tunnetta, joten siitä voi olla apua painonhallinnassa. Lisäksi kuidut tukevat suoliston hyvinvointia, sillä kuidut ovat hyödyllisten suolistomikrobien ravintoa. Kaura sopii myös monelle herkkävatsaiselle tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle, niin kutsuttuun FODMAP-ruokavalioon, yhdistyksestä muistutetaan.

Kauratuotteita voi nykypäivänä lisätä helposti ruokavalioonsa, sillä viime vuosien aikana markkinoille on tullut runsaasti uutuuksia eri kategorioissa. Esimerkiksi vehnäpastan voi välillä vaihtaa kaurapastaan tai vehnätortillat kauratortilloihin. Maitoa vältteleville tarjolla on runsaasti erilaisia kaurapohjaisia tuotteita, kuten kaurajuomia tai kaurakermaa. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu myös kasvavasta kauraleipien menekistä

Videolla: Näin teet elämäsi parasta kaurapuuroa

1:19
Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja