Mainos
Mainos

Huikeat terveysvaikutukset ja apua painonpudotukseen: Syötkö sinäkin päivittäin "kaikkien aikojen aamupalaa"?

Kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamurutiineihin. Listasimme syyt, miksi puuron syöminen on terveydelle hyväksi.

Yllä olevalla videolla: Testaa myös paahdettua kaurapuuroa

Aloitatko sinäkin aamusi useimmiten kaurapuurolla? Suomalaisten suosikkiaamiainen sisältää runsaasti terveyshyötyjä. Puuro on jo itsessään ravitsevaa, mutta moni täydentää sitä vielä pienellä proteiinilisällä ja esimerkiksi marjoilla. Kaurapuuroa voisikin pitää kaikkien aikojen aamupalana – niin paljon terveyshyötyjä siitä saat.

Tuoretta tutkimustietoa: Kaurapuuro auttaa ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti aamiaista nauttivat ovat  muita pienemmässä aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Tanskalaistutkimuksen mukaan erityisesti kaurapuuro näyttäisi olevan hyvä aamiaisruoka. Asiasta kertoi terveysjulkaisu Duodecim.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja se perustuu 55 000 tanskalaisen kolmetoistavuotiseen seurantaan.

Tutkijoiden laskelmien mukaan osallistujien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin olisi ollut pienempi, jos he olisivat vaalean leivän ja kananmunien sijaan syöneet kaurapuuroa. Ero ei ollut suuren suuri, vain muutaman prosentin luokkaa, mutta pienilläkin muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla.

Pätevät terveysväittämät

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille kolme terveysväittämää: Kauran beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, kauran beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen ja kaurajyvän kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.

Puuroannoksesta saat vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia, fosforia ja B1-vitamiinia. 

Vatsa toimii ja painonhallinta helpottuu 

Kauran liukenemattomat kuidut edesauttavat vatsan ja suoliston hyvinvointia. Tutkimuksissa on osoittu kuitupitoisen ruokavalion yhteys painonhallintaan. Kaurapuuro on siis mainio aamiainen myös painonpudottajalle ja auttaa karistamaan kiloja.

Kaura sopii myös vatsavaivoista kärsiville ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien FODMAP-ruokavalioon.

Nälkä pysyy loitolla

Kuitupitoinen kaurapuuro sulaa elimistössä hitaammin kuin monet piilosokeria sisältävät aamupalaruoat, kuten esimerkiksi murot. Kaurapuuro auttaa pitämään verensokerin tasaisena, olon virkeänä sekä nälän loitolla erityisen menestyksekkäästi – varsinkin jos puuron nauttii pienen proteiinilisän kera. 

Puuro on helppo valmistaa

Kaurapuuron valmistaminen ei vie aamullakaan kauan aikaa. Kaurapuuron voi toki valmistaa myös pikaversiona mikrossa. Ole kuitenkin tarkkana, jos valitset pikapuuron: osa maustetuista versioista sisältää runsaasti piilosokeria. 

Tuunaamalla taatusti ravitseva herkku

Puuroon ei kyllästy helposti, mikäli sen tuunaamiselle uhraa ajoittain hieman aikaa. Testaa puuron kanssa perinteisen voisilmän lisäksi erilaisia marjoja, pähkinöitä ja siemeniä, rahkaa, raejuustoa tai vaikka hedelmiä. Jos kaurapuuroa jää yli, siitä voi leipoa vaikka herkullisia kaurarieskoja tai -sämpylöitä!

Lähteet:  Harvardin yliopisto, VTT, sydan.fi

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.