Mainos

Kotitalousopettaja Arja haluaisi iskostaa yhden asian suomalaisten päähän riisin käytöstä: "Oleellinen pointti, jota moni ei ymmärrä"

Kaura-kirjan (Readme 2020) tammikuussa julkaissut kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine muistuttaa kauran monipuolisista käyttötavoista ruoanlaitossa. Sillä voi korvata esimerkiksi riisin. 

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivustolla kerrottiin tiistaina kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen tuoreesta Kaura-teoksesta (Readme 2020). Kirja on tuhti tietopaketti suomalaisesta huippuviljasta ja sisältää myös runsaasti kaurareseptejä. 

Kaura-kirja (Readme 2020) on kattava tietoisku suomalaisesta ihmeviljasta. Kirja sisältää runsaasti ieoita, ruoka- ja leivontareseptejä, kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan. Kaurakirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään.

Kaura kirja readme Arja Elina Laine

Arja kertoi kirjan lanseeraustilaisuudessa kauran monipuolisista käyttömahdollisuuksista ruoanlaitossa. Suomalaisille tutuin kauraruoka on tietysti perinteinen kaurapuuro, mutta nykypäivänä kaurasta ja siitä jalostetuista elintarvikkeista saa halutessaan aikaiseksi kokonaisen aterian alkupaloista jälkiruokiin. Kauralla tai kauravalmisteella voi korvata vaikka lihan.

– Tärkeää on muistaa, että kaura käyttäytyy ruoanlaitossa eri tavalla kuin esimerkiksi liha. Kaura imee enemmän nestettä verrattuna vaikka jauhelihaan. Sen lisäksi kauran ominaismaku on mieto ja hieman pähkinäinen. Kaura tarvitsee siis maustamista, Arja muistuttaa.

Kauralle sopii Arjan mukaan mainiosti esimerkiksi Aasian keittiöstä tutut raaka-aineet, kuten chilit, limet ja muut mausteet. 

– Myös tuoreet yrtit maistuvat kauran kanssa. Se on niin monipuolinen raaka-aine. 

Kauralla voi korvata vaikka riisin

Yhden oleellisen asian Arja haluaisi iskostaa suomalaisten päähän: kotimaisilla viljoilla voi helposti korvata tutut, ulkomaiset lisukkeet. 

– Kaura sopii todella hyvin riisin korvaajaksi. Se on oleellinen pointti, jota ei moni ymmärrä. Kaura on ekologista ja ympäristöystävällistä lähiruokaa ja mielestäni myös paremman makuista kuin riisi. 

Esimerkiksi kauraryyneistä voi valmistaa risoton tapaista kaurattoa. Sen lisäksi markkinoilla on myös kaura-riisisekoituksia, jos ei halua kokonaan luopua riisistä, mutta kaipaa ruokaansa esimeriksi lisäkuitua.

– Kaura pääruoan kanssa on nyt todellakin se juttu. Amerikassa suosittuja ovat olleet jo pitkään myös erilaiset suolaiset lounaspuurot. Sekin trendi alkaa näkyä Suomessa, Arja kertoo. 

Testaa myös paahdettu kaurapuuro:

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja