Kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamurutiineihin. Tiedätkö jo syyt, miksi puuroa kannattaa syödä?
Yllä olevalla videolla: Testaa myös paahdettua kaurapuuroa
Aloitatko sinäkin aamusi useimmiten kaurapuurolla? Suomalaisten suosikkiaamiainen sisältää runsaasti terveyshyötyjä. Puuro on jo itsessään ravitsevaa, mutta moni täydentää sitä vielä pienellä proteiinilisällä ja esimerkiksi marjoilla. Kaurapuuroa voisikin pitää kaikkien aikojen aamupalana, sillä kauralla on monia tutkittuja terveysvaikutuksia.
Auttaa ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä
Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti aamiaista nauttivat ovat muita pienemmässä aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Tanskalaistutkimuksen mukaan erityisesti kaurapuuro näyttäisi olevan hyvä aamiaisruoka. Asiasta kertoi terveysjulkaisu Duodecim. Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja se perustuu 55 000 tanskalaisen kolmetoistavuotiseen seurantaan.
Tutkijoiden laskelmien mukaan osallistujien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin olisi ollut pienempi, jos he olisivat vaalean leivän ja kananmunien sijaan syöneet kaurapuuroa. Ero ei ollut suuren suuri, vain muutaman prosentin luokkaa, mutta pienilläkin muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla.
Pätevät terveysväittämät
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille kolme terveysväittämää: Kauran beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, kauran beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen ja kaurajyvän kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.