Todellinen superruoka, joka auttaa laihtumaan – miksi suomalaiset eivät hyödynnä hehkutettua herkkua?

Ohra vilja puuro
Suomalaiset voisivat syödä enemmän ohraa. Shutterstock

Nyt kannattaa todellakin ottaa ohraleipä! Ruotsalaistutkijat ovat nimittäin löytäneet lisää todisteita ohran terveellisyydestä.

Muun muassa kauran ja rukiin terveyshyötyjä on toitotettu jo pitkään ja myös suomalaiset ravitsemusasiantuntijat ovat niiden puolesta aktiivisesti puhuneet. Tuttujen superviljojen varjoon on kuitenkin jäänyt yksi terveellinen vilja: ohra.

Ruotsalaistutkimus vahvisti ohran hyödyt terveydelle

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet ohran olevan tehokas apu painonpudotuksessa sekä ehkäisevän sydänsairauksia ja diabetesta. Tutkijoiden mukaan ohra muun muassa laskee tehokkaasti verensokeria. Ohran terveyshyötyjen salaisuus piilee sen sisältämissä ravintokuiduissa, jotka auttavat myös hillitsemään nälkää.

Leipätiedotus ry:n mukaan Yli 50 prosenttia suomalaisesta ohrasta käytetään rehuksi ja vain noin 7 prosenttia suoraan elintarvikekäyttöön. Noin kolmannes sadosta käytetään kuitenkin elintarvikkeissakin hyödynnettävien ohrajalosteiden, kuten maltaiden ja tärkkelyksen tuotantoon. Kaiken kaikkiaan ohran kulutus muihin suomalaisiin viljoihin verrattuna on hyvin vähäistä.

– On yllättävää, mutta myös lupaavaa, että tietyt ravintokuidut voivat lyhyessäkin ajassa olla terveydelle näin merkittävästi hyödyksi, Lundin yliopiston professori Anne Nilsson kommentoi ohratutkimusta.

Tutkijat havaitsivat ohran syömisen vauhdittavan koehenkilöiden aineenvaihduntaa 14 tunnin ajaksi. Lisäksi ohra vaikutti positiivisesti veren insuliinitasoihin ja hillitsi ruokahalua.

– Ohraleivän syömisen jälkeen koehenkilöiden aineenvaihduntaa ja näläntunnetta ohjaavien suolistohormoneiden määrä kasvoi, Nilsson kertoo.

Terveysväittämä ohrasta hyväksytty EU:ssa

Tuore ruotsalaistutkimus ei ollut mittakaavassaan kovin laaja, mutta vahvisti kuitenkin jo aiemmin tehtyjä löydöksiä ohran terveellisyydessä. Sekä kaura että ohra sisältävät veteen liukenevaa kuitua, beetaglukaania, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Tämä terveysväittämä on hyväksytty myös EU-tasolla. Beetaglukaani auttaa myös hidastamaan hiilihydraattien imeytymistä.

Tiesitkö? Suomalainen ohra on Altian Koskenkorvan tehtaan pääraaka-aine. Tehdas käytti  yli 190 miljoonaa kiloa ohraa vuonna 2015. Tämä määrä on jopa 15 prosenttia Suomen ohrasadosta ja yli 30 prosenttia kauppaan tulevasta ohramäärästä.

Vaikka ohra onkin viime vuosina tehnyt hidasta paluuta suomalaisten ruokapöytään, on sen kulutus kuitenkin muihin viljoihin verrattuna vielä vähäistä. Ohra sopii mainiosti kaikenlaisten ruokien lisukkeeksi korvaten esimerkiksi riisin. Ohrasta valmistuu myös ravitseva aamupuuro.

Testaa ohrapuuro:

Lähteet: Daily Mail, Leipätiedotus, HS

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja