Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kotitalousopettaja Arja haluaisi iskostaa yhden asian suomalaisten päähän riisin käytöstä: "Oleellinen pointti, jota moni ei ymmärrä"

Kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine suosittelee riisin korvaamista kotimaisilla viljoilla, kuten kauralla.
Kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine suosittelee riisin korvaamista kotimaisilla viljoilla, kuten kauralla. Shutterstock
Julkaistu 22.01.2020 10:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kaura-kirjan (Readme 2020) tammikuussa julkaissut kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine muistuttaa kauran monipuolisista käyttötavoista ruoanlaitossa. Sillä voi korvata esimerkiksi riisin. 

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivustolla kerrottiin tiistaina kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen tuoreesta Kaura-teoksesta (Readme 2020). Kirja on tuhti tietopaketti suomalaisesta huippuviljasta ja sisältää myös runsaasti kaurareseptejä. 

Kaura-kirja (Readme 2020) on kattava tietoisku suomalaisesta ihmeviljasta. Kirja sisältää runsaasti ieoita, ruoka- ja leivontareseptejä, kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan. Kaurakirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään.

Kaura kirja readme Arja Elina LaineReadme

Arja kertoi kirjan lanseeraustilaisuudessa kauran monipuolisista käyttömahdollisuuksista ruoanlaitossa. Suomalaisille tutuin kauraruoka on tietysti perinteinen kaurapuuro, mutta nykypäivänä kaurasta ja siitä jalostetuista elintarvikkeista saa halutessaan aikaiseksi kokonaisen aterian alkupaloista jälkiruokiin. Kauralla tai kauravalmisteella voi korvata vaikka lihan.

– Tärkeää on muistaa, että kaura käyttäytyy ruoanlaitossa eri tavalla kuin esimerkiksi liha. Kaura imee enemmän nestettä verrattuna vaikka jauhelihaan. Sen lisäksi kauran ominaismaku on mieto ja hieman pähkinäinen. Kaura tarvitsee siis maustamista, Arja muistuttaa.

Kauralle sopii Arjan mukaan mainiosti esimerkiksi Aasian keittiöstä tutut raaka-aineet, kuten chilit, limet ja muut mausteet. 

– Myös tuoreet yrtit maistuvat kauran kanssa. Se on niin monipuolinen raaka-aine. 

Kauralla voi korvata vaikka riisin

Yhden oleellisen asian Arja haluaisi iskostaa suomalaisten päähän: kotimaisilla viljoilla voi helposti korvata tutut, ulkomaiset lisukkeet. 

– Kaura sopii todella hyvin riisin korvaajaksi. Se on oleellinen pointti, jota ei moni ymmärrä. Kaura on ekologista ja ympäristöystävällistä lähiruokaa ja mielestäni myös paremman makuista kuin riisi. 

Esimerkiksi kauraryyneistä voi valmistaa risoton tapaista kaurattoa. Sen lisäksi markkinoilla on myös kaura-riisisekoituksia, jos ei halua kokonaan luopua riisistä, mutta kaipaa ruokaansa esimeriksi lisäkuitua.

– Kaura pääruoan kanssa on nyt todellakin se juttu. Amerikassa suosittuja ovat olleet jo pitkään myös erilaiset suolaiset lounaspuurot. Sekin trendi alkaa näkyä Suomessa, Arja kertoo. 

Lue myös: Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois

Testaa myös paahdettu kaurapuuro:

0:51Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle

Lisää aiheesta:

Suositun ruokakilpailun voittanut Terhi toivoisi suomalaisten ottavan yhden ainesosan omakseen: "Oikeasti superruokaa"Moni ei tule ajatelleeksi tätä syödessään riisiä – kotimainen vaihtoehto olisi useasta syystä parempi valintaOletko ikinä valmistanut puuroa näin? Henri Alén vinkkaa nerokkaan tavan: "Aamulla herkutellaan voisilmän ja kylmän maidon kanssa"Joko testasit? Arja jättää kaurapuurosta yhden ainesosan pois ja siitä tulee täydellistä: "Maku todella erottuu"Löytyykö kaapistasi tämä unohdettu raaka-aine? Kotitalousasiantuntija ylistää lapsuudesta tuttua ruokaa: "Suuri herkku" Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!