0:51

Voittamattomat terveysvaikutukset ja apua painonpudotukseen: Syötkö sinäkin joka päivä "kaikkien aikojen aamupalaa"?

Kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamurutiineihin. Tiedätkö jo syyt, miksi puuroa kannattaa syödä? 

Yllä olevalla videolla: Testaa myös paahdettua kaurapuuroa

Aloitatko sinäkin aamusi useimmiten kaurapuurolla? Suomalaisten suosikkiaamiainen sisältää runsaasti terveyshyötyjä. Puuro on jo itsessään ravitsevaa, mutta moni täydentää sitä vielä pienellä proteiinilisällä ja esimerkiksi marjoilla. Kaurapuuroa voisikin pitää kaikkien aikojen aamupalana, sillä kauralla on monia tutkittuja terveysvaikutuksia.

Auttaa ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti aamiaista nauttivat ovat  muita pienemmässä aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Tanskalaistutkimuksen mukaan erityisesti kaurapuuro näyttäisi olevan hyvä aamiaisruoka. Asiasta kertoi terveysjulkaisu Duodecim. Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja se perustuu 55 000 tanskalaisen kolmetoistavuotiseen seurantaan.

Tutkijoiden laskelmien mukaan osallistujien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin olisi ollut pienempi, jos he olisivat vaalean leivän ja kananmunien sijaan syöneet kaurapuuroa. Ero ei ollut suuren suuri, vain muutaman prosentin luokkaa, mutta pienilläkin muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla.

Pätevät terveysväittämät

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille kolme terveysväittämää: Kauran beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, kauran beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen ja kaurajyvän kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.

Puuroannoksesta saat vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia, fosforia ja B1-vitamiinia. 

Vatsa toimii ja painonhallinta helpottuu 

Kauran liukenemattomat kuidut edesauttavat vatsan ja suoliston hyvinvointia. Tutkimuksissa on osoittu kuitupitoisen ruokavalion yhteys painonhallintaan. Kaurapuuro on siis mainio aamiainen myös painonpudottajalle ja auttaa karistamaan kiloja. Lautasellinen kaurapuuroa, johon on käytetty noin 30 grammaa hiutaleita, täyttää miltei puolet päivittäisestä kuidun tarpeesta

Kaura sopii myös vatsavaivoista kärsiville ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien FODMAP-ruokavalioon.

Nälkä pysyy loitolla

Kuitupitoinen kaurapuuro sulaa elimistössä hitaammin kuin monet piilosokeria sisältävät aamupalaruoat, kuten esimerkiksi murot. Kaurapuuro auttaa pitämään verensokerin tasaisena, olon virkeänä sekä nälän loitolla erityisen menestyksekkäästi – varsinkin jos puuron nauttii pienen proteiinilisän kera. 

Puuro valmistuu helposti

Kaurapuuron valmistaminen ei vie aamullakaan kauan aikaa. Kaurapuuron voi toki valmistaa myös pikaversiona mikrossa. Ole kuitenkin tarkkana, jos valitset pikapuuron: osa maustetuista versioista sisältää runsaasti piilosokeria. 

Tuunaamalla taatusti ravitseva herkku

Puuroon ei kyllästy helposti, mikäli sen tuunaamiselle uhraa ajoittain hieman aikaa. Testaa puuron kanssa perinteisen voisilmän lisäksi erilaisia marjoja, pähkinöitä ja siemeniä, rahkaa, raejuustoa tai vaikka hedelmiä. Jos kaurapuuroa jää yli, siitä voi leipoa vaikka herkullisia kaurarieskoja tai -sämpylöitä!

Lähteet:  Harvardin yliopisto, VTT, sydan.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja