Suomalaisilla uusi selkeä leipäsuosikki, jonka myynti on kasvanut huimasti – syy piilee raaka-aineessa: "Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi"
Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset ovat nyt innostuneet kauraleivästä.
Suomalainen syö mieluiten terveellisen kauran kauraleipänä. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n teettämästä kuluttajakyselystä. Kyselyn mukaan jopa useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta pitää kauraleipää houkuttelevimpana kauratuotteena.
Lähes 40 prosenttia kuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana.
Kauraleipä on noussut lyhyessä ajassa suomalaisten suosikiksi:
– Suomalaisista 77 prosenttia haluaa syödä kauransa leipänä. Perinteinen tapa syödä kaura puurona on pudonnut toiseksi leivän jälkeen. Tämä johtunee siitä, että markkinoilla on nyt hyvin valinnan varaa kauraleivissä, toteaa Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.
Yhdistyksen mukaan suomessa on maailman rikkain leipäkulttuuri. Täällä leipää leivotaan monista eri viljoista, kun muualla maailmalla pääosa leivästä on vehnäleipää. Suomalaisissa leipomoissa leivontateknologiaa on kehitetty siten, että myös leivontaominaisuuksiltaan haastavasta, mutta terveellisestä, kaurasta voidaan leipoa leipää.
Kauralla runsaasti terveyshyötyjä
Kauran lisääminen ruokavalioon on terveyden kannalta suositeltavaa.
– Kauran ravintokoostumus on hyvä. Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi kuin muilla Suomessa viljeltävillä viljoilla, kertoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja OATyourGUT-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Kaisa Linderborg.
Osa kauran kuidusta on kolesterolia alentavaa beetaglukaania. Kauran kuidulla, pehmeällä rasvalla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla on vaikutusta kylläisyyteen, vatsan toimintaan ja suoliston terveyteen, tarkkavaisuuteen ja keskittymiseen sekä sydän- ja verenkiertoelimistöön.
Kauran terveysvaikutukset näyttävät olevan suomalaisilla hyvin tiedossa, sillä suurin osa kuluttajista toteaa kauraleipään siirtymisen syynä olevan nimenomaan sen terveellisyys. Kuluttajien kokeman herkullisuuden, terveysvaikutusten ja vatsaystävällisyyden lisäksi Leipätiedotuksessa uskotaan kauranleipien suosion takana olevan myös valikoiman kasvu viime vuosina.
Lähde: Leipätiedotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti