Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"

Muun muassa paahtoleipä ja erilaiset ruispalaleivät ovat nyt suomalaisten suosiossa, mutta mikä onkaan seuraava leipähitti?
Muun muassa paahtoleipä ja erilaiset ruispalaleivät ovat nyt suomalaisten suosiossa, mutta mikä onkaan seuraava leipähitti?Shutterstock
Julkaistu 16.09.2021 07:49

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset nappaavat nyt ostoskärryihinsä ruispalaleipää sekä kauraleipää, mutta mikä voisi olla seuraava hittileipä? 

Syyskuussa vietetään sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Suomalaiten palava rakkaus leipään näkyy ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun.

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoi MTV Uutisille aiemmin vuoden 2021 leipäviikon teemasta, herkkuleivästä.

– Ajatuksena on se, että herkku voi tarkoittaa muutakin kuin leivonnaisia tai karkkeja. Leipäkin voi olla herkku ja se on jokaiselle oman näköinen. Voi tehdä herkullisen vegaaniversion tai sitten oikein lihaisan herkkuleivän. Jollekin herkkuleipä voi olla vain sipaisu voita uunituoreen leivän päällä, Mensonen kuvaili.

Mensonen paljasti MTV:lle myös mielenkiintoisia faktoja leivän säilytykseen liittyen. 

– Leipää kannattaa ostaa sillä tavalla, että se ei päätyisi roskikseen. Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Se kannattaa siis syödä tuoreena ja vasta sen jälkeen ostaa seuraava leipä kotiin.

Lue lisää: Jos yksi leipä on homeessa, voiko pussin muita leipäpaloja vielä syödä?

Seuraava hittileipä? Nyt otti ohraleipä

shutterstock_1023234874

Suomen suosituin leipä on ollut jo pitkään ruispalaleipä. Leipätiedotuksen tuoreimman selvityksen mukaan suomalaiset rakastavat ruispalaleivän lisäksi nyt myös kauraleipää, sämpylöitä, ruisreikäleipää sekä paahtoleipää. Erityisesti kaurabuumi on viime vuosien aikana näkynyt leipähyllyjen tarjonnassa. 

Kun kauran suosio jossain välissä tasaantuu, niin mikä mahtaa olla seuraava leipähyllyjen hitti? Leipäasiantuntijalla on yksi aavistus ja toive.

Ohra on myös vanhoissa suomalaisissa sanonnoissa viitannut usein negatiivisiin asioihin. Monelle ovat tuttuja fraasit "nyt otti ohraleipä" tai "kävipä ohraisesti", joilla viitataan siihen, että asiat menivät pieleen. Sanontojen merkitystä on selitetty muun muassa sillä, että maanviljelijät joutuivat joskus kylvämään ohraa sääolosuhteiden vuoksi pieleen menneen ruissadon vuoksi. Kävi siis ohraisesti, koska ei saatukaan hyvää ruisleipää pöytään. 

Lähde: Kielikello

– Toivoisin jotenkin, että ohra saisi jalansijaa. Ennen vanhaa ohraleipää oli paljon, mutta nykyään sitä ei jotenkin löydy. Ohralla on kuitenkin hyvät terveysvaikutukset, samat kuin kauralla. Silti ohra on jäänyt vähemmälle huomiolle, Mensonen pohtii.

Ohra sisältää liukoista kuitua, beetaglukaania, joka tutkitusti alentaa kolesterolia. Tämä terveysväittämä on hyväksytty myös EU-tasolla. Ohran käyttö leipäviljana on yleisempää Pohjois-Suomessa, jossa siitä tehdään ohrarieskaa. Ohra ei sisällä vehnän tapaista sitkoa, joten siitä on hankala tehdä kuohkeita leivonnaisia. 

Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen soisi ohraleivän suosion nousemisen lisäksi myös positiivista huomiota vehnälle.

– Vehnää ei sovi unohtaa, se on oikein hyvä vilja. Nappaa vain täysjyvävehnää, jos haluaa tehdä terveellisemmän valinnan. Vehnästä osataan tehdä terveellisiä ja hyviä tuotteita. 

Lue myös: Mikä on parasta leipää? Suomalaisten suosikit selvitettiin – katso top 10

Testaa mahtava arkiruoka leivästä: 

1:00Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava

Lisää aiheesta:

Oletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaPitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääTiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedon
LeipäRuokaMakuja
Ohraa käytetään varsin vähän leipäviljana, vaikka sillä on samat terveysvaikutukset kuin kauralla.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä